Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
MEĐIMURJE - DRUŠTVO

VAŽNI PROJEKTI NA SVIM POLJIMA ŽIVOTA

Županija krenula u 2017. s projektima vrijednima 2 milijarde kuna

11.01.2017 11:13 Čakovec | Piše: sž

- Međimurska županija za novu 2017. godinu ima spremnih niz projekata s čijim provođenjem želimo povući sredstva iz fondova Europske unije, koji će nas i dalje pozicionirati kao županiju koja po glavi stanovnika povlači najviše europskih sredstava - u uvodu u konferenciju za medije rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši kako je u suradnji s općinama i gradovima, te potpornim institucijama spremno projekata u vrijednosti od više od 2 milijarde kuna.

- Moja poruka Vladi RH je da naše općine, gradovi i županija, naši poljoprivrednici i poduzetnici imaju ideje, imaju projekte, a uloga lokane samouprave je tu ključna, te im na svaki mogućni način pomažemo u pisanju projekata. Ključno je da Vlada pojednostavi sam proces prijave i kandidiranje projekata te da raspiše natječaje. Ne možemo više čekati, ako želimo rast BDP –a, ako želimo smanjivati nezaposlenost i ako želimo društveni optimizam, tada to mora biti puno brže i efikasnije - jasan je Posavec, te naglašava da kada govorimo o planovima, inicijativama, razvoju i idejama, iste provode zajedno sa stručnim službama i Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA-om, Tehnološko - inovacijskim centrom TIC-om i MENEA-om Međimurskom energetskom agencijom.  

- Iza nas je prijavljen velik broj projekata teških oko 10 milijuna eura koji samo čekaju na odobrenje, pa u narednim mjesecima očekujemo i prva potpisivanja i početak provođenja ideja u djelo. Neki projekti financirani su iz operativnog programa Hrvatske, dio iz transnacionalnih i isto tako novost je da će poduzetnicima biti omogućeno iz prekograničnih programa dobiti potrebna sredstva sufinancirana 75 % za njihove projekte suradnje s mađarskim partnerima - objasnila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović. 

- Krenuo je projekt DIGITRANS–digitalna transformacija Dunavske regije, financiran u okviru prvog poziva transnacionalnog programa suradnje DENJUP, u kojem sudjeluje 15 partnera iz 6 europskih država iz Dunavske regije. Jedan od partnera smo mi, dok drugi partner iz Hrvatske je Fakultet organizacije i informatike Varaždin, a vrijednost projekta je 2 milijuna eura. Time ćemo razviti i implementirati model primjene digitalnih tehnologija u malim i srednjim poduzećima kako bi one iskoristile sve potencijale koje te tehnologije nude - objasnio je direktor TIC-a Ivan Plačko novi projekt koji je već krenuo s prvim danom nove godine. 

Pritom je ujedno naglasio kako je centar zajedno sa Županijom prijavio projekt proširenja Tehnološkog inkubatora u Centru znanja. 

- Kako je Centar pun, u njemu djeluju 26 poduzeća sa 70 zaposlenih, a postoji interes za nove prostore, idemo u proširenje kroz cijelu novu zgradu i potkrovlje u jednoj postojećoj - rekao je, te objasnio kako je glavni cilj proširenje poduzetničko poslovne infrastrukture i kako će se u proširenje uložiti 12 milijuna kuna.

Najvažniji međimurski kulturni projekt je revitalizacija Staroga grada, obnova bastiona vrijednog 45 milijuna kuna koja čeka odobrenje u resornom ministarstvu, a u ovoj godini u realizaciju će krenuti i turistički projekt, obnova tzv. stražarnice na prostoru bivše vojarne. 

Čeka se potpis ugovora vrijednog 7,6 milijuna kuna za primarnu zdravstvenu zaštitu, o čemu će župan 16. siječnja odraditi sastanak s ministrom zdravlja Milanom Kujundžićem, gdje će se definirati i projekt rekonstrukcije i opremanja kirurgije te dnevne bolnice. 

- Što se tiče zdravstva, važno je i to da interventna kirurgija radi te da je već obavljeno 24 operacija na uređaju, pa je ta investicija u punom zamahu - dodao je međimurski župan. 

Kada je obrazovanje u pitanju, od ove godine Međimurska županija radi još jedan korak naprijed i pokreće projekt razvoja sustava podrške darovitim učenicima vrijedan milijun kuna, naziva „1, 2, 3 - palim lampicu“, uz pomoć sredstava Europske unije. 

- Pripremamo i kulturne te turističke projekte, kao onaj obnove stare kuće u Frkanovcu gdje će se pripremiti muzej i Centar za posjetitelje, u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije. Kroz  razvoj cikolturizma to će svakako biti jedna točka gdje se može zaustaviti i predstaviti naša ponuda. Ujedno  je u pripremi i Muzej u Križovcu, u Centru za posjetitelje. Biti će to muzej prirodne baštine kakvog nema od Zagreba do Budimpešte, vrijedan 7 milijuna kuna koji objavljujemo na natječaj koji je otvoren do 5. ožujka - dodao je Posavec. 

Za prijavu je spreman i projekt Metalska jezgra vrijedan 30 milijuna kuna koji će doprinijeti daljnjoj revitalizaciji prostora bivše vojarne, a u suradnji s HAMAG BICRO-om radi se na projektu razvoja mreže poduzetničkih institucija. MENEA je kao agencija zaslužna i za projekte energetske učinkovitosti, obnovu višestambenih zgrada na području Čakovca i energetsku obnovu škola. 

- Tu je i vrlo važan projekt razvoja širokopojasnog interneta, krenuli su Goričan i Šenkovec, a sada idemo i u ostale općine, njih 12 za početak, uz usporedno uvođenje LED rasvjete na području grada Čakovca. Sve to je u ingerenciji Međimurske energetske agencije - objasnio je župan i dodao kako je to tek mali dio projekata, te ih je ujedno mnogo na čekanju. 

- Bez obzira na volju, spremnost i predaju projekta, voljeli bi da ta dinamika bude brža te je naš apel prema Vladi i ministarstvima taj da proces ubrza i pojednostavi - zaključio je Posavec.

Izvor i foto: Međimurska županija

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Međimurskim umirovljenicima podijeljeno oko 100 tona jabuka

GDCK Čakovec u suradnji s Maticom umirovljenika Međimurske županije vrši distribuciju jabuka međimurskim umirovljenicima.Kako smo saznali iz čakovečkog Crvenog križa u posljednja tri tjedna međimurskim umirovljenicima, te nešto za socijalnu samoposlugu, podijeljeno je oko 100 tona jabuka. Kao krovna organizacija Matica umirovljenika Međimurske županije odlučivala je na kojem će se području dijeliti koliko mandarina, pa je podijeljeno 10 tona u Kotoribi i Donjoj Dubravi. Obično se dobije vrećica jabuka, ili sanduk, ovisno o broju umirovljenika u domaćinstvu. Već ranije je provedena slična akcija u kojoj je podijeljeno i 75 tona mandarina.

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udruga slijepih Međimurske županije zapošljava pomoćnike u nastavi preko projekta „Ovdje sam za tebe“ financiranog sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osigurali su četiri pomoćnika za četiri učenika s teškoćama u razvoju  u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovnoj školi Strahoninec i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet nesigurnosti gdje zajedno pronalazimo mogućnosti za uspjeh i napredak. Jako sam sretna kada je vidim nasmijanu, što zbog uspjeha u školi ili komunikacije sa ostalom djecom. To me motivira na daljnji rad i osjećam se ispunjeno i korisno.“ Projekt „Ovdje sam za tebe“ osigurava pružanje usluge pomoći pri uključivanju učenika s teškoćama u razvoju tijekom svakodnevnih aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu.  Pomoćnik također osigurava potrebnu pomoć djetetu kako bi se uspješnije prilagodilo i integriralo u obrazovni proces. Foto: pomoćnik u nastavi

Zahvala svima: U Prelogu se i u veljači prikuplja topla odjeća

Volonterke GOCK Prelog najtoplije se zahvaljuju svim ljudima dobrog srca koji su svoju toplu odjeću i obuću poklonili onima koji je nemaju.Svoju toplinu domova s potrebitima podijelili su djelatnici i učenici s roditeljima OŠ Draškovec uz volontiranje ravnateljice Margit Mirić. Pridružila su i djeca iz Dječjeg vrtića „Fijolica" iz Draškovca. Donosili su vrećice pune tople odjeće kao završetak svog tjedna posvećenog empatiji. Najavom dolaska novog vala hladnoće volonteri GOCK Prelog produljit će ovu plemenitu akciju na cijeli mjesec veljaču. Radno vrijeme volontiranja zamjene tople odjeće i obuće bit će utorkom od 10:00 sati do 14:00 sati i subotom od 9:00 sati do 12:00 sati na istom mjestu u Domu kulture Grada Preloga, I. kat, dvorana za sastanke, obavijest je iz GOCK Prelog. Izvor i foto: Grad Prelog

Matej Perkov Hrvatsku voli putujuću, ali ga impresionira i Kavkaz

Svako gostovanje Mateja Perkova (desno) u Murskom Središću uvijek je odlično posjećeno. Velik broj posjetitelja očekuje se i večeras.Hrvatsku bolje upoznajte preko putopisnog predavanja Mateja Perkova, koje će se održati večeras, 6. veljače u 17.30 sati u Knjižnici i čitaonici Mursko Središće za članove Knjižnice i sve zainteresirane na temu "Hrvatsku volim putujući". Nakon toga ovaj će zagrebački putopisac u 19 sati u blagovaonici OŠ-a Mursko Središće održati predavanje o prošlogodišnjoj planinarskoj ekspediciji na Kavkaz. U sklopu predavanja moći će se kupiti i knjiga po cijeni od 120 kn (poklon DVD s filmom o ekspediciji) te promotivna šalica po 25 kn. foto: rr      

Evo što Central Park nudi za gablec!

Dođite u Central Park i pojedite fini ručak po pristupačnim cijenama. Svakog dana za vas pripremaju ukusna jela od najfinijih i najsvježijih namirnica. Dobar vam tek. Mjesto i gablec možete rezervirati na broj 095 205 3056Ponedjeljak 6.2.Kelj varivo s kobasicom, domaći kruh - 25 knPečene pileće boce s pečenim krumpirom, domaći kruh, salata - 34 knUtorak 7.2.Vinski gulaš, salata - 25 knPileći zagrebački, riža s povrćem, domaći kruh, salata - 38 knSrijeda 8.2.Špagete bolognese, domaći kruh, salata - 29 knKrvavice s restanim krumpirom i dinstanim kiselim kupusom, domaći kruh, salata - 36 knČetvrtak 9.2.Mesne lazanje, domaći kruh, salata - 24 knSvinjski kotlet u umaku od hrena s hajdinskom kašom, domaći kruh, salata - 36 knPetak 10.2.Lignje na pariški s pomfritom i tartarom - 42 knPastrva na mlinarski s krumpirom i povrćem, domaći kruh, salata - 42 knNEDJELJA 12.2. POSEBNA PONUDA: Burger (Chicken Burger, Amarillo ili Pontiac) i pommes + piće po izboru (Mountain Dew, Dr. Pepper ili Canada Dry) - 45 knSvakodnevno:Bistra juha - 5 knDnevni panini sendvič - 20 kn-----------------------------------------------POSEBNA PONUDA:Central Park Chicken Burger - domaće pecivo, pohani pileći burger od sjeckanih pilećih prsa gratiniran sa edamerom, lukom, dijon senfom i koprom, umak od krastavaca, svježe povrćeCentral Park Chicken Nuggets -prženi nuggetsi od svježe mljevenih međimurskih pilećih prsa, domaća panada

FOTO: Središćanci se dobro nasmijali uz ekipu Lajnapa i pomogli

U nedjelju, 5.veljače, u 17 sati u sportskoj dvorani u Murskom Središću održan je humanitarni nastup stand - up komičara udruženih pod nazivom LAJNAP.Ovaj je projekt pokrenut na inicijativu mladih SDP-a iz Murskog Središća, a sav prihod prikupljen prodajom karata namijenjen je za opremanje udruge za autizam Pogled iz Nedelišća. Dva sata publiku su svojim genijalnim forama za starije od 16 godina zabavljali i nasmijavali Vlatko Štampar (Međimurac), Aleks Curac Šarić, Tomislav Koza Kozačinski i  Goran Vugrinec Goc. Riječ je o njihovom novom projektu s jednostavnom idejom: NOVA SEZONA. NOVE FORE. ISTI PLAN. NASMIJATI VAS. Da su u svom planu uspjeli dokazuje prepuna dvorana i nasmijana lica svih koji su ih slušali.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:49
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA