Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
MEĐIMURJE - GOSPODARSTVO

VAŽAN PROJEKT ZA METALSKU GOSPODARSKU GRANU

S Metalskom jezgrom Međimurje postaje izvorište inovacija

13.06.2016 16:22 Čakovec | Piše: sž

- Međimurje je danas epicentar hrvatske metalske industrije, a tvrtke koje se u Međimurju bave obradom metala su po prihodima gotovo nadrasle četiri velika nacionalna brodogradilišta. K tome u zadnjih dvadesetak godina, dok je država trošila milijarde kuna na subvencije i sanacije posrnulih brodogradilišta, u Međimurju je izrastao jedan od najrazvijenijih industrijskih klastera u državi – istaknuo je župan Matija Posavec na konferenciji za medije održanoj povodom završetka projekta izrade dokumentacije za Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – METALSKA JEZGRA ČAKOVEC.

Kako se moglo čuti u uvodnom dijelu same konferencije, cilj same jezgre je uspostaviti istraživačko-razvojnu infrastrukturu gdje će domaći i vanjski stručnjaci moći u potpunosti iskoristiti svoj potencijal i razvijati inovativne projekte visoke tehnološke razine.

Po prvi put u Hrvatskoj nositelj jednog ovakvog projekta je županija

Nositelj projekta, koji traje od 18. lipnja 2015. do 18. lipnja 2016. godine, je Međimurska županija i riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj koji je inicirala jedinica područne (regionalne) samouprave.

Za operativnu pripremu projekta i kasniju uspostavu Metalske jezgre zaduženi su Regionalna razvojna agencija Međimurje (REDEA) i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM). Tijekom posljednjih 11 mjeseci pripremljena je studija izvedivosti s analizom troškova i koristi, izvedbeni projekt i projekt opreme za Metalsku jezgru koja će se smjestiti u prostorima bivše vojarne unutar Centra znanja, čime su osigurani preduvjeti za prijavu na očekivani poziv za ulaganje u infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija. Ukupna vrijednost projekta, uključujući rekonstrukciju zgrade u sklopu Centra znanja (bivša vojarna) i opremanje opremom za istraživanje i razvoj, iznosi 36 milijuna kuna.

Sam koncept Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju predstavila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović koji će, kako je naglasila, kao istraživačka institucija u vlasništvu Međimurske županije u početnoj fazi zapošljavati 6 stručnjaka i znanstvenika, a glavnina aktivnosti provodit će se kroz odjel za istraživanje i razvoj, odnosno njegova dva laboratorija - Lab za Internet stvari te Lab za prototipiranje.

- Osim toga, Metalska jezgra će provoditi i aktivnosti prijenosa znanja i transfera tehnologije te nuditi usluge razvojnih programa predinkubacije i inkubacije za nove tvrtke nastale temeljem rezultata istraživanja – rekla Polanec Marinović te naglasila kako će se projekti istraživanja i razvoja provoditi u suradnji s poduzetnicima odnosno u skladu s njihovim konkretnim potrebama.

U tijeku razrade projekta ostvareni su konkretni sporazumi s Fakultetom za strojarstvo iz Maribora i Međimurskim veleučilištem koji će sudjelovati na zajedničkim istraživačko-razvojnih projektima Metalske jezgre i dionika iz metalskog sektora.

Prodekan za nastavu Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Mihael Kukec istaknuo je kako je glavna prednost za njih upravo u uključivanju nastavnika i studenata u znanstveno-istraživački rad i stvaranje inovacija i novih znanja te dostupnosti suvremene i inovativne opreme koja slijedi svjetske trendove.

Metalska branša u ovom trenutku generira gotovo 2 milijarde kuna prihoda

- Projekt Metalske jezgre našim će poduzetnicima osigurati prostor za dodatni rast i razvoj, odnosno ostvarivanje veće dodane vrijednosti vlastitih proizvoda i usluga. I upravo je to naša najveća uloga, stvaranje preduvjeta za bolji i veći rast i razvoj, a time i rast plaća naših radnika. Ne zaboravite, metalska branša u ovom trenutku generira prihode od gotovo 2 milijarde kuna, a to je, samo za usporedbu, otprilike jednako kombiniranim konsolidiranim prihodima Uljanika, 3. maja i Brodosplita - napomenuo je Posavec te zaključio kako u današnje vrijeme za adekvatan uspjeh se mora imati kvalitetan pogled i plan na budućnost i bez toga nema opstanka na tržištu. Županija ovime postaje kvalitetna podrška metalskoj branši i u razvoju proizvoda, obrazovanju potrebnog kadra, te lakšem planiranju njihove, a i vlastite budućnosti.

- Metalska jezgra će predstavljati pogled u budućnost svim našim metalcima, ali i stručnjacima koji će tu kod kuće imati opremu, prostor, mogućnost da sve što zamisle provjere, ispitaju i u konačnici ostvare – zaključio je Posavec.

Samoj konferenciji je prisustvovao i zamjenik ministra znanosti obrazovanja i sporta g. Hrvoje Šlezak, kao predstavnik posredničkog tijela zaduženog za provedbu poziva iz kojeg je financiran projekt. Istaknuo je da gospodarstvo kako bi bilo konkurentno, mora biti usko vezano uz tehnološki razvoj, biti u korak s tehnologijom i inovacijama.

- Imam osjećaj da je projekt osmišljen na način da osigurava institucionalizaciju vodeće uloge Međimurja u metalskoj struci gdje aktualizacijom istraživačko- razvojnih aktivnosti, ne samo da ćemo preuzimati tehnologiju, nego ćemo konačno osmišljavati inovacije i tehnološki razvoj - izjavio je Šlezak.
Na kraju svog obraćanja pohvalio je inicijativu Županije, ali i komponentu međunarodne suradnje koja je sastavni dio projekta te koja daje važan doprinos razvoju i primjeni istraživačke infrastrukture.

Projekt Metalske jezgre 2014. godine uvršten je na indikativnu listu projekata (Zaliha projekata) za Operativni program KiK 2014.-2020. koju vodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Projekt izrade izvedbenog projekta, projekta opreme i studije izvedivosti financiran je u okviru poziva pod nazivom ˝Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za EFRR 2014. – 2020. – Drugi poziv“ organiziranog u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., unutar Prioritetne osi 2: Jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, Mjere 2.2 Istraživanje, razvoj i transfer tehnologije, sufinanciranog putem Europskog fonda za regionalni razvoj. Iznos bespovratnih sredstava je 609.475,50 HRK, a ukupni troškovi izrade dokumentacije iznose 610.225,50 HRK.

Izvor i foto: Međimurska županija

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

U Pragu velik interes i za vrhunska vina iz Međimurja

U organizaciji tvrtke Croatian Point i suorganizaciji Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore 2. veljače se u centru Praga održao drugi po redu CRO Wine & Food Festival na kojem su predstavljena vrhunska hrvatska vina i delikatesni proizvodi poput maslinovog ulja i sira.Češka je na devetom mjestu po izvozu vina u prvih devet mjeseci 2016. godine. Baš zato ovakve manifestacije mogu dati rezultat većoj prepoznatljivosti hrvatskih vina i brenda Vina Croatia, ali i mogućnost boljeg plasmana proizvoda kroz HORECA kanale, rekao je tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić. Dodao je kako je za vinsku zemlju važna kontinuirana promocija na potencijalnim tržištima. Posjetioci su iskazali velik interes za vrhunska hrvatska vina, ali i za domaće maslinovo ulje i sir, a ostvaren je velik broj kontakata s potencijalnim uvoznicima i kupcima. - Ovako velik odaziv na ciljani festival hrvatskih vina i proizvoda svakako je još jedan dokaz da Hrvatska ima dobre i konkurentne proizvode za izvoz. Samo je potrebno više raditi na promociji hrvatskih proizvoda kako bi i hrvatski proizvođači imali mogućnost ravnopravnog i konkurentnog plasiranja proizvoda u europskim gradovima i tržištima. Hrvatska je zasigurno jedna od zemalja koja je zanimljiva Češkoj po svojim proizvodima, ali i turizmu, te je stoga potrebno i nadalje ulagati sredstva u ovakve oblike promocije u Pragu - rekao predsjednik Udruge međimurskih vinara Hortus Croatiae David Štampar. Croatian Point naglašava da je cilj nakon Festivala organizirati prodaju hrvatskih vina i proizvoda na najmanje pet mjesta širom grada te biti prisutni na svim većim sajmovima i festivalima u Pragu tijekom 2017. godine kako bi se uvoz hrvatskih vina i proizvoda udvostručio. Na Festivalu su svoje proizvode predstavile vinarije Galić, Feravino, Vinarija Iuris, Rizman, Vinogradarstvo i Podrumarstvo Štampar, Zdjelarević vino selekcija, OPG Eliđo Pilato, Jako vino, Kraljevski vinogradi, OPG Ivo Violić "Jurica vino" i Erdutski vinogradi. Proizvodnja vina u Hrvatskoj iznosila je 94.300.000 litara vina u 2015. godini. U prvih devet mjeseci 2016. zabilježen je izvoz od 150 tisuća eura u Češku, dok je uvoz bio 244 tisuća eura. U istom razdoblju u Češku smo najviše izvezli vina u rinfuzi po prosječnoj cijeni od 0,7 eura po litri, a uvezli vina u bocama po prosječnoj cijeni od 1,2 eura po litri. Izvor: hgk.hr

Sigurna sam da postoje novi investitori za ovu regiju

Sonja Holocher – Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj kazala je kako su u sjevernom djelu Hrvatske mnoga austrijska poduzeća našla svoje mjesto i pozitivno se izražavaju o poslovnoj klimu pa planiramo i dalje jačati suradnju sa Županijom. U službeni posjet Međimurskoj županiji došla je direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj Sonja Holocher – Ertl, radi daljnjeg širenja odnosa između hrvatskog i austrijskog gospodarstva. Međimursko gospodarstvo je najviše vezano uz austrijsko, bez obzira da li govorimo o austrijskim investitorima na našem području ili našem izvozu na austrijsko tržište, kazao je župan Posavec. Razgovarali smo o tome da austrijski ured za vanjsku trgovinu bude neka vrsta institucije koja će povezivati hrvatske i austrijske gospodarstvenike i potencijalne austrijske investitore u Hrvatskoj i to nam je bila prilika da prezentiramo naš potencijal, od gospodarskih zona, zemljopisnog položaja do efikasnosti praćenja investitora, kazao je župan Posavec. Dodao je da se razgovaralo i o turizmu i kulturnoj suradnji. Sonja Holocher – Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj kazala je: - U sjevernom djelu Hrvatske mnoga austrijska poduzeća su našla svoje mjesto i pozitivno se izražavaju o poslovnoj klimu pa planiramo i dalje jačati suradnju sa Županijom. Sigurna sam da postoje novi investitori koji će se odlučiti za ovu regiju za investiranje. Među austrijskim poduzećima koja su već našla svoje mjesto  u Hrvatskoj postoji optimizam. Redovito ih anketiramo i radujemo da su zadnji rezultati ispitivanja među austrijskim investitorima u Hrvatskoj pokazali pozitivni trend, pa se radujem daljnjoj uspješnoj gospodarskoj suradnji. Mladen Križaić, predsjednik Županijske gospodarske komore kazao je:- Poduzet ćemo sve aktivnosti da spojimo gospodarstvenike s obje strane kako bi nastavili kvalitetnu suradnju, a u prilog nam idu dosadašnji pokazatelji. Bez obzira na krizu i recesiju poslovanje s Austrijom je i u tom razdoblju raslo, naglasio je Križaić pri čemu smo na to tržište više izvozili, nego uvozili. Sastanku su prisustvovale suradnice austrijske direktorice; Dominika Bratić i Sanja Kulenović, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA Sandra Polanec Marinović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, predsjednik i direktorica Županijske komore Čakovec Dijana Krnjak.

Međimurske tvrtke potpisale nove ugovore o opskrbljivanju vojske

Ministarstvo obrane RH je u ponedjeljak, 30. siječnja 2017. potpisalo ugovore vrijedne oko 230 milijuna kuna s hrvatskim tvrtkama proizvođačima vojne opreme. Ugovori su potpisani s 34 tvrtke koje će za potrebe Oružanih snaga RH proizvesti odjeću, obuću, naoružanje, kao i prehrane i osiguranja vojnika.Potpisivanju ugovora prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš te predstavnici hrvatskih tvrtki. Tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu, osobito onom segmentu koji je usmjeren na proizvodnju vojne opreme i djelatnosti u vezi s obrambenim sektorom.  - Ovakva suradnja pokazuje kako MORH nije samo potrošač, već i generator razvoja, promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda - rekao je ministar te dodao da Hrvatska vojna industrija upravo na ovakav način u suradnji s Oružanim snagama Republike Hrvatske dobiva reference koje otvaraju vrata zahtjevnih svjetskih tržišta. Više međimurskih tvrtki opskrbljivat će vojsku Sveukupno je ugovoreno oko 400 različitih vrsta roba i usluga, od čega preko 10.500 pari obuće, oko 6.000 kompleta borbenih odora, preko 1.500 kom donjeg rublja, preko 35.000 pari čarapa, oko 500 kaciga i dr. U ove projekte uključeno je više od 30 proizvođača, a na tim poslovima radit će preko 5000 radnika. Ugovor o nabavi borbenih odora potpisan je sa Zajednicom proizvođača čiji je nositelj tvrtka KROKO Proizvodnja i razvoj d.o.o. Zagreb, a čine ju tvrtke ČATEKS d.d. Čakovec, ODJEĆA d.o.o. Zagreb, ŠEŠIR d.o.o. Zagreb, URIHO Zagreb, te podizvoditelji VARTEKS PRO d.o.o. Varaždin i HEMCO d.o.o. Đakovo. Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika Oružanih snaga RH potpisan je sa Zajednicom proizvođača obuće čiji je nositelj tvrtka INKOP Obuća d.o.o. iz Poznanovca, a obuhvaća i tvrtke BOROVO d.d. Vukovar i JELEN PROFFESIONAL d.o.o. Čakovec. Potpisani su i ugovori s tvrtkama Šestan Busch d.o.o. Prelog (kacige), HS produkt d.o.o. Karlovac (naoružanje), Đuro Đaković d.d. Slavonski Brod (remont tenkova), Croatia osiguranje d.d. (osiguranje), TD Pleter-usluge d.o.o. Zagreb (usluga prehrane i čišćenja), Jadran Tvornica čarapa d.d. Zagreb (čarape), Galeb d.d. Omiš (donje rublje), Mako d.o.o. Osijek (vojničke veste), Skiplet d.o.o. Rakitje (časničke veste), Kap-ko d.o.o. Zagreb (kape i oznake), Krojostil d.o.o. Jakovlje (mornarska odjeća), Jaquard d.o.o. Zagreb (tekstilne oznake), Kovnica d.o.o. Popovec (metalne oznake), Čarliana Zagreb (rukavice), Pomorski centar za elektroniku d.o.o. Split (lanseri), Mativo d.o.o Zagreb (vojnički jastuci), P.E.S. d.o.o Zagreb (bodeži), Znanje d.o.o. (tiskanje), Graditelj Svratišta Zagreb (gradnja objekta), SO-RA-ING d.o.o. (nadzor), NCP GRUPA d.o.o. Šibenik (održavanje), Promet d.o.o. (prijevoz) i Zagrebački holding, Podružnica ZET (prijevoz). U ime zajednice proizvođača za posebne namjene vojne proizvodnje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prigodno se obratio Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan Busch d.o.o. Prelog istaknuvši kako je vrlo važno što su ugovori potpisani upravo početkom godine, što nam omogućuje bolje planiranje poslovnih procesa. Hrvatska vojna industrija raste već 20 godina te je zahvalio Ministarstvu obrane na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji. "Ovi ugovori su nama, proizvođačima veoma značajni jer su i potvrda i certifikat za izvozne poslove", rekao je Šestan.     Izvor: MORH/J. Kopi

Vikendica Međimurski ceker među top svjetskim turističkim objektima!

U pitanju je jedan od tek nekoliko odabranih turističkih objekata iz 205 zemalja svijeta, a jedini iz Hrvatske koji je od strane gostiju svjetski poznatog portala booking.com dobio savršenu ocjenu 10 za smještaj i uslugu.Općina Sveti Martin na Muri glavna je turistička destinacija u Međimurju. U to odredište stiglo je još jedno priznanje. Tamošnji Holiday Home Međimurski ceker jedan je od tek nekoliko odabranih iz 205 zemalja svijeta, a jedini iz Hrvatske koji je od strane gostiju svjetski poznatog portala booking.com dobio savršenu ocjenu 10 za smještaj i uslugu. Vikendica, odnosno kuća za odmor, Medimurski ceker nalazi se u Grkaveščaku, na Klarinom brijegu, svega 1,5 km od Toplica Sveti Martin. Objekt nudi klimatizirani smještaj, vrt s opremom za roštilj, terasu za sunčanje, hidromasažnu kadu i besplatni WiFi. U okviru objekta dostupno je besplatno privatno parkiralište. Apartman obuhvaća blagovaonicu te kuhinju s perilicom posuđa, pećnicom i tosterom. Također sadrži TV ravnog ekrana s kabelskim programima i CD uređaj. Gosti se mogu opustiti u sauni vikendice. U sklopu objekta mogu besplatno unajmiti bicikle, a okolica je popularna među ljubiteljima golfa. Do obale rijeke Mure ima 5 km. Objekt ima jednu od najbolje ocijenjenih lokacija tog kraja. Gosti su njime zadovoljniji u usporedbi s drugim objektima u okolici te ostvaruju veću vrijednost za novac u odnosu na druge objekte u ovom gradu.

Rušenje i čišćenje u bivšem MTČ-u trebalo bi biti gotovo do svibnja

U utorak smo pisali o rušenju bivše tvornice MTČ-a u Čakovcu, a iz BAT-a, vlasnika nekretnine dobili smo dodatne informacije o napretku radova.>> FOTO: Krenulo rušenje bivših tvornica MTČ-a u centru Čakovca BAT d.o.o., kao vlasnik nekretnine, u postupku je rušenja svih neupotrebljivih građevina na tom prostoru. Radovi na rušenju i čišćenju planiraju se dovršiti do svibnja 2017. - Planovi budućeg uređenja, kao i rokovi u kojima bi se ti planovi realizirali, još uvijek nisu definirani - stoji u odgovoru koji potpisuje Ivan Đurkin, direktor BAT-a.

Samo Graz bio mogao usisati pola naše radne snage!

I država mora svojim mjerama pomoći da se takav odljev ne dogodi, kroz smanjenje poreza na plaće i reformu obrazovanja te stvaranjem uvjeta da naše gospodrstvo postane konkuretno onome u okruženju. Da može povećati plaće radnicima do one razine da se našim ljudima isplati radit i živjeti kod kuće, kazao je Franjo SobočanTradicionalno u siječnju se okupljaju poduzentici, obrtnici i vlasnici OPG-ova s područja Grada Mursko Središče na godišnjem susretu koji organizira gradonačelnik Dražen Srpak. Na ovogodišnjem skupu u kavani Raj u Peklenici na susretu s gospodarstvenicima  bili su nazočni predstvnici ministrstva gospodarstva, Obrtničke i Gospodarske komore, HBOR-a, agencije HAMAG – BICRO, komercijalnih banaka i javnih poduzećaFranjo Sobočan vlasnik firme Sobočan – Interijeri  u ime poduzentika kazao je da su počele promjene u gospodarstvu.  Diže se gospodarstvo Europske unije, a to onda vuče i naše gospodarstvo. BDP raste. Diže se građevina, metalci jačaju, čak se i u uslužnim djelatnostima osjeća pozitiva. Dostupnost kapitala je puno bolja, a kamate snižene, čemu je pomogao i HAMAG BICRO. No, rast gospodrstva potaknuo je i će odljev kadrova. To su najprije osjetili prijevoznici i građevinari, a sada s s otvaranjem tržišta za  našu radnu snagu u Austriji,  Međimurje će zbog blizine granice time biti najviše pogođeno. Samo regija Graz mogla bi usisati 50 posto međimurske radne snage, kazao je Sobočan.I država mora svojim mjerama pomoći da se takav odljev ne dogodi, kroz smanjenje poreza na plaće i, ali i reformu obrazovanja te stvaranjem uvjeta da naše gospodrstvo postane konkuretno onome u okruženju. Da može povećati plaće  radnicima do one razine da se našim ljudima isplati radit i živjeti kod kuće, kazao je Franjo Sobočan. On je inače najznačajniji poduzetnik u Gradu Mursko Središće .  Unatrag samo nekoliko godina njegova je firma udvostručila broj zaposlenih, prednjači po visini isplaćenih plaća i  proizvodi  proizvode visoke dodane vrijednosti za svjetsko tržište.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:10
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA