Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA

../../uploads/images/vijesti/201611161408_64872__6.png
../../uploads/images/vijesti/201611161409_13456__6.png
../../uploads/images/vijesti/201611161410_31445__6.png
../../uploads/images/vijesti/201611161410_53464__6.png
../../uploads/images/vijesti/201611161408_97852__6.png
../../uploads/images/vijesti/201611161408_55070__6.png
../../uploads/images/vijesti/201611161409_34347__6.png
../../uploads/images/vijesti/201611161411_35829__6.png
../../uploads/images/vijesti/201611161410_42426__6.png
../../uploads/images/vijesti/201611161409_28439_danije_hampamer_kiga_6.png
../../uploads/images/vijesti/201611161410_69419__6.png

POVODOM 25 OBLJETNICE PADA VUKOVARA

U Selnici otkriven spomenik hrvatskim braniteljima

16.11.2016 14:15 Međimurje, Selnica | Piše: tn

Na spomeniku stoji: "Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone", glasovite riječi kojima se su se Hrvati na zasjedanju zajedničkog Sabora u Budimu 1790. oduprli uvođenju mađarskog jezika u Hrvatskoj, označavajući otpor tuđoj vlasti i poticaj nacionalnog osjećaja i baza su hrvatskog državnog prava.

Antun Gustav Matoš te je riječi upotrijebio 1909. Godine u svojoj pjesmi Pri svetom kralju na izvornom latinskom: Majko, audiant reges: Regnum regno non praescribit leges, i dok je srca, bit će i Kroacije!. A upotrijebio ih je i načelnik općine Selnica, Ervin Vićević, stavljajući ih na spomenik od crnog mramora uz sada već poznatu krilaticu Zrinskih: „Navik on živi ki zgine pošteno“ te „U spomen i slavu svim hrvatskim braniteljima.

Nakon duže pripreme u utorak je u samom centru Selnice otkriven spomenik svim hrvatskim braniteljima koji će nas sve podsjećati da na njemu navedeni gradovi Vukovar, Lipik, Pakrac, Škabrnja, Gospić i Dubrovnik predstavljaju simbole gradova, mjesta velike borbe hrvatskog naroda za neovisnost, mjesta u kojima su ginuli svi naši branitelji, ali i naši sugrađani, Međimurci.

Ovaj jedinstven spomenik takvog tipa u Međimurju otkrili su Tomislav Josić izaslanik gradonačelnika Grada Vukovara, Danica Pongrac Krhač predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije te međimurski branitelji Stjepan Filipić i Mario Kovač.

- Želim izraziti veliku zahvalnost svim udrugama branitelja proisteklim iz Domovinskog rata, koje svojim aktivnostima i djelovanjem ne dozvoljavaju da žrtve koje su dane budu zaboravljene, te da istinu o Domovinskom ratu prenose na buduće generacije, na početku svog obraćanja istaknuo je zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministra branitelja RH Tome Medveda.

Uz Vidovića, otkrivanju spomenika prisustvovali su i glavni inicijator postavljanja spomenika, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević s predsjednikom Općinskog vijeća Općine Radovanom Zadravcom, zamjenica župana Sandra Herman, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, Ivan Mezga bivši saborski zastupnik i prvi načelnik općine Selnica, župnik župe Marije Kraljice i Svetog Ladislava iz Murskog Središća Tomislav Antekolović, delegacija Grada Vukovara, brojni branitelji i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici javnih ustanova i institucija, uz članove Zrinske garde Čakovec.

- Prisjećajući se svih događanja od prije 25 godina, kada su tijekom Domovinskog rata brojni naši prijatelji, rođaci i članovi obitelji zauvijek otišli iz svojih domova, danas osjećamo tugu, ali i neizmjeran ponos, te je naša obaveza da njihovu žrtvu nikada ne zaboravimo. Ovim se putem želim osvrnuti i na veliki doprinos naših Međimuraca koji su se borili u mnogim vojnim i policijskim postrojbama na bojištima diljem Lijepe naše. Posebno mjesto u našim životima i srcima zauvijek će zauzimati njih 78 koji se nikada nisu vratili kući, kao i njihove obitelji kojima i dalje želimo pružati svu moguću potporu“, rekao je Vidović te naglasio kako na nasljeđu naših branitelja moramo konačno izgraditi društvo bez podjela, zajednicu tolerancije i zajedništva.

- Jedino ćemo na taj način ostvariti sve one ideale za koje smo se borili i tek tada žrtva svih naših branitelja neće biti uzaludna“, zaključio je.

Još se uvijek traga za 950 branitelja

 Podrška i zajedništvo koje imaju Vukovar i Međimurje njeguju se više od 25 godina, a da se tim putem nastavlja i danas, potvrđuje podatak kako je zastava kojom je bio pokriven spomenik u Selnici, ona ista koju je Udruga branitelja dobila od Grada Vukovara. Naime, njome su Vukovarci prekrili spomenik nestalim osobama, civilima i braniteljima u Domovinskom ratu, jedini spomenik koji je napravljen za sve nestale osobe. Ovim činom je napravljen novi korak u još jačoj povezanosti vukovarskog i međimurskog kraja, ali je i dan dokaz koliko su hrabri međimurski branitelji cijenjeni diljem Lijepe naše.

- Još uvijek se traga za 950 nestalih branitelja, a pretužna je činjenica kako je 3200 branitelja i članova njihovih obitelji diglo ruku na sebe, istaknuo je načelnik Vičević te nastavio kako je vrijeme Domovinskog rata najponosniji dio hrvatske povijesti i kao temelj hrvatske države nastao je jedino i isključivo na žrtvi branitelja.

- Branitelji, danas više nego ikad, potrebno vam je zajedništvo. Uvjeravam vas da većina naroda poštuje i cijeni vašu žrtvu i nikada vas neće zatajiti, zaključio je Vičević

- Nadovezao se predsjednik Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja Željko Sršan te istaknuo ponos i zadovoljstvo da su lokalni ljudi, općina i županija prepoznali značaj spomenika svim hrvatskim braniteljima, posebice međimurskim čime su im iskazali priznanje, ali i pokazali ostatku Hrvatske kakav treba biti smjer kada je odnos prema braniteljima u pitanju.

- Najzaslužniji za stvaranje naše Hrvatske, slobode, neovisne nam i jedine Domovine, a to su naši heroji branitelji koji su sebe utkali u temelj Republike Hrvatske, među kojima danas nema mnogih jer su braneći svoje i naše, dali život za slobodu koju svi danas uživamo. Hvala im!', rekao je Mezga.

Anton Jurinec, predsjednik Kriznog štaba Općine Čakovec 1991. napomenuo kako su ovakve aktivnosti i projekti nužni, da ostanu trajni podsjetnik na vremena koja se nikada više ne smiju ponoviti.

Cjelokupnu svečanost svojim su nastupima upotpunili  Ženska vokalna skupina Sveti Marko iz Selnice te Jagoda Vičević.

Kako je nastala ideja o spomeniku

Ervin Vičević, načelnik općine Selnica rekao je i par riječi o nastanku spomenika.

- U Selnici smo počeli obilježavati spomen na pad Vukovara 2013. godine. Tada su mi se pridružili redom Zoran Vidović, Željko Sršan-Campi, Goran Zadravec, Zvonko Horvatić, Miljenko Bakač, Ivan Mezga i u popodnevnim satima te godine položili smo vijenac uz cestu. Navečer tog istog dana okupio se znatan broj mještana općine. Ta pozitivna reakcija mještana kojih svake godine ima sve više dala mi je motiv za izgradnju ovog spomenika. Ideja je naša zajednička, koju je u idejno rješenje preslikao Daniel Hampamer -Kiga autor i našeg selničkog grba.

Upravo branitelji su ovo mjesto izabrali kao najprikladnije sa željom da spomenik bude viđen i sigurno svatko tko se zagleda makar i na trenutak sjetit će se naših teških, ali ponosnih dana. Tako će vrijediti i ona: “Da se nikad ne zaboravi!”

Zahvalio je i Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu na odobrenih 30 tisuća kuna za izgradnju spomenika.

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od Sunčane Glavak. Na lokalnim izborima 2013. bio je kandidat za zamjenika župana Darku Horvatu, ali kandidati HDZ-a nisu izborili drugi krug. U nedjelju, 29. siječnja, u čakovečkom HDZ-u su održani izbori za predsjednika te je pobijedio Aleksandar Makovec, koji je bio i jedini kandidat. U kratkom razgovoru Makovec nam je rekao je da u svom predsjedništvu planira fokus preseliti na Čakovec i lokalne probleme, jer to sada nije uvijek bio slučaj, dodao je. Makovac je rekao da je njegova suradnja s županijskim HDZ-om dobra, što se potvrđuje i u radu Skupštini Međimurske županije, gdje je on vijećnik.   Također, Makovec je bio nedavno u fokusu hrvatske javnosti kada se u srpnju 2016. kandidirao za predsjednika nacionalnog HDZ-a.

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak usvojio je zaključak o raspisivanju javnog poziva za podnošenje zahtjeva za oslobađanje obveze plaćanja troškova odvoza kućnog smeća za 2017. godinu, a rok za podnošenje zahtjeva je najkasnije do 01.03.2017. godine.Zahtjev se može ispuniti i predati u Gradskoj upravi, Grada Mursko Središće – ured br. 1, a podnositelj zahtjeva obavezan je uz zahtjev priložiti dokumentaciju kojom dokazuje svoj status, a Grad zadržava pravo po potrebi pribaviti i službenu potvrdu o prihodu izdanu od strane nadležne porezne uprave.Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza.

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se za potencijalnog partnera, najvjerojatnije - HNS.Gradska organizacija SDP-a Čakovec je odlučila tko će biti njihovi kandidati za gradonačelnika Čakovca. Stjepan Kovač bit će kandidat gradonačelnika Čakovca, a Mario Medved za zamjenika, potvrdio nam je predsjednik gradske organizacije SDP-a Čakovec, Mario Medved. Mjesto drugog zamjenika za gradonačelnika je ostavljeno je za potencijalnog kolaicijskog partnera, najizglednije HNS, ako s njima potpišu koalicijski sporazum. (BMO)

Ivan Šimunković novi je predsjednik županijskog Foruma mladih SDP-a

U subotu, 21. siječnja, održana je VIII. Izborna Konvencija Županijske organizacije Foruma mladih SDP-a Međimurske županije. Konvencija je održana u Dvorani Scheier u Čakovcu, uz nazočnost brojnih članova Foruma iz cijele Hrvatske. Među ostalima pratili su je član Predsjedništva Foruma mladih SDP-a Hrvatske i predsjednik Foruma mladih Šibensko-kninske županije Luka Nikpalj, predstavnik Foruma  mladih Primorsko-goranske županije Kristian Čarapić, potpredsjednik Foruma mladih Grada Zagreba Jurica Jug, predsjednica Foruma mladih Vukovarsko-srijemske Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih Bjelovarsko-bilogorske županije Ela Naranđa, predsjednik Foruma mladih Varaždinske županije Luka Zrinski, predsjednik Foruma mladih Karlovačke županije Dino Šekerović, tajnica Foruma mladih Splitsko-dalmatinske županije Nikolina Kozlica i predstavnik Krapinsko-zagorske županije i predsjednik Foruma mladih Huma na Sutli Danijel Javorić Barić.  Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Međimurske županije i Glavni tajnik za rad s organizacijama u sjevernoj Hrvatskoj Mladen Novak zahvalio je dosadašnjem rukovodstvu na značajnom doprinosu u širenju ove organizacije. Istakao je i da izbor Nikole Novaka u Glavni odbor stranke potvrđuje da se veliki doprinos mladih u međimurskom SDP-u iznimno cijeni, te će i ubuduće za njih biti mjesta i na najvažnijim dužnostima. O radu Foruma pozitvno su se izrazila i članica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske Sanja Mavrin, predsjednica Foruma žena Međimurske županije Nadica Jelaš, predsjednik Foruma seniora Međimurske županije Zvonimir Golub, predsjednik SDP-a Prelog Nenad Igrec i predsjednik SDP-a Mursko Središće Mario Nerer.  Ovako veliki broj gostiju dokaz je kvalitetnog rada Foruma mladih SDP-a Međimurske županije naglasio je Nikola Novak, koji je u protekle dvije godine vodio Forum mladih SDP-a. Njegovo izvješće o radu je bilo vrlo detaljno, a predstavljene su svi događaji i akcije u kojima je Forum mladih sudjelovao. Kao najznačajnije spomenuti su doprinosi Foruma mladih u predizbornim kampanjama, humanitarne akcije koje su vrlo uspješno organizirane, kao i povećanje broja organizacija Foruma s četiri na ukupno deset aktivnih organizacija.  Najvažniji dio Konvencije bio je izbor novog vodstva. Za predsjednika je izabran najaktivniji forumaš u protekle dvije godine Ivan Šimunković, za potpredsjednice Vanesa Čuka i Tihana Miri, za članice i članove Predsjedništva Ivona Cvetko, Goran Dobranić, Barbara Kovačić, Nikola Makar i Nenad Pintarić, a za članice i članove Županijskog odbora Sara Barat, Ranko Bratko, Antonio Čekunec-Tompoš, Iva Drk, Nikola Đunđuš, Viktor Herman, Nikola Mutvar, Lea Naranđa, Matija Novak, Dejan Purić i Dinko Zelenbaba. Nakon službenog dijela, forumaši su organizirali druženje što je doprinijelo da vrlo uspješna Konvencija završi u odličnom raspoloženju.  

Lidiji Bajuk uručena Plaketa MDS-a za očuvanje kulturne baštine

U čakovečkoj Scheierici, 20. siječnja, održana je svečanost na kojoj su čelni ljudi Međimurskog demokratskog saveza Lidiji Bajuk uručili Plaketu MDS-a koja je kao priznanje ustanovljena još pri osnutku MDS-a 2005. godine s ciljem da se istaknu pojedinci i udruge koji su svojim djelovanjem pridonijele očuvanju bogate međimurske kulturne tradicijske baštine, a sve u cilju očuvanja međimurskog identiteta.Dobitnicom Plakete postala je tako i Lidija Bajuk koja je svojim glazbenim i književnim djelovanjem i stvaralaštvom kao i stručnim radom kao asistentica na Institutu za etnologiju i folkloristiku, ovdje posebno ističemo rečeno je na dodjeli, kreiranje Virtualnog muzeja tradicijske glazbe Međimurja, pridonijela očuvanju međimurske tradicijske baštine. - Iako već duže ne živim ovdje, živim uz Međimurje u svojim radovima, kazala je dobitnica Plakete. Ovo što radim  nije radi nekakvih nagrada već kao jedna ostavština za budućnost. Lijepo je kad u nečemu što radite niste sami, iako bi se to ponekad dalo pomisliti, a onda ipak vidite da netko od Međimuraca i Međimurki prati vaš rad, što je lijepa podrška za nastavak rada posvećenog upravo mom dragom rodnom kraju.

Bunjac postao zvijezda i objasnio zašto je razljutio premijera

Saborski zastupnik Živog zida iz Međimurja, Branimir Bunjac nakon što je kritizirao premijera Plenkovića u Saboru pobudio je velik medijski interes za sebe.>> Bunjac razljutio premijera Plenkovića nazvavši ga briselskim projektom Bunjac je bio je gost u emisiji Pressing na N1 televiziji te objasnio zašto je Plenković "briselski projekt". Portali vas označavaju kao čovjeka koji je digao tlak Andreju Plenkoviću. Jučer prije rasprave uopće nisam imao namjeru pretjerano polemizirati oko tog izvješća o EU, ali igrom slučaja dogodilo se da sam postao zvijezda dana, sam me premijer jednom izjavom izazvao na replike. Rekli ste da je Andrej Plenković briselski projekt. Što to znači? Ja sam slušao pažljivo njegovo izvješće, to nije prvo. Rekao je: Ja vjerujem u EU, ja vjerujem u mainstream. Kad izražavate takvu vjeru, postavlja se pitanje je li EU religija ili politička organizacija. Nijedan premijer nije dosad tako dogovorio. Nije li Sanader također bio proeuropski orijentiran, kao uostalom i svi naši dosadašnji premijeri? Bili su proeuropski orijentirani, ali prema EU treba držati distancu, a stav Živog zida je da EU Hrvatskoj nije donijela ništa dobro. A što znači to da je Plenković briselski projekt? On se odrekao svog vlastitog identiteta u korist pravde jačega, on je Hrvatsku zaklinjanjem u EU i mainstream stavio u podređeni položaj, a onog časa kad je to učinio došlo je do izražaja to da su mu važnije upute iz Bruxellesa i položaj tamo, nego stvarni interesi hrvatskoga naroda. Bunjac je govorio, između ostalog i o svojim kreditima. >> Evo što posjeduje Branimir Bunjac, zastupnik Živog zida iz Međimurja Imate 6 kredita? Za osobu nesklonu bankarima vrlo ste aktivni u bankama? Ja nemam šest kredita. A Vi i supruga? Da, imamo ja i supruga. Ja imam jedan i pol. Kažu da Vam je mjesečna rata kredita 10 tisuća kuna. Je li to istina? Najvažnije je da je moja imovinska kartica čista i da nisam u sukobu interesa. Toliko ste zla o bankama izrekli, a tolike kredite imate. Kada ste shvatili da su oni "zlo"? Gledajte, to su stvari koje naučite na vlastitoj koži. Shvatio sam to 2008., tada sam se zareko da više nikada neću dignuti kredit. To ste shvatili na zadnjem kreditu? Da.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:08
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA