Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
MEĐIMURJE - DRUŠTVO
Ivan Levačić

Ivan Levačić

PEKLENIČANIN JE PODIJELIO S NAMA ISKUSTVO KAKO JE PREŽIVIO ZAHVALJUJUĆI UMJETNIM PLUĆIMA

Kako je Ivan Levačić dobio tešku bitku za život protiv svinjske gripe

28.01.2017 17:16 Peklenica | Piše: BMO

O tome da gripa nije bezazlena bolest te da može dovesti i do smrtnog ishoda slušamo svaku godinu iz usta liječnika. Šezdesetšestogodišnji Ivan Levačić iz Peklenice na vlastitoj je koži iskusio težinu gripe, a život mu je spašen zahvaljujući priključenju na ECMO aparat - umjetna pluća.

Ispričao nam je svoju priču kako je uspio dobiti bitku sa svinjskom gripom.

- Preživio sam zahvaljujući tome što je sve u zdravstvenom lancu, od liječnika u našoj Bolnici do nastavka liječenja u Infektivnoj klinici ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu, funkcioniralo baš onako kako treba. Samo nesebičnim i stručnim zalaganjem medicinskog osoblja u objema bolnicama, uz podršku moje obitelji, rodbine i prijatelja, posebice djelatnika Caritasa Župe Vratišinec i župnika Pavla Mesarića, uspio sam svladati bolest. Da je u cijelom tom lancu postojala ijedna slaba karika i da nisu svi djelovali ispravno i na vrijeme, vjerojatno se ne bih izvukao, stoga im od srca na svemu zahvaljujem. - kazao je Ivan Levačić. 

Borba za život 

Punih šest mjeseci trebalo mu je da se vrati u normalno stanje. Život mu je bio na rubu.

Drama je počela na samom kraju 2014. godine. Još 28. prosinca 2014. Ivan je sa suprugom Dragicom i prijateljima bio na novogodišnjem koncertu u Centru za kulturu u Čakovcu. Vrijeme je bilo otprilike kao i sada, snijeg, hladnoća, a harala je i gripa. 

- Još sam se na tom koncertu osjećao normalno i zdrav, da bih iznenada od zdravog čovjeka u punoj kondiciji postao teški bolesnik na rubu života i smrti. Prve simptome bolesti počeo sam osjećati 30. prosinca 2014. godine kao kod prehlade: hunjavicu, peckanje u grlu i loše sam se osjećao. Stanje mi se pogoršalo pa smo otkazali i doček Nove 2015. godine kod prijatelja. No liječničku pomoć nisam odmah potražio, djelomično i svojom krivnjom, jer sam vjerovao da će simptomi proći. Tako sam k liječniku otišao tek 5. siječnja. Zamjenska liječnica dala mi je uputnicu za snimanje pluća, što sam obavio 7. siječnja, ali je nalaz bio gotov dan kasnije, 8. siječnja, te sam taj dan došao svom liječniku u već jako lošem stanju.  Zbog toga mi je odmah dao uputnicu za bolnicu. U popodnevnim satima javio sam se na Pulmološki odjel Županijske bolnice Čakovec, gdje sam odmah hospitaliziran. Bilo mi je toliko loše da se kao u magli jedva sjećam tek pojedinih detalja do trenutka kada je došla medicinska sestra i rekla da mi moraju staviti masku s kisikom da bih lakše disao. Izgubio sam svijest i kasnije bio u induciranoj komi, jer sam bio jako nemiran zbog nedostatka kisika. - opisuje precizno svaki detalj nemilog događaja.

Za daljnje događaje što se kasnije zbivalo doznao je od supruge Dragice, kćeri Danijele, zeta Zdravka i medicinskog osoblja.  

- Zbog sve težeg stanja 10. siječnja premješten sam s Pulmološkog odjela u našoj Bolnici na Odjel intenzivnog liječenja, jer mi se stanje jako pogoršalo i, prema riječima liječnika, teško da bih preživio da to nije učinjeno. Konstatirana mi je gripa (tzv. svinjska gripa H1N1) i teška upala pluća (ARDS). Bio sam priključen na respirator zbog prisilne ventilacije pluća. Iako je s voditeljem Jedinice za intenzivno liječenje Županijske bolnice Čakovec i Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu dogovoren moj transport u Zagreb, nije se mogao obaviti do 13. siječnja zbog mojega izrazito teškog stanja, kada sam transportiran u zagrebačku bolnicu. Tamo sam 14. siječnja priključen na ECMO aparat - umjetna pluća, radi umjetnog prozračivanja krvi, budući da mi je funkcionirao tek mali dio pluća, što me održalo na životu. Uz zastoj rada pluća smanjivao mi se i broj otkucaja srca, koji su pali ispod 30 u minuti, zbog čega mi je ugrađen privremeni elektrostimulator. Stanje mi je bilo toliko teško da su mi liječnici davali tek 50 posto šanse da preživim i ozdravim bez posljedica. Do 19. siječnja bio sam priključen na ECMO aparat i respirator s ugrađenom kanilom na vratu. Stanje mi se polako počelo popravljati, pa su me 21. siječnja polako počeli buditi iz kome, da bih se potpuno probudio 25. siječnja. Tada sam i prvi put pokušao komunicirati sa suprugom i zetom kimanjem glave i stiskom ruke. - govori Ivan otvoreno o tome kako mu je život visio o kratkoj niti.

Ponovno sam morao učiti govoriti i hodati

Srećom, stanje je ubrzo krenulo nabolje, a posebno će se sjećati ovoga.

- Samo buđenje bilo je popraćeno teškim snovima i halucinacijama koje ću pamtiti dok sam živ. S respiratora sam skinut 5. veljače 2015. godine. Stanje mi se postupno poboljšavalo pa su mi počeli dolaziti fizioterapeuti jer sam u međuvremenu izgubio veliki dio mišićne mase i 20-ak kilograma. Morao sam ponovno učiti govoriti i hodati. Po riječima primarijusa s Odjela intenzivne njege u Infektivnoj klinici ‘Dr. Fran Mihaljević’, bio sam jedini koji se oporavlja u potpunosti i bez posljedica, jer je, kako je rekao, polovina pacijenata s tako teškim stanjem na groblju, a drugoj su polovini ostale posljedice zbog nedostatka kisika u vidu zatajenja pojedinih organa. - opisao nam je situaciju nakon što je prošlo najgore.

S obitelji, koja mu je dolazila u Zagreb u posjet svaki drugi dan bez obzira na vremenske uvjete, komunicirao je pomoću odštampane abecede, pokazujući im slovi i tako sričući riječi, objašnjava naš sugovornik kako je sve izgledalo nakon što je prošlo najteže. Uskoro je vraćen u Čakovec, a uslijedio je i rehabilitacijski oporavak u Varaždinskim toplicama.

- Uz stalnu fizikalnu terapiju i lijekove oporavak je tekao dobro pa sam 20. veljače transportiran u Županijsku bolnicu Čakovec na Infektologiju radi daljnjeg liječenja i fizikalnih terapija. Iz Županijske bolnice Čakovec otpušten sam 27. veljače uz preporuku za nastavak fizikalnih terapija u Varaždinskim toplicama. Po preporuci fizijatra osobni liječnik poslao je zahtjev HZZO-u za stacionar u Varaždinskim toplicama, koji mi je glatko odbijen, bez da me od članova komisije itko išta pitao ili pregledao. To je bila jedina zamjerka u cijelom liječenju. Uz veliko razumijevanje fizijatra u Varaždinskim toplicama ipak sam u kratkom vremenu uspio nastaviti fizikalne terapije, iako sam se od doma uz pratnju morao 30 dana svakodnevno voziti na terapije.

Danas je opet zdrav čovjek, vratio je izgubljene kilograme i osjeća se dobro. Dobio je borbu za život s opasnom bolešću koju će pamtiti do kraja života. Njegov slučaj upozorava da se “prehlada” nikako ne smije olako shvatiti te da, ako nema brzog poboljšanja, treba što prije reagirati odlaskom liječniku kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi i na vrijeme reagiralo adekvatnim liječničkim tretmanom.

 

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Međimurskim umirovljenicima podijeljeno oko 100 tona jabuka

GDCK Čakovec u suradnji s Maticom umirovljenika Međimurske županije vrši distribuciju jabuka međimurskim umirovljenicima.Kako smo saznali iz čakovečkog Crvenog križa u posljednja tri tjedna međimurskim umirovljenicima, te nešto za socijalnu samoposlugu, podijeljeno je oko 100 tona jabuka. Kao krovna organizacija Matica umirovljenika Međimurske županije odlučivala je na kojem će se području dijeliti koliko mandarina, pa je podijeljeno 10 tona u Kotoribi i Donjoj Dubravi. Obično se dobije vrećica jabuka, ili sanduk, ovisno o broju umirovljenika u domaćinstvu. Već ranije je provedena slična akcija u kojoj je podijeljeno i 75 tona mandarina.

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udruga slijepih Međimurske županije zapošljava pomoćnike u nastavi preko projekta „Ovdje sam za tebe“ financiranog sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osigurali su četiri pomoćnika za četiri učenika s teškoćama u razvoju  u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovnoj školi Strahoninec i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet nesigurnosti gdje zajedno pronalazimo mogućnosti za uspjeh i napredak. Jako sam sretna kada je vidim nasmijanu, što zbog uspjeha u školi ili komunikacije sa ostalom djecom. To me motivira na daljnji rad i osjećam se ispunjeno i korisno.“ Projekt „Ovdje sam za tebe“ osigurava pružanje usluge pomoći pri uključivanju učenika s teškoćama u razvoju tijekom svakodnevnih aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu.  Pomoćnik također osigurava potrebnu pomoć djetetu kako bi se uspješnije prilagodilo i integriralo u obrazovni proces. Foto: pomoćnik u nastavi

Zahvala svima: U Prelogu se i u veljači prikuplja topla odjeća

Volonterke GOCK Prelog najtoplije se zahvaljuju svim ljudima dobrog srca koji su svoju toplu odjeću i obuću poklonili onima koji je nemaju.Svoju toplinu domova s potrebitima podijelili su djelatnici i učenici s roditeljima OŠ Draškovec uz volontiranje ravnateljice Margit Mirić. Pridružila su i djeca iz Dječjeg vrtića „Fijolica" iz Draškovca. Donosili su vrećice pune tople odjeće kao završetak svog tjedna posvećenog empatiji. Najavom dolaska novog vala hladnoće volonteri GOCK Prelog produljit će ovu plemenitu akciju na cijeli mjesec veljaču. Radno vrijeme volontiranja zamjene tople odjeće i obuće bit će utorkom od 10:00 sati do 14:00 sati i subotom od 9:00 sati do 12:00 sati na istom mjestu u Domu kulture Grada Preloga, I. kat, dvorana za sastanke, obavijest je iz GOCK Prelog. Izvor i foto: Grad Prelog

Matej Perkov Hrvatsku voli putujuću, ali ga impresionira i Kavkaz

Svako gostovanje Mateja Perkova (desno) u Murskom Središću uvijek je odlično posjećeno. Velik broj posjetitelja očekuje se i večeras.Hrvatsku bolje upoznajte preko putopisnog predavanja Mateja Perkova, koje će se održati večeras, 6. veljače u 17.30 sati u Knjižnici i čitaonici Mursko Središće za članove Knjižnice i sve zainteresirane na temu "Hrvatsku volim putujući". Nakon toga ovaj će zagrebački putopisac u 19 sati u blagovaonici OŠ-a Mursko Središće održati predavanje o prošlogodišnjoj planinarskoj ekspediciji na Kavkaz. U sklopu predavanja moći će se kupiti i knjiga po cijeni od 120 kn (poklon DVD s filmom o ekspediciji) te promotivna šalica po 25 kn. foto: rr      

Evo što Central Park nudi za gablec!

Dođite u Central Park i pojedite fini ručak po pristupačnim cijenama. Svakog dana za vas pripremaju ukusna jela od najfinijih i najsvježijih namirnica. Dobar vam tek. Mjesto i gablec možete rezervirati na broj 095 205 3056Ponedjeljak 6.2.Kelj varivo s kobasicom, domaći kruh - 25 knPečene pileće boce s pečenim krumpirom, domaći kruh, salata - 34 knUtorak 7.2.Vinski gulaš, salata - 25 knPileći zagrebački, riža s povrćem, domaći kruh, salata - 38 knSrijeda 8.2.Špagete bolognese, domaći kruh, salata - 29 knKrvavice s restanim krumpirom i dinstanim kiselim kupusom, domaći kruh, salata - 36 knČetvrtak 9.2.Mesne lazanje, domaći kruh, salata - 24 knSvinjski kotlet u umaku od hrena s hajdinskom kašom, domaći kruh, salata - 36 knPetak 10.2.Lignje na pariški s pomfritom i tartarom - 42 knPastrva na mlinarski s krumpirom i povrćem, domaći kruh, salata - 42 knNEDJELJA 12.2. POSEBNA PONUDA: Burger (Chicken Burger, Amarillo ili Pontiac) i pommes + piće po izboru (Mountain Dew, Dr. Pepper ili Canada Dry) - 45 knSvakodnevno:Bistra juha - 5 knDnevni panini sendvič - 20 kn-----------------------------------------------POSEBNA PONUDA:Central Park Chicken Burger - domaće pecivo, pohani pileći burger od sjeckanih pilećih prsa gratiniran sa edamerom, lukom, dijon senfom i koprom, umak od krastavaca, svježe povrćeCentral Park Chicken Nuggets -prženi nuggetsi od svježe mljevenih međimurskih pilećih prsa, domaća panada

FOTO: Središćanci se dobro nasmijali uz ekipu Lajnapa i pomogli

U nedjelju, 5.veljače, u 17 sati u sportskoj dvorani u Murskom Središću održan je humanitarni nastup stand - up komičara udruženih pod nazivom LAJNAP.Ovaj je projekt pokrenut na inicijativu mladih SDP-a iz Murskog Središća, a sav prihod prikupljen prodajom karata namijenjen je za opremanje udruge za autizam Pogled iz Nedelišća. Dva sata publiku su svojim genijalnim forama za starije od 16 godina zabavljali i nasmijavali Vlatko Štampar (Međimurac), Aleks Curac Šarić, Tomislav Koza Kozačinski i  Goran Vugrinec Goc. Riječ je o njihovom novom projektu s jednostavnom idejom: NOVA SEZONA. NOVE FORE. ISTI PLAN. NASMIJATI VAS. Da su u svom planu uspjeli dokazuje prepuna dvorana i nasmijana lica svih koji su ih slušali.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:06
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA