Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
MEĐIMURJE - DRUŠTVO
Foto: Varaždinska biskupija

Foto: Varaždinska biskupija

../../uploads/images/vijesti/201612231816_16719_vlc__blaz_tota_sprovod_6.png
../../uploads/images/vijesti/201612231816_64330_vlc__blaz_tota_sprovod_6.png

SPROVODNE OBREDE I SVETU MISU PREDVODIO JE MONS. JOSIP MRZLJAK

Brojni vjernici i svećenici na sprovodu vlč. Blaža Tote

23.12.2016 18:06 Sveti Martin na Muri | Piše: Jasminka Bakoš-Kocijan

Vlč. Blaž Tota, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, koji je preminuo u ponedjeljak 19. prosinca u Svećeničkom domu u Varaždinu u 85. godini života i 58. godini svećeništva, pokopan je u četvrtak 22. prosinca u Svetom Martinu na Muri, župi njegove posljednje dugogodišnje službe.

Sprovodne obrede na mjesnom groblju i svetu misu u župnoj crkvi sv. Martina biskupa predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s 50-tak svećenika te uz sudjelovanje većeg broja sestara iz više redovničkih zajednica, djelatnika Svećeničkog doma u Varaždinu i biskupijskih ureda, ožalošćene rodbine, prijatelja i mnogobrojnih vjernika, osobito iz župa Draškovec i Sveti Martin na Muri.

Domaći župnik vlč. Ivan Herceg, koji je 2000. godine naslijedio vlč. Totu, podsjetio je kako je u toj župi bio župnikom 34 godine sve do umirovljenja. Zahvalio mu je na svemu što je učinio na duhovnom, pastoralnom i materijalnom području u životu župne zajednice. Vlč. Blaž Tota rođen je 15. srpnja 1932. godine u župi Draškovec u donjem Međimurju od oca Franje i majke Marije rođ. Igrec te je imao još dvije sestre, Mariju i Margaretu. Za svećenika je zaređen 25. srpnja 1959. godine u zagrebačkoj katedrali po rukama Franje Šepera, zagrebačkog nadbiskupa koadjutora. Dvije i pol godine bio je kapelan u Svetom Križu Začretju, a potom četiri godine župnik u Gornjem Dubovcu kod Križevaca, sve do 1966. godine kada je imenovan župnikom u svom rodnom Međimurju. Župnik Herceg okupljene je podsjetio na pokojnikovu veliku ljubav prema prirodi, jer cijeli život bio je vrlo aktivan planinar-alpinist, kazavši kako je u planinarskim podvizima vidio priliku da čovjek bolje upoznaje sebe ali i Božju ljubav. Također je bio dugogodišnji duhovnik u pokretu Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo. Svoja pastoralna i planinarska iskustva pretočio je u tri knjige koje je objavio u umirovljeničkim danima, te je planirao rad na četvrtoj.

U ime svećenika rodom iz župe Sveti Martin na Muri riječi oproštaja i zahvale uputio je preč. Vladimir Hren. Podsjetio je kako je vlč. Tota odmah po dolasku u župu prionuo poslu na duhovnoj obnovi župne zajednice, okupljao je različite skupine vjernika, osobito mlade i starije, te je privlačio nadahnutim propovijedima koje su doticale mnoga srca. Bio je druželjubiv i otvoren, te iskren pastir sa strogim ali i nježnim srcem koje je imalo razumijevanje za druge pokazujući svakome da je vrijedan i jedinstven. Posvetio se obnovi župne crkve i kapele sv. Margarete, te izgradnji župne kuće i nove crkve u filijali Hlapičina. Njegovom zaslugom u župi su kroz 14 godina djelovale i sestre Kćeri Božje ljubavi, a tijekom niza godina u župi su djelovali i kapelani. Za vrijeme njegove službe proslavljeno je osam mladih misa, a sedam djevojaka izabralo je redovničko zvanje. Osobito rado divio se ljepoti prirode gdje je osjećao Božju blizinu te je mnoge radosne trenutke rado dijelio s drugima. Na poseban način posvetio se radu u Kursilju, ali i poticanju novih duhovnih zvanja, rekao je preč. Hren te je u ime svih svećeničkih i redovničkih zvanja zahvalio na očinskoj brizi i primjerenom svećeničkom služenju.

Vlč. Andrija Vrane podsjetio je na njegov neumoran rad u Kursilju jer je u tom pokretu pronašao put za ostvarivanje zajedništva u župi i produbljivanje osjećaja za bližnjeg. Bio je jedan od prvih duhovnika toga pokreta i prorok svoga vremena. Duboke teološke misli i spoznaje izražavao je na jednostavan svjedočki način koji je bio svima razumljiv i oduševljavao za Krista i Crkvu. Kursiljo danas ne bi bio ono što jest da on nije postavio dobre temelje, kazao je vlč. Vrane i izrazio mu na tome duboku zahvalnost u ime tisuća onih kojima se posvetio. Općinski načelnik Franjo Makovec podsjetio je kako je njegovo djelovanje bilo prožeto ljubavlju i vjerom, ali i pronalaženjem ljepote u svakodnevnom svijetu kako bismo svi bili boljim ljudima.

Riječi zahvale uputili su i predstavnici župne zajednice Sveti Martin na Muri i župe Kneginec, gdje je posljednjih 15 godina na "varaždinskim bregima" pastoralno pomagao. Istaknuli su kako je naviještao Božju riječ u vremenima koja nisu bila lagana, posvećivao se svim naraštajima, te brinuo za duhovni rast cijele župne zajednice. Osobito je ukazivao kako slaviti Boga u jednostavnosti i poniznosti, ali i gorljivosti i srčanosti. Također, zahvala je upućena i u ime udruge mladih koju su sa župnikom, kao učiteljem i prijateljem, osnovali 1972. godine te su njihova prijateljstva i susretanja potrajala do današnjih dana.

Predvodeći misu zadušnicu biskup Mrzljak kazao je kako su se okupili da bi u vjeri molili za vječni život pokojnog Blaža, ali i svoj vlastiti, kako bi se svi skupa jednog dana našli u zajedništvu s Kristom oko kojeg su se i sada sabrali na euharistiji. U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio na neumoran svećenički rad vlč. Blaža koji je činio mnoga duhovna i materijalna dobra djela, zasigurno osjećajući duhovnu raspoloženost, smirenost i radost što je svoj život uložio u ovako plemenito zvanje trudeći se da Božja riječ bude živa u današnjem svijetu među svima nama. I po njemu ta Božja riječ utjelovljivala se u našim životima, rekao je biskup istaknuvši simboliku što se u predbožićno vrijeme opraštamo od svećenika koji je donosio i širio Božju riječ. Na kraju mise uputio je izraze sućuti svima ožalošćenima te je zahvalio djelatnicima Svećeničkog doma u kojem je pokojni Blaž živio posljednjih godina.

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Međimurskim umirovljenicima podijeljeno oko 100 tona jabuka

GDCK Čakovec u suradnji s Maticom umirovljenika Međimurske županije vrši distribuciju jabuka međimurskim umirovljenicima.Kako smo saznali iz čakovečkog Crvenog križa u posljednja tri tjedna međimurskim umirovljenicima, te nešto za socijalnu samoposlugu, podijeljeno je oko 100 tona jabuka. Kao krovna organizacija Matica umirovljenika Međimurske županije odlučivala je na kojem će se području dijeliti koliko mandarina, pa je podijeljeno 10 tona u Kotoribi i Donjoj Dubravi. Obično se dobije vrećica jabuka, ili sanduk, ovisno o broju umirovljenika u domaćinstvu. Već ranije je provedena slična akcija u kojoj je podijeljeno i 75 tona mandarina.

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udruga slijepih Međimurske županije zapošljava pomoćnike u nastavi preko projekta „Ovdje sam za tebe“ financiranog sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osigurali su četiri pomoćnika za četiri učenika s teškoćama u razvoju  u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovnoj školi Strahoninec i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet nesigurnosti gdje zajedno pronalazimo mogućnosti za uspjeh i napredak. Jako sam sretna kada je vidim nasmijanu, što zbog uspjeha u školi ili komunikacije sa ostalom djecom. To me motivira na daljnji rad i osjećam se ispunjeno i korisno.“ Projekt „Ovdje sam za tebe“ osigurava pružanje usluge pomoći pri uključivanju učenika s teškoćama u razvoju tijekom svakodnevnih aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu.  Pomoćnik također osigurava potrebnu pomoć djetetu kako bi se uspješnije prilagodilo i integriralo u obrazovni proces. Foto: pomoćnik u nastavi

Zahvala svima: U Prelogu se i u veljači prikuplja topla odjeća

Volonterke GOCK Prelog najtoplije se zahvaljuju svim ljudima dobrog srca koji su svoju toplu odjeću i obuću poklonili onima koji je nemaju.Svoju toplinu domova s potrebitima podijelili su djelatnici i učenici s roditeljima OŠ Draškovec uz volontiranje ravnateljice Margit Mirić. Pridružila su i djeca iz Dječjeg vrtića „Fijolica" iz Draškovca. Donosili su vrećice pune tople odjeće kao završetak svog tjedna posvećenog empatiji. Najavom dolaska novog vala hladnoće volonteri GOCK Prelog produljit će ovu plemenitu akciju na cijeli mjesec veljaču. Radno vrijeme volontiranja zamjene tople odjeće i obuće bit će utorkom od 10:00 sati do 14:00 sati i subotom od 9:00 sati do 12:00 sati na istom mjestu u Domu kulture Grada Preloga, I. kat, dvorana za sastanke, obavijest je iz GOCK Prelog. Izvor i foto: Grad Prelog

Matej Perkov Hrvatsku voli putujuću, ali ga impresionira i Kavkaz

Svako gostovanje Mateja Perkova (desno) u Murskom Središću uvijek je odlično posjećeno. Velik broj posjetitelja očekuje se i večeras.Hrvatsku bolje upoznajte preko putopisnog predavanja Mateja Perkova, koje će se održati večeras, 6. veljače u 17.30 sati u Knjižnici i čitaonici Mursko Središće za članove Knjižnice i sve zainteresirane na temu "Hrvatsku volim putujući". Nakon toga ovaj će zagrebački putopisac u 19 sati u blagovaonici OŠ-a Mursko Središće održati predavanje o prošlogodišnjoj planinarskoj ekspediciji na Kavkaz. U sklopu predavanja moći će se kupiti i knjiga po cijeni od 120 kn (poklon DVD s filmom o ekspediciji) te promotivna šalica po 25 kn. foto: rr      

Evo što Central Park nudi za gablec!

Dođite u Central Park i pojedite fini ručak po pristupačnim cijenama. Svakog dana za vas pripremaju ukusna jela od najfinijih i najsvježijih namirnica. Dobar vam tek. Mjesto i gablec možete rezervirati na broj 095 205 3056Ponedjeljak 6.2.Kelj varivo s kobasicom, domaći kruh - 25 knPečene pileće boce s pečenim krumpirom, domaći kruh, salata - 34 knUtorak 7.2.Vinski gulaš, salata - 25 knPileći zagrebački, riža s povrćem, domaći kruh, salata - 38 knSrijeda 8.2.Špagete bolognese, domaći kruh, salata - 29 knKrvavice s restanim krumpirom i dinstanim kiselim kupusom, domaći kruh, salata - 36 knČetvrtak 9.2.Mesne lazanje, domaći kruh, salata - 24 knSvinjski kotlet u umaku od hrena s hajdinskom kašom, domaći kruh, salata - 36 knPetak 10.2.Lignje na pariški s pomfritom i tartarom - 42 knPastrva na mlinarski s krumpirom i povrćem, domaći kruh, salata - 42 knNEDJELJA 12.2. POSEBNA PONUDA: Burger (Chicken Burger, Amarillo ili Pontiac) i pommes + piće po izboru (Mountain Dew, Dr. Pepper ili Canada Dry) - 45 knSvakodnevno:Bistra juha - 5 knDnevni panini sendvič - 20 kn-----------------------------------------------POSEBNA PONUDA:Central Park Chicken Burger - domaće pecivo, pohani pileći burger od sjeckanih pilećih prsa gratiniran sa edamerom, lukom, dijon senfom i koprom, umak od krastavaca, svježe povrćeCentral Park Chicken Nuggets -prženi nuggetsi od svježe mljevenih međimurskih pilećih prsa, domaća panada

FOTO: Središćanci se dobro nasmijali uz ekipu Lajnapa i pomogli

U nedjelju, 5.veljače, u 17 sati u sportskoj dvorani u Murskom Središću održan je humanitarni nastup stand - up komičara udruženih pod nazivom LAJNAP.Ovaj je projekt pokrenut na inicijativu mladih SDP-a iz Murskog Središća, a sav prihod prikupljen prodajom karata namijenjen je za opremanje udruge za autizam Pogled iz Nedelišća. Dva sata publiku su svojim genijalnim forama za starije od 16 godina zabavljali i nasmijavali Vlatko Štampar (Međimurac), Aleks Curac Šarić, Tomislav Koza Kozačinski i  Goran Vugrinec Goc. Riječ je o njihovom novom projektu s jednostavnom idejom: NOVA SEZONA. NOVE FORE. ISTI PLAN. NASMIJATI VAS. Da su u svom planu uspjeli dokazuje prepuna dvorana i nasmijana lica svih koji su ih slušali.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:17
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA