Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
MEĐIMURJE - DRUŠTVO
Doktor Antonio Plešnar

Doktor Antonio Plešnar

POZNATI ČAKOVEČKI LIJEČNIK OPET U IZNENADNOJ LIJEČNIČKOJ MISIJI

Doktor Antonio Plešnar spašavao život putnice na 10.000 metara visine

29.01.2017 18:05 Čakovec | Piše: mn

- Ponekad mi se čini kao da sam u nekim trenucima u životu poslan da budem na nekome mjestu gdje ću nekomu pomoći. - kaže dr. Antonio Plešnar, i odmah objašnjava zašto.

- Prije tri godine na skijanju u Francuskoj dogodila se nesreća u kojoj je čovjeka njegovo vlastito dijete pregazilo (razrezalo nogu) skijom i on je četrdeset minuta krvario na skijaškoj stazi. Nakon što je kolima hitne pomoći doveden do ambulante, pred kojom sam se slučajno zatekao, pitao sam što se dogodilo. Naime, kada je tehničar otvorio vrata kola hitne pomoći, ona su bila puna krvi. Nasreću, čovjek je govorio hrvatski pa je sam ukratko ispričao o događaju te spomenuo kako već četrdeset minuta krvari. Zamolio me da s njim odem u ambulantu. Unutra se nalazio mladi liječnik Francuz koji je bio zatečen ranom, jer mišić je bio prerezan sve do kosti. Kazao sam da sam liječnik, urolog i da, ako želi, mogu mu pomoći, odnosno zaustaviti krvarenje i sanirati ranu. Francuz je shvatio da on to sam ne može i prepustio mi svoju ordinaciju. Uspio sam zaustaviti krvarenje, zašiti ranu i time, vjerujem, čovjeku spasiti život s obzirom na to da je prva najbliža bolnica bila udaljena pedesetak kilometara, po cesti prepunoj snijega i serpentina.

Drama u zraku

No, ono zbog čega smo ga između ostalog posjetili da nam ispriča, a tiče se također spašavanja ljudskog života, dogodilo mu se nedavno na prekooceanskom letu avionom.

- Nedavno sam letio u Buenos Aires na svjetski urološki kongres. Odjednom je u avionu nastala strka osoblja. Naime, jedna mlada dama, razočarana u ljubavi, napila se tijekom leta, odnosno popila litru viskija te pala u alkoholnu komu. Stjuardese su bile van sebe jer je izgubila svijest i nije reagirala ni na kakve podražaje. No, uspio sam ih smiriti, a nju staviti u bočni položaj, izmjeriti tlak i provjeriti ostale životne funkcije, te sam uz svoje dosadašnje životno i liječničko iskustvo procijenio da bi s njom trebalo biti sve u redu, odnosno da će se do odredišta otrijezniti. Bio je tu i razgovor s pilotima koji su tražili moje mišljenje je li potrebno sletjeti u Maroko iznad kojeg smo se nalazili kako bi joj se pružila pomoć liječnika na zemlji. No, kažem, s obzirom na iskustvo i s takvim pacijentima, procijenio sam da možemo nastaviti let. Mladu damu smjestili smo u prostor iza pilotske kabine, dali joj infuziju i, prema predviđanjima, prije slijetanja u Argentini došla je k sebi uz laganu neugodu i crvenilo zbog onoga što nam je priredila.

Nakon toga primio sam zanimljivu obavijest kako me Lufthansa proglasila za ‘svojeg liječnika u avionu’. Tako da, kada god letim s tom kompanijom prema bilo kojem odredištu, osoblje me ljubazno podsjeti na to da im je drago što je s njima na putu i ‘njihov liječnik u avionu’. Tu su u znak zahvalnosti stigle određene nagradne milje, međutim, sve je to, naravno, manje važno u odnosu na spašene živote, ovoga u avionu, kao i onoga na skijalištu.

Doktor za “muške probleme”

Dr. Plešnar u Međimurju je poznati ponajviše kao “doktor za muške probleme”. Muškarci inače danas sve više slijede žene i postali su prilično savjesni zahvaljujući velikim dijelom i medijima.

- Shvatili su da ako se ne brinu za svoje zdravlje neće dobro proći. Danas nam na preglede u urološku ambulantu dolaze muškarci svih životnih dobi, bez zapreka, strahova ili srama, kako bi dobili prave odgovore na svoje probleme. Neke je potrebno i liječiti, no svi zadovoljni odlaze kući. Prema viđenome, slobodno se može reći da se vremena mijenjaju i da je odaziv puno bolji, te da su Međimurci postali osviješteni o svojem zdravlju. Za razliku otprije petnaestak godina, slobodno možemo reći da su puno otvoreniji za razgovor i liječenje. - kaže naš sugovornik, te dodaje:

- To je dobro jer je rak prostate, koji ih najčešće pogađa, kao i ostali oblici karcinoma, podmukao i smrtonosan. Mnogi ga muškarci prekasno otkriju, čime im je ozdravljenje dovedeno u pitanje. Ipak, prognoza je za većinu bolesnika s rakom prostate, posebice kada je lokaliziran ili regionalan, vrlo dobra. Stopa petogodišnjeg preživljavanja za muškarce kojima je dijagnosticiran u navedenim stadijima iznosi 99 posto. Očekivano trajanje života starijih bolesnika neznatno se razlikuje od osoba iste dobi bez raka prostate. Vjerojatnost izlječenja, čak pri lokaliziranom procesu, ovisi o agresivnosti i proširenosti tumora. Nažalost, još uvijek ne postoji posebna mjera za koju se zna da može pouzdano spriječiti razvoj raka prostate.

Trenutno možemo samo ranim dijagnosticiranjem dovoljno rano otkriti rak prostate, spriječiti njegovo širenje izvan prostate i zatim pokušati izliječiti bolest. - kaže dr. med., spec. urolog Antonio Plešnar. - Karcinom prostate najčešće se javlja u starijoj dobi, negdje iza sedamdesete godine, međutim, nama je bitno - ističe dr. Plešnar - da pronađemo pacijente s pedeset godina života, jer ako dođu na vrijeme mogu se izliječiti.

Stoga, ako muškarci osjete nekakve promjene u vidu mokrenja, bilo bi dobro da se jave u urološku ambulantu. Isto tako, istaknuo je dr. Plešnar, trebalo bi nakon pedesete godine života kod svih muškaraca napraviti PSA, odnosno prostata specifični antigen, čije su nekakve normalne vrijednosti 0-4, kod starijih mogu biti do 6,5.

- Tu treba, naravno, napomenuti da ovo nije nikakav tumorski marker, već da ovaj test pokazuje da se nešto zbiva u prostati. Rana dijagnoza može se isto tako postići i digitorektalnim pregledom (DRE). Naime, rak prostate smješten je na površini, odnosno periferiji prostate, tako da se može opipati prstom. Digitorektalnim pregledom otkriva se povećana prostata koja je tvrđe konzistencije, neravne površine, bezbolna i često neoštro ograničena od okoline. Znanstveno je dokazano da su redoviti digitorektalni pregledi prostate mogli spasiti 50 - 70 % muškaraca koji su umrli od raka prostate. Stoga se preporučuje digitorektalni pregled započeti s navršenih 50 godina života jedanput godišnje. Potrebna je, naravno, i promjena načina života, konzumiranje više zdravijih namirnica i povećanje tjelesne aktivnosti. - kaže naš poznati urolog, i za kraj poručuje:

- Postali smo svjesni toga da nitko nije nedodirljiv.

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Međimurskim umirovljenicima podijeljeno oko 100 tona jabuka

GDCK Čakovec u suradnji s Maticom umirovljenika Međimurske županije vrši distribuciju jabuka međimurskim umirovljenicima.Kako smo saznali iz čakovečkog Crvenog križa u posljednja tri tjedna međimurskim umirovljenicima, te nešto za socijalnu samoposlugu, podijeljeno je oko 100 tona jabuka. Kao krovna organizacija Matica umirovljenika Međimurske županije odlučivala je na kojem će se području dijeliti koliko mandarina, pa je podijeljeno 10 tona u Kotoribi i Donjoj Dubravi. Obično se dobije vrećica jabuka, ili sanduk, ovisno o broju umirovljenika u domaćinstvu. Već ranije je provedena slična akcija u kojoj je podijeljeno i 75 tona mandarina.

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udruga slijepih Međimurske županije zapošljava pomoćnike u nastavi preko projekta „Ovdje sam za tebe“ financiranog sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osigurali su četiri pomoćnika za četiri učenika s teškoćama u razvoju  u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovnoj školi Strahoninec i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet nesigurnosti gdje zajedno pronalazimo mogućnosti za uspjeh i napredak. Jako sam sretna kada je vidim nasmijanu, što zbog uspjeha u školi ili komunikacije sa ostalom djecom. To me motivira na daljnji rad i osjećam se ispunjeno i korisno.“ Projekt „Ovdje sam za tebe“ osigurava pružanje usluge pomoći pri uključivanju učenika s teškoćama u razvoju tijekom svakodnevnih aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu.  Pomoćnik također osigurava potrebnu pomoć djetetu kako bi se uspješnije prilagodilo i integriralo u obrazovni proces. Foto: pomoćnik u nastavi

Zahvala svima: U Prelogu se i u veljači prikuplja topla odjeća

Volonterke GOCK Prelog najtoplije se zahvaljuju svim ljudima dobrog srca koji su svoju toplu odjeću i obuću poklonili onima koji je nemaju.Svoju toplinu domova s potrebitima podijelili su djelatnici i učenici s roditeljima OŠ Draškovec uz volontiranje ravnateljice Margit Mirić. Pridružila su i djeca iz Dječjeg vrtića „Fijolica" iz Draškovca. Donosili su vrećice pune tople odjeće kao završetak svog tjedna posvećenog empatiji. Najavom dolaska novog vala hladnoće volonteri GOCK Prelog produljit će ovu plemenitu akciju na cijeli mjesec veljaču. Radno vrijeme volontiranja zamjene tople odjeće i obuće bit će utorkom od 10:00 sati do 14:00 sati i subotom od 9:00 sati do 12:00 sati na istom mjestu u Domu kulture Grada Preloga, I. kat, dvorana za sastanke, obavijest je iz GOCK Prelog. Izvor i foto: Grad Prelog

Matej Perkov Hrvatsku voli putujuću, ali ga impresionira i Kavkaz

Svako gostovanje Mateja Perkova (desno) u Murskom Središću uvijek je odlično posjećeno. Velik broj posjetitelja očekuje se i večeras.Hrvatsku bolje upoznajte preko putopisnog predavanja Mateja Perkova, koje će se održati večeras, 6. veljače u 17.30 sati u Knjižnici i čitaonici Mursko Središće za članove Knjižnice i sve zainteresirane na temu "Hrvatsku volim putujući". Nakon toga ovaj će zagrebački putopisac u 19 sati u blagovaonici OŠ-a Mursko Središće održati predavanje o prošlogodišnjoj planinarskoj ekspediciji na Kavkaz. U sklopu predavanja moći će se kupiti i knjiga po cijeni od 120 kn (poklon DVD s filmom o ekspediciji) te promotivna šalica po 25 kn. foto: rr      

Evo što Central Park nudi za gablec!

Dođite u Central Park i pojedite fini ručak po pristupačnim cijenama. Svakog dana za vas pripremaju ukusna jela od najfinijih i najsvježijih namirnica. Dobar vam tek. Mjesto i gablec možete rezervirati na broj 095 205 3056Ponedjeljak 6.2.Kelj varivo s kobasicom, domaći kruh - 25 knPečene pileće boce s pečenim krumpirom, domaći kruh, salata - 34 knUtorak 7.2.Vinski gulaš, salata - 25 knPileći zagrebački, riža s povrćem, domaći kruh, salata - 38 knSrijeda 8.2.Špagete bolognese, domaći kruh, salata - 29 knKrvavice s restanim krumpirom i dinstanim kiselim kupusom, domaći kruh, salata - 36 knČetvrtak 9.2.Mesne lazanje, domaći kruh, salata - 24 knSvinjski kotlet u umaku od hrena s hajdinskom kašom, domaći kruh, salata - 36 knPetak 10.2.Lignje na pariški s pomfritom i tartarom - 42 knPastrva na mlinarski s krumpirom i povrćem, domaći kruh, salata - 42 knNEDJELJA 12.2. POSEBNA PONUDA: Burger (Chicken Burger, Amarillo ili Pontiac) i pommes + piće po izboru (Mountain Dew, Dr. Pepper ili Canada Dry) - 45 knSvakodnevno:Bistra juha - 5 knDnevni panini sendvič - 20 kn-----------------------------------------------POSEBNA PONUDA:Central Park Chicken Burger - domaće pecivo, pohani pileći burger od sjeckanih pilećih prsa gratiniran sa edamerom, lukom, dijon senfom i koprom, umak od krastavaca, svježe povrćeCentral Park Chicken Nuggets -prženi nuggetsi od svježe mljevenih međimurskih pilećih prsa, domaća panada

FOTO: Središćanci se dobro nasmijali uz ekipu Lajnapa i pomogli

U nedjelju, 5.veljače, u 17 sati u sportskoj dvorani u Murskom Središću održan je humanitarni nastup stand - up komičara udruženih pod nazivom LAJNAP.Ovaj je projekt pokrenut na inicijativu mladih SDP-a iz Murskog Središća, a sav prihod prikupljen prodajom karata namijenjen je za opremanje udruge za autizam Pogled iz Nedelišća. Dva sata publiku su svojim genijalnim forama za starije od 16 godina zabavljali i nasmijavali Vlatko Štampar (Međimurac), Aleks Curac Šarić, Tomislav Koza Kozačinski i  Goran Vugrinec Goc. Riječ je o njihovom novom projektu s jednostavnom idejom: NOVA SEZONA. NOVE FORE. ISTI PLAN. NASMIJATI VAS. Da su u svom planu uspjeli dokazuje prepuna dvorana i nasmijana lica svih koji su ih slušali.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:12
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA