Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
MEĐIMURJE - DRUŠTVO
Pozvan od župana, ministar se Vrdoljak u Međimurje došao uvjeriti u pozitivnu gospodarsku sliku

Pozvan od župana, ministar se Vrdoljak u Međimurje došao uvjeriti u pozitivnu gospodarsku sliku

../../uploads/images/vijesti/thumbnail_1418665272_6.jpg
../../uploads/images/vijesti/thumbnail_1418665289_6.jpg
../../uploads/images/vijesti/thumbnail_1418665304_6.jpg
../../uploads/images/vijesti/thumbnail_1418665319_6.jpg
../../uploads/images/vijesti/thumbnail_1418665334_6.jpg
../../uploads/images/vijesti/thumbnail_1418665346_6.jpg

MINISTAR GOSPODARSTVA IVAN VRDOLJAK U MEĐIMURJU!

FOTO: Župan Vrdoljaku: „Do proljeća otvaramo 500 novih radnih mjesta!“

15.12.2014 18:42 Čakovec | Piše: mg

Sastanak u uredu župana Međimurske županije, susret s poduzetnicima u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje i posjet tvrtki TEHNIX u Donjem Kraljevcu, obilježili su današnji posjet ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka Međimurskoj županiji.

Na poziv međimurskog župana Matije Posavca, objasnio je kako je na sjeveru Hrvatske da se uvjeri u pozitivnu sliku koju uživa lokalno gospodarstvo. Pritom je ustvrdio da Međimurje zaista ima što pokazati. „Najveći izvoz i najveću produktivnost, a činjenica je kako je ovdje javna uprava brza i efikasna, a investicije dolaze, pa smatram kako trebamo te ljude poslušati i prepisati njihov primjer ostatku zemlje. Ovo je onaj put kojim bi cijela Hrvatska trebala ići,“ objasnio je ministar, a župan objasnio kako je Hrvatska nekoliko godina u krizi, no da se u Međimurju bilježe pozitivni trendovi.

„Građevinski sektor je tako u 2012. godini bilježio minus od 21,6 milijuna kuna, u 2013. pak je bio u plusu 441 tisuću kuna, dok su mali poduzetnici imali 56 postotni rast dobiti naspram godinu ranije. Razloga za optimizam imamo, što je vidljivo ako kažem da nas čeka proširenje nekoliko pogona i gradnja novih tvornica, koje će do proljeća otvoriti do 500 novih radnih mjesta.“

Posavec je uvjeren kako su te pozitivne brojke, između ostalog, rezultat dobre sinergije gospodarstva i javnog sektora, što se još jednom potvrdilo na, kako je rečeno, tek prvom u nizu susreta s poduzetnicima u TICM-u koji je imao za cilj jačanje investicijskog uključivanja gospodarstvenika te razmjenu iskustava.

„Od 1998. radimo na edukaciji i informiranju gospodarstvenika, a u 2015. naglasak ćemo staviti na što bolju pripremu poduzetnika za provedbu projekata“, naglasila je Sandra Polanec Marinović, direktorica REDEA-e dok župan u svom pozdravnom govoru objasnio: „Ne očekujemo da vi nešto učinite za nas, već potpuno obratno. Pitanje je što mi možemo učiniti za vas“, što je oduševilo ministra koji je istaknuo važnost osluškivanja gospodarstva koje zna da postoji u Međimurju.

Sastanak je iskorišten za razgovor s gospodarstvenicima i investitorima o tome koji su planovi za 2015. godinu, a u kojima može sudjelovati ili pak pomoći i ministarstvo, na koju je temu ministar rekao da nas očekuje godina puna izazova.
 „No ipak, Međimurje ima talent poduzetništva, aktivan poduzetnički duh i leadership naspram ostatka zemlje, što se, kao što je rekao vaš župan, pokazalo u vrijeme krize“, dodaje Vrdoljak te pritom objašnjava kako je u proračunu Vlade RH osigurano 130 milijuna kuna za plasman u gospodarstvo te iz odobrenog operativnog fonda 225 milijuna eura za moguće investicije i realni sektor. „Ta sredstva idu najboljima, pa ovaj kraj neće biti zakinut“, objasnio je.

Kao veliki problem međimurskog kraja, župan je još jednom istaknuo prosjek plaće koji je niži od hrvatskog, ali i  europskog, no kako je u posljednjih pet godina plaća porasla za 500 kuna, ne sumnja kako će i dalje naći model da se pozitivan trend nastavi.

„Rješenje leži u kontinuiranom pristupu povećanja broja investicija i radnih mjesta. Time stvaramo jednu konkurentnost, pa će poduzetnici prilikom ulaganja biti primorani dati i veće plaće. Infrastruktura, zemljopisna pozicija i efikasnost javne uprave ključne su komponente da ovdje privučemo investicije“, objasnio je međimurski župan, a ministar dodao kako je ključan i obrazovni sustav koji se ne smije educirati za tržište rada.

„Moramo se okrenuti strukovnom obrazovanju za tvrtke koje će iste zaposliti, a visokoobrazovani na one znanosti koje imaju trend zapošljavanja. Na tom pragu Posavec je najavio u 2015.  promijeniti mrežu škola, na način da će Županija unatoč dosadašnjim naporima, još kvalitetnije stipendirati deficitarna zanimanja, čime je zaključio sastanak na kojem su poduzetnici dobili priliku istaći primjere dobre suradnje (HAIX, ŠESTAN-BUSCH), zatražiti pomoć ministarstva (MEISO), ali i naglasiti koji su njihovi problemi u poslovanju, a koji se u Hrvatskoj rješavaju sustavno i u dužem vremenskom periodu.

Kako je u petak, 12. prosinca u tvrtku TEHNIX stiglo samo još jedno u nizu priznanja, ono za Inovaciju godine za 2013., ministar Vrdoljak koji je direktoru Đuri Horvatu upravo predao nagradu, krenuo je u obilazak tvrtke u Donji Kraljevec.

„Mi smo snažna, razvojno orijentirana i inovativna tvrtka koja izvoz diljem Europe, no posluje i u Gani, Nigeriji, Egiptu i mnogim drugim svjetskim zemljama“, objasnio je direktor i naglasio kako je priznanje dobiveno za svjetski izum, razvijenu MBO-T tehnologiju gospodarenja otpadom, za koju ima interesa.

Ovu revoluciju pokrenulo je u 10 godina sveukupno 700 radnika koliko kooperacija okuplja, čime su napravili samo jedan, no iznimno uspješan korak u poslovanju u inovacijama. „Posjet ministra i župana poslužit će nam kao motivacija, da prvu tvornicu za preradu komunalnog otpada u zemlji otvorimo upravo u Međimurju“, objasnio je Horvat, a ministar pohvalio njihov rad i objasnio kako je znao da će ovdje doći nešto naučiti.

„Ja ovakvu energiju u timu koji okupljate nisam u životu vidio. Privilegija mi je doći k vama, drago mi je da jedna tvrtka nama u cijelom svijetu radi ovakav imidž koji dosad nismo imali“, dodao je i istaknuo kako mu sva iskustva međimurskih tvrtki dobro dođu u daljnjem rad i povezivanju s drugim zemljama.

foto: r

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Međimurskim umirovljenicima podijeljeno oko 100 tona jabuka

GDCK Čakovec u suradnji s Maticom umirovljenika Međimurske županije vrši distribuciju jabuka međimurskim umirovljenicima.Kako smo saznali iz čakovečkog Crvenog križa u posljednja tri tjedna međimurskim umirovljenicima, te nešto za socijalnu samoposlugu, podijeljeno je oko 100 tona jabuka. Kao krovna organizacija Matica umirovljenika Međimurske županije odlučivala je na kojem će se području dijeliti koliko mandarina, pa je podijeljeno 10 tona u Kotoribi i Donjoj Dubravi. Obično se dobije vrećica jabuka, ili sanduk, ovisno o broju umirovljenika u domaćinstvu. Već ranije je provedena slična akcija u kojoj je podijeljeno i 75 tona mandarina.

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udruga slijepih Međimurske županije zapošljava pomoćnike u nastavi preko projekta „Ovdje sam za tebe“ financiranog sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osigurali su četiri pomoćnika za četiri učenika s teškoćama u razvoju  u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovnoj školi Strahoninec i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet nesigurnosti gdje zajedno pronalazimo mogućnosti za uspjeh i napredak. Jako sam sretna kada je vidim nasmijanu, što zbog uspjeha u školi ili komunikacije sa ostalom djecom. To me motivira na daljnji rad i osjećam se ispunjeno i korisno.“ Projekt „Ovdje sam za tebe“ osigurava pružanje usluge pomoći pri uključivanju učenika s teškoćama u razvoju tijekom svakodnevnih aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu.  Pomoćnik također osigurava potrebnu pomoć djetetu kako bi se uspješnije prilagodilo i integriralo u obrazovni proces. Foto: pomoćnik u nastavi

Zahvala svima: U Prelogu se i u veljači prikuplja topla odjeća

Volonterke GOCK Prelog najtoplije se zahvaljuju svim ljudima dobrog srca koji su svoju toplu odjeću i obuću poklonili onima koji je nemaju.Svoju toplinu domova s potrebitima podijelili su djelatnici i učenici s roditeljima OŠ Draškovec uz volontiranje ravnateljice Margit Mirić. Pridružila su i djeca iz Dječjeg vrtića „Fijolica" iz Draškovca. Donosili su vrećice pune tople odjeće kao završetak svog tjedna posvećenog empatiji. Najavom dolaska novog vala hladnoće volonteri GOCK Prelog produljit će ovu plemenitu akciju na cijeli mjesec veljaču. Radno vrijeme volontiranja zamjene tople odjeće i obuće bit će utorkom od 10:00 sati do 14:00 sati i subotom od 9:00 sati do 12:00 sati na istom mjestu u Domu kulture Grada Preloga, I. kat, dvorana za sastanke, obavijest je iz GOCK Prelog. Izvor i foto: Grad Prelog

Matej Perkov Hrvatsku voli putujuću, ali ga impresionira i Kavkaz

Svako gostovanje Mateja Perkova (desno) u Murskom Središću uvijek je odlično posjećeno. Velik broj posjetitelja očekuje se i večeras.Hrvatsku bolje upoznajte preko putopisnog predavanja Mateja Perkova, koje će se održati večeras, 6. veljače u 17.30 sati u Knjižnici i čitaonici Mursko Središće za članove Knjižnice i sve zainteresirane na temu "Hrvatsku volim putujući". Nakon toga ovaj će zagrebački putopisac u 19 sati u blagovaonici OŠ-a Mursko Središće održati predavanje o prošlogodišnjoj planinarskoj ekspediciji na Kavkaz. U sklopu predavanja moći će se kupiti i knjiga po cijeni od 120 kn (poklon DVD s filmom o ekspediciji) te promotivna šalica po 25 kn. foto: rr      

Evo što Central Park nudi za gablec!

Dođite u Central Park i pojedite fini ručak po pristupačnim cijenama. Svakog dana za vas pripremaju ukusna jela od najfinijih i najsvježijih namirnica. Dobar vam tek. Mjesto i gablec možete rezervirati na broj 095 205 3056Ponedjeljak 6.2.Kelj varivo s kobasicom, domaći kruh - 25 knPečene pileće boce s pečenim krumpirom, domaći kruh, salata - 34 knUtorak 7.2.Vinski gulaš, salata - 25 knPileći zagrebački, riža s povrćem, domaći kruh, salata - 38 knSrijeda 8.2.Špagete bolognese, domaći kruh, salata - 29 knKrvavice s restanim krumpirom i dinstanim kiselim kupusom, domaći kruh, salata - 36 knČetvrtak 9.2.Mesne lazanje, domaći kruh, salata - 24 knSvinjski kotlet u umaku od hrena s hajdinskom kašom, domaći kruh, salata - 36 knPetak 10.2.Lignje na pariški s pomfritom i tartarom - 42 knPastrva na mlinarski s krumpirom i povrćem, domaći kruh, salata - 42 knNEDJELJA 12.2. POSEBNA PONUDA: Burger (Chicken Burger, Amarillo ili Pontiac) i pommes + piće po izboru (Mountain Dew, Dr. Pepper ili Canada Dry) - 45 knSvakodnevno:Bistra juha - 5 knDnevni panini sendvič - 20 kn-----------------------------------------------POSEBNA PONUDA:Central Park Chicken Burger - domaće pecivo, pohani pileći burger od sjeckanih pilećih prsa gratiniran sa edamerom, lukom, dijon senfom i koprom, umak od krastavaca, svježe povrćeCentral Park Chicken Nuggets -prženi nuggetsi od svježe mljevenih međimurskih pilećih prsa, domaća panada

FOTO: Središćanci se dobro nasmijali uz ekipu Lajnapa i pomogli

U nedjelju, 5.veljače, u 17 sati u sportskoj dvorani u Murskom Središću održan je humanitarni nastup stand - up komičara udruženih pod nazivom LAJNAP.Ovaj je projekt pokrenut na inicijativu mladih SDP-a iz Murskog Središća, a sav prihod prikupljen prodajom karata namijenjen je za opremanje udruge za autizam Pogled iz Nedelišća. Dva sata publiku su svojim genijalnim forama za starije od 16 godina zabavljali i nasmijavali Vlatko Štampar (Međimurac), Aleks Curac Šarić, Tomislav Koza Kozačinski i  Goran Vugrinec Goc. Riječ je o njihovom novom projektu s jednostavnom idejom: NOVA SEZONA. NOVE FORE. ISTI PLAN. NASMIJATI VAS. Da su u svom planu uspjeli dokazuje prepuna dvorana i nasmijana lica svih koji su ih slušali.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:54
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA