Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
SVIJET - BIZNIS

I OVU GODINU SAJMOVI ZDRAVLJA, LOVA I RIBOLOVA, PRIRODE I GOSPODARENJA U GORNJOJ RADGONI

Pomurski sejem i ove godine pokriva širok spektar tema i interesa

21.01.2017 11:20 Gornja Radgona | Piše: PR

Prošlu godinu održano je u Gornjoj Radgoni šest sajamskih događanja i sedam ocjenjivanja kvalitete proizvoda. Na sajmovima u organizaciji Pomurskog sejma predstavilo se 2228 izlagača iz 30-ak država, a sajmovima je prisustvovalo 153 tisuće posjetitelja.

Ovu godinu prvi na redu je MEDICAL - međunarodni sajam medicinske opreme, a održat će se od 6. do 8. travnja. Prošlogodišnji dobar odaziv kako izlagača, tako i posjetitelja i ovaj put dobar je temelj za predstavljanje novosti s područja medicinske opreme i tehnologije. Također će na sajmu biti predstavljeno i područje farmacije, alternativni načini liječenja te preventiva. U sklopu sajma održat će se i predavanja, savjetovanja i radionice.

Međunarodni sajam lova i ribolova u Gornjoj Radgoni trajat će tri dana, od petka, 21., do nedjelje, 23. travnja. Ljubitelji lova i ribolova moći će saznati novosti u lovnom i ribolovnom području te se upoznati s prodajnom ponudom opreme, odjeće, obuće i terenskih vozila za lovce, kao i ribiče, kinologe i druge ljubitelje prirode. Lovni savez Slovenije obilježit će 110. obljetnicu organiziranog lova u Sloveniji, a vrhunac druženja bit će “Slovenski lovski dan”.

Novost sajma je ta što će se ribiči ovu godinu prvi put predstaviti samostalno s projektom “Slovenski ribiški produkt”. Organizatori najavljuju natjecanje u pripremi riblje čorbe, lovnog gulaša i juhe od vrganja.

Sajam lova i ribolova bit će u istom terminu kao i Sajam prirode NATURA te izložba oldtimera Auto-moto klasike, dakle, od 21. do 23. travnja. Sajam NATURA namijenjen je svim ljubiteljima aktivnog odmora, predstavit će ideje za izlete u prirodi, a također će promovirati pješačke i biciklističke te planinske ture, logorovanje, rekreativne i adrenalinske sportove u prirodi. Predstavit će se i zdravstveni turizam s wellness-programima, kao i regionalna gastroponuda i kulturni turizam. Svoje proizvode promovirat će i proizvođači prirodne kozmetike, bilja i opreme za vrtlarenje.

Tradicionalni, 55. po redu, Međunarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA održat će se od 26. do 31. kolovoza. AGRA je najveći i najznačajniji sajam u srednjoj Europi, a za sve koji nude kvalitetne proizvode i inovativan pogled u budućnost ovo je nezamjenjiv poslovni i strukovni sajamski događaj. Najveći događaj bit će susret skupine država srednje i zapadne Europe te Kine (16+1), a cilj je poticanje i širenje suradnje u gospodarskoj i ruralnoj proizvodnji, posebno pri usklađenju stalnog i višenamjenskog upravljanja gospodarstvom, zaštita divljih životinja, razvoj zelenoga gospodarstva i ekološke kulture. Osim Kine i Slovenije, sudjelovat će i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija i Slovačka. Bit će organizirana savjetovanja i radionice, strukovna predavanja i poslovni susreti.

AGRA će i ovu godinu predstaviti vruhunsku poljoprivrednu, stočarsku, vinogradarsku opremu i mehanizaciju, oruđe i opremu, životinje, vina, sjeme i sadnice, sredstva za prihranu i zaštitu bilja i životinja, opremu za stočnu industriju, te nove načine uporabe obnovljivih izvora energije.

 

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

SOBRA – 6. međunarodni sajam obrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja

Od četvrtka 22. do subote 24. rujna u Gornjoj Radgoni održava se 6. po redu međunarodni sajam obrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja. Na Sajmu će se predstaviti oprema, noviteti i najpoznatije institucije u ovoj branši. Proizvođači i zastupnici iz Slovenije i gostujućih država izložit će najmodernije oružje, transportna sredstva, elektroniku i optičku opremu, informacijsku, komunikacijsku i laboratorijsku tehniku. Također biti će izložena i oprema za osobnu zaštitu, odjeća i obuća, medicinski i sanitetski materijal, ali i oprema za spašavanje u slučaju poplave, požara i potresa. Posjetitelji će se moći dobiti informacije o protuprovalnoj zaštiti i alarmnim sistemima, mobilnoj opremi za zaštitu objekata, orijentacijskoj opremi, kao i opremi za prvu pomoć i zaštitu na radu. Tvrtke u sklopu gospodarskog dijela Austrijskog veleposlanstva predstavit će puške, streljiivo i civilno oružje, opremu za snijeg, zaštitnu odjeću za sve vremenske prilike, audio i video i komunikacijsku opremu za vatrogasce. Austrijska vojska prikazat će terensko vozilo Pandur 6x6, a austrijska tvrtka GD European Land System  - Steryr GmbH vozilo Eagle 4x4. Zanimljiva će biti i nagradna vožnja Toyota Landcruiser 200, neprobojnim vozilom koje na sajmu predstavlja tvrtka iz Njemačke. Na Sajmu će sudjelovati i Veleposlanstvo Republike Poljske koji će informirati o Poljskoj obrambenoj skupini, posebno poznatoj po helikopterima, brezpilotnim letjelicama, te ponudi novih tehnoloških rješenja. Područje obrane na sajmu SOBRA 2016 prestavlja Slovenska vojska te će posjetiteljima približiti mogućnosti zaposlenja i karijere u Slovenskoj vojsci. Područje zaštite predstavit će Policija i informirati o sigurnosti na cestama, graničnim prijelazima, rad kriminalističke policije i područja forenzike, zaštitu osoba, rad sa službenim psima i konjima, te zračne policijske jedinice. Također će biti i poseban dio pod nazivom "Policija za otroke". Policijski stručnjaci savjetovat će posjetitelje o upotrebi različitih samoobrambenih tehnika. A na za to predviđenom poligonu moći ćete ispobati simulator vožnje na motorkotaču. Zadnjeg dana sajma posebno će biti atraktivan policijski helikopter i policijska gorska jedinica. Zaštita i spašavanje temelji se na vatrogastvu i vatrogasnim zajednicama i društvima. Na sajmu će biti izdvojene i promocijske aktivnosti na temu međugranične suradnje na području zaštite pred prirodnim i drugim nesrećama, te predstavljanje struke iz obližnjih županija i država Hrvatske, Mađarske, Italije i Austrije. Sajam će biti otvoren od 22. do 24. rujna od 9 do 18 sati. Ulaznice za odrasle su 5 eura, odrasle (skupine od 20 osoba) 4, za đake i studente 3 i 2 eura, a za umirovljenike i starije od 60 godine 3 eura.

Putovanje s i na posao treba se uračunavati u radne sate

Vrijeme koje je svakog dana potrebno za dolazak i odlazak s posla trebalo bi se zakonski uračunavati u radne sate, presudio je to Europski sud pravde.Sud tvrdi da radnicima bez fiksnih ureda mora biti plaćeno vrijeme koje utroše na putovanje do radnog mjesta i natrag, a po trenutnim propisima to se ne računa, piše 24 sata.Slučaj je pokrenuo najveći španjolski sindikat Comisiones Obreras, žaleći se na tretman takvih putovanja u tvrtki za instalaciji sigurnosnih sustava.

FOTO: Najveći sajam u regiji razgledajte do četvrtka

AGRA predstavlja vrhunsku poljoprivrednu, stočarsku, vinogradarsku, voćarsku i šumarsku mehanizaciju najuglednijih svjetskih proizvođača. Za sve posjetitelje koji se poljoprivredom bave profesionalno ili iz hobija namijenjene su izložbe na glavnom sajamskom vrtu, permakulturnom vrtu, kao i na sajamskoj njivi. Mjesto je to gdje možete vidjeti osim sadnica, vrtne trave, jestivi kukuruz, industrijsku konoplju te začinsko i aromatično bilje. Oaza zelene poslovne mogućnosti na sajmu prikazuje nasad hmelja, slovenskog izbora sadnica vinove loze, stare vrste jablana, šumske nasade i nasade za parkove. AGRA se predstavlja u svijetu najprepoznatljivije robne marke poljoprivredne mehanizacije, sve ono što je potrebno za proizvodnju zdrave hrane, na način koji nije štetan za okoliš, te vrhunske prehrambene proizvode, hranu i vino. Na sajmu je zastupljena i drvna industrija na temu gospodarenja šumama i drvom, a tu je i izložba životinja u stajama od goveda, konja, svinja, stoke sitnog zuba, pčelara, malih životinja, te riba u ribnjacima. Što vam Pomurski sejem donosi možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

Saznajte što je sve novo u poljoprivredi

- Dio izložbenog prostora posvećen iz izložbi životinja. A za sve one posjetitelje koji se poljoprivredom bave profesionalno ili iz hobija, namijenjene su izložbe na glavnom sajamskom vrtu, permakulturnom vrtu, kao i na sajamskoj njivi gdje će osim sadnica biti moguće vidjeti vrtne trave, jestiv kukuruz, industrijsku konoplju, te začinsko i aromatično bilje.U Hrvatskoj ljetuje 1,2 milijuna Slovenaca, a u Sloveniji 135.000 Hrvata, taj deficit možemo malo ispraviti tako da više Hrvata posjeti Pomurski sajam, našalio se na početku konferencije za novinare na predstavljanju sajma u Čakovcu direktor sajma Janez  Erjavec. Ovogodišnja AGRA  56 međunarodni poljprivredno prehrambeni sajam u Gornjoj Radgoni održava se od 20. do 25. kolovoza. Na njemu će biti 1798 izlagača iz 30 zemalja na izlagačkom prostoru veličine 70 hektara.Ovogodišnja zemlja partner je Mađarska. Na sajmu će biti najviše slovenskih izlagača oko 79 posto, a od inozemnih izlagača na prvom mjestu su izlagači iz Austrije na drugom iz Hrvatske, zatim Mađarske i Njemačke, ali i drugih zemalja; Bjelorusije, Poljske, Srbije. Iz Hrvatske najveći broj izlagača dolazi iz Zagrebačke županije s tematskim izborom proizvoda namijenjenih europskom tržištu, čiji razvoj za to tržište je podupirala njihova županija. Predstavit će se i Županijska komora Sisak, a iz Međimurske županije na sajmu će se predstaviti nekoliko udruženih proizvođača.Dio izložbenog prostora posvećen iz izložbi životinja. A za sve one posjetitelje  koji se poljoprivredom bave profesionalno ili iz hobija, namijenjene su izložbe na glavnom  sajamskom vrtu, permakulturnom vrtu, kao i na sajamskoj njivi gdje će osim sadnica  biti moguće vidjeti vrtne trave, kukuruz, industrijsku konoplju, te začinsko i aromatično bilje.Na AGRI se održavaju i stručna savjetovanja, društveni susreti, tržnice, degustacije, i zabavna događanja, a i 20. Međunarodni sajam ambalaže, tehnika pakiranja i logistike INPAK.Marjan Novak predstavnik sajma za Hrvatsku, kazao je da iz Hrvatske nikada nije dato toliko uzoraka vina na ocjenjivanje kao ove godine, a nagrađeni su poznati prije početka sajma. Vino je na ocjenu dalo 22 vinara s ukupno 50 uzoraka, od čega 6 vinara iz Međimurja koji su dali 13 uzoraka na ocjenjivanje, od toga su dva uzorka dobila titule šampiona. Tradicionalno svoje proizvode na ocjenjivanje daje i Vindija, ali unatrag dvije godine ne izlaže na sajmu. Na sajam treba doći iz dva razloga da se vidi što radi konkurencija, ali i da se vidi vrijednost svojih proizvoda, poručio je Marjan Novak.Ulaznica na sajam je 7 eura za odrasle, 4 eura za mlade, a za djecu je ulaz besplatan. U vrijeme sajma parkiranje je besplatno, gdje god se u to vrijeme parkirali u Gornjoj Radgoni. Ističemo da se na prvi dan sajma 20. kolovoza ulaznice mogu dobiti uz sajamski popust, povoljnije, nego ostalih dana.

Đuro Horvat predstavljao Hrvatsku među najboljim poduzetnicima svijeta

EY Svjetski poduzetnik godine je Manny Stul, predsjednik uprave kompanije koja se bavi igračkama naziva Moose Enterprise, a smještena je u Melbourneu.Manny Stul izabran je kao najpoduzetnik 11. lipnja u Monte Carlu, a konkurencija je bila jaka jer se natjecalo 55 poduzetnika iz 50 zemalja diljem svijeta.Hrvatske boje je branio Međimurec Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix d.o.o., koji je u ožujku proglašen hrvatskim poduzetnikom godine čime je ušao u izbor za novog svjetskog poduzetnika godine.  Iako je nagrada na svjetskoj razini "pobjegla" iz Horvatovih ruku, samo sudjelovanje u ovom izboru veliko je priznanje za Đuru Horvata i Tehnix.Đuro Horvat je vlasnik i osnivač tvrtke Tehnix d.o.o., vodeće eko industrije u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva, opreme, postrojenja i tehnologije koji su u funkciji zaštite okoliša. Tvrtka je osnovana prije 25 godina, a danas ima više od 325 stalno zaposlenih, čak 50 vlastitih patenata i inovacija te preko 350 vlastitih proizvoda koji se plasiraju na domaćem i svjetskom tržištu.

Đuro Horvat u Monte Carlu bori se za poduzetnički Oscar

Od 8. do 11. lipnja, održava se najveće natjecanje poduzetnika u Monte Carlu pod nazivom EY Svjetski poduzetnik godine. Ove godine na natjecanju će nastupiti predstavnici 50 zemalja diljem svijeta . Hrvatsku će na ovogodišnjem poduzetničkom Oscaru predstavljati međimurac Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix d.o.o., koji je u ožujku proglašen hrvatskim poduzetnikom godine čime je ušao u izbor za novog svjetskog poduzetnika godine.   Ceremonija proglašenja održat će se u subotu 11. lipnja, a tko će biti sljedeći svjetski poduzetnik godine odlučit će stručni žiri, na osnovu šest ključnih kriterija: poduzetnički duh, financijski pokazatelji, strategija poslovanja, globalni i društveni utjecaj, inovacija te osobni integritet i utjecaj. Navedenim kriterijima žele se osigurati jednake šanse za sve natjecatelje, s obzirom na to da se radi o tvrtkama različitih veličina i poslovnih filozofija.  Da Horvat ima velike izgleda govori i podatak da njegova tvrtka ima više od 325 stalno zaposlenih sa svojim kooperantima, 50 vlastitih patenata i inovacija te oko 350 proizvoda koji se plasiraju na domaćem i svjetskom tržištu. Tvrtka je 10 godina i 10 milijuna eura uložila u stvaranje tehnologije za preradu otpada, danas već poznatu u cijelom svijetu. "Osvojena nagrada veliko je priznanje meni i radu mog tima na razvoju, patentiranju i primjeni tehnologije", rekao nam je Horvat. Prema projektu, bez prethodnog razvrstavanja, otpad se odvozi u tvornicu i takav miješani otpad obrađuje i sortira prema uporabnoj vrijednosti, a onda se vraća u industriju kao sirovina ili energija te se dalje prodaje na svjetskim burzama.  Organski i biorazgradivi otpad biokompostiranjem se vraćaju u poljoprivredu. Politika, osim u nekim gradovima, teško je, veli, prepoznala njegov proizvod, zbog neznanja i neželjene konkurencije. No s novom Vladom, kaže, ima dobru suradnju i resorni ministri zainteresirani su da se što veći dio Hrvatske pokrije njegovom tehnologijom zbrinjavanja otpada.  “Svrha EY-a je graditi bolje poslovno okruženje, stoga kontinuirano ulažemo u savjetovanje, usmjeravanje, te promoviranje uspješnih poduzetnika. Ove godine naš neovisni žiri na čelu s predsjednikom Emilom Tedeschiem prepoznao je još jednu uspješnu hrvatsku poduzetničku priču. Gospodin Đuro Horvat ne samo da vodi jednu od uspješnih tvrtki u Hrvatskoj, već je istinski posvećen svom cilju zaštite okoliša i stvaranja održive budućnosti, i to uz entuzijazam i energiju koji nadahnjuju. Siguran sam kako će g. Horvat ravnopravno konkurirati ostalim poduzetnicima iz svih krajeva svijeta.“ – kazao je Berislav Horvat, Country Managing Partner EY-a u Hrvatskoj.  Ovako prestižno i veliko natjecanje istinski izvrsnih pojedinaca i značajnih tvrtki nosi sa sobom i impresivne brojke. Kombinirani prihod nacionalnih pobjednika iz svih 50 zemalja iznosi približno 24 milijarde američkih dolara, s rastom  od 74% u posljednje tri godine, a prosječni prihod po natjecatelju iznosi približno 496 milijuna američkih dolara. Brojka je impozantna i po pitanju broja zaposlenih, 50 poduzetnika zajedno zapošljava 102 tisuće ljudi s porastom od 33% u posljednje tri godine.  Za vrijeme četverodnevnog događanja odvijat će se brojni paneli i rasprave, a među glavnim govornicima  naći će se Amal Clooney, poznata međunarodna odvjetnica za ljudska prava; Mohed Altard, osnivač i glavni izvršni direktor Altrad Grupe te EY Svjetski poduzetnik godine 2015; Felix Baumgartner, pilot, rušitelj svjetskih rekorda i vozač za Audi Motorsport; Guiseppe Lavazza, dopredsjednik i član Uprave tvrtke Lavazza; Dan Schulman, predsjednik i glavni izvršni direktor PayPala te mnogi drugi.    

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:01
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA