Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
HRVATSKA - AKTUALNO

SVRHA JE BOLJA PRIPREMA GOSPODARSKIH SUBJEKATA ZA NOVOSTI KOJE DONOSI NOVI ZAKON O JAVNOJ NABAVI

Pokrenut je besplatni portal www.javna-nabava.info

15.12.2016 09:51 Zagreb | Piše: sž

Izglasavanje novog Zakona o javnoj nabavi donijet će mnogo promjena u dosadašnji postupak provođenja procesa javne nabave. Prema novom zakonu, koji će uzimati u obzir nove EU direktive, bit će potrebno provesti kod obveznika javne nabave intenzivniju i aktivniju implementaciju postupka prema kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude.

Kriterij ekonomski najpovoljnije ponude postaje vodeći kriterij za odabir najpovoljnije ponude. Veći značaj će se pridavati kriterijima kvalitete, pitanjima zaštite okoliša, društvenim značajkama i inovacijama, te troškovima životnog ciklusa predmeta nabave. Također, kao važnu promjenu treba istaknuti i pojednostavljenja kod podnošenja ponuda jer direktive predviđaju uvođenje europske jedinstvene dokumentacije o nabavi (ESPD), koja zamjenjuje dostavljanje više različitih dokaznih dokumenata u postupcima nabave. Po tom principu bi samo odabrani ponuditelj bio obvezan dostaviti cjelovitu fizičku dokumentaciju. Europska komisija predviđa da će ovakav pristup smanjiti administrativni teret gospodarskim subjektima za čak 80 posto. Ovo pojednostavljenje ide paralelno s poticanjem naručitelja na podjelu postupaka nabave u manje grupe kako bi se manjim gospodarskim subjektima omogućilo podnošenje ponuda.

Iz sveg navedenog vidljivo je da mnogo promjena stiže s usvajanjem novog Zakona o javnoj nabavi, stoga je u svrhu dodatnog unaprjeđenja znanja i prakse svih dionika javne nabave, pokrenut novi besplatni portal - www.javna-nabava.info.

Svrha ovog portala je pružiti dodatnu pomoć i podršku svim obveznicima javne nabave, ali i gospodarskim subjektima koji na tržištu nude svoje proizvode i usluge i sudjeluju u postupcima javne nabave.

Portal javna-nabava.info predstavlja centar znanja, praksi i izvrsnosti u javnoj nabavi, koji pruža savjete stručnjacima u javnoj nabavi, kako ponuditeljima, tako i naručiteljima. Na jednom mjestu može se saznati kako koncipirati i voditi proces javne nabave po novim pravilima,  kako voditi žalbeni postupak, kako omogućiti svima da nauče više o procesu javne nabave. Neke od tema koje su do sada obrađene na portalu odnose se na: Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu; odabir ekonomski najpovoljnije ponude; javno otvaranje ponuda (e-ponude); FIDIC pravila; žalbeni postupak; osnovni elementi i rokovi za žalbu te aktualne presude na tu temu; Certifikati u javnoj nabavi; ESPD obrazac, pravila nabave za neobveznike primjene Zakona o javnoj nabavi (tzv. NOJN pravila), pravila nabave u EU projektima (programsko razdoblje 2014.-2020.) i sl.

- Želja nam je da ovaj portal postane središnje mjesto za pronalaženje informacija i dijeljenje najboljih praksi vezanih uz proces javne nabave u Hrvatskoj te smo stoga okupili tim stručnjaka, specijalista za javnu nabavu koji će na portalu redovno objavljivati stručne članke, ali i pružati savjete na temu javne nabave u Hrvatskoj - istaknula je Mirjana Čusek-Slunjski, urednica portala www.javna-nabava.info i dugogodišnji stručnjak za javnu nabavu.

Pristup portalu potpuno je besplatan, a za čitanje njegovog sadržaja dovoljno je napraviti registraciju i predbilježiti se na primanje newslettera, koji će pretplatnike obavještavati o novostima, novim člancima i obrađenim temama na portalu.  

Na portalu se mogu pronaći i detaljni rezultati nedavno provedenog istraživanja na temu javne nabave u RH, kojeg je provela tvrtka PJR u sklopu projekta „Izvrsnošću u javnoj nabavi uvećavamo konkurentnost“, financiranog od strane Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije putem natječaja „Poduzetnički impuls“.  Konkretno, 264 ispitanika u Hrvatskoj testiralo je svoju spremnost po pitanju novih pravila u javnoj nabavi, kako bi se dobila preciznija slika pripremljenosti naručitelja na nove obveze i mogućnosti u sustavu javne nabave. Upitnikom se ispitanike usmjerilo na područja za koja su im potrebne dodatne informacije, ili na kojima moraju podići svoje znanje, te time osvijestiti u kojim je područjima potrebno unaprijediti znanje i prakse. 

Rezultati istraživanja pokazali su da ispitanici već danas vrlo dobro poznaju novosti koje dolaze s novim Zakonom, ali da postoji i prostora za napredak. Naime, na razini Hrvatske, u 2015. godini provedeno je više od 15 tisuća postupaka nabave. Pritom je kriterij ekonomski najpovoljnije ponude korišten u samo 2,4 posto slučajeva (ukupno 369 puta), kriterij zelene nabave korišten je u svega 29 postupaka javne nabave, dok se o inovativnoj, održivoj i socijalnoj nabavi još uvijek samo govori. Javna nabava na razini EU smatra se jednim od ključnih instrumenata strategije Europa 2020 za pametan, održiv i uključiv rast, a unapređenje i uvođenje novih pravila javne nabave na razini EU ima za cilj još više strateški koristiti javnu nabavu za ostvarenje zajedničkih ciljeva društva, kojima se osigurava najučinkovitije korištenje javnih sredstava. O značaju i potencijalu javne nabave dovoljno je spomenuti kako je vrijednost javne nabave u Hrvatskoj u 2015. godini iznosila čak 40,58 milijardi kuna, a njen udio u BDP-u iznosio značajnih 12,14 posto.

Više detalja o provedenom istraživanju mogu se mogu pronaći na www.javna-nabava.info

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Dijelimo ulaznice za film Lav u Cinestaru!

Međimurske novine vas u suradnji s varaždinskim Cinestarom nagrađuju sa 2x po dvije ulaznice za film Lav. Kako do ulaznica? Pošaljite nam svoje podatke.Osvojite 2x2 ulaznice za film Lav koje vam poklanjaju Međimurske novine u suradnji s Cinestarom. Sve što trebate napraviti je do četvrtka, 2.veljače, do 12 sati poslati nam svoje podatke. Nakon toga, nabavite novi tiskani broj Međimurskih novina te na zadnjoj stranici rubrike „Media“ potražite svoje ime. Svoje podatke šaljite OVDJE. Ulaznice možete iskoristiti najkasnije do 08.veljače. Posebna napomena: Jer želimo svim našim čitateljima dati jednaku šansu za dobar provod, čitatelj koji je jednom osvojio Cinestar ulaznice ne može taj mjesec više sudjelovati u našoj nagradnjači, ali svakako može mjesec nakon. Molimo vas da uvažite ovo pravilo! Ukratko o filmu Lav:   Petogodišnji dječak iz Indije izgubi se na ulicama Calcutte, tisućama kilometara od svoga doma. Preživi mnogo toga dok ga ne posvoji par iz Australije. Dvadeset i pet godina kasnije kreće u potragu za svojom izgubljenom obitelji koristeći Google Earth.

Dvije su smjernice posvećene plaćama, a jedna slatkim grijesima

Prva smjernica je smanjiti ukupno porezno i neporezno opterećenje cijene rada, uključujući i smanjenje poreza za zdravstveno osiguranje, smanjenje isplata plaća na ruke, te novi porezi na proizvode koji sadrže visoki postotak šećera, zasićenih kolesterola,masti i soli, radi smanjenja troškova u zdravstvu.Vijeće za gospodarska pitanja predsjednice države Kolinde Grabar- Kitarović izradilo je smjernice i preporuke Vladi  kako bi se potaknuo gospodarski rast. Deset smjenica iz tog obimnog materijla su niti vodilj u tom cilju. Prva smjernica je smanjiti ukupno porezno i neporezno opterećenje cijene rada, uključujući i smanjenje poreza  za zdravstveno osiguranje Druga smjernica je redefinirati krug proizvoda i usluga koji se oporezuju po povlaštenom PDV-u radi poticanja poljoprivredne i industrijske proizvodnje te turizma. Treća smjernica je uvođenje novih poreza na “grijeh”, dakle proizvode koji sadrže visoki postotak šećera, zasićenih kolesterola,nmasti i soli, radi smanjenja troškova u zdravstvu. Četvrta smjernica je smanjiti isplatu plaća na ruke, legalizirati neprijavljeni rad. Proširiti obuhvat malih poslova koji se paušalno oporezuju.  Peta smjernica je poreznim mjerama podupirati ulaganja osobito u inovacije i tehnologiju. Šesta smjernica je izmijeniti rok za poreznu zastaru. Sedma smjernica je ustrojiti sustav socijalnih naknada tako da bude odgovarajuća potpora dohotku. Osma smjernica  je razvoj savjetodavne i informativne funkcije Porezne uprave i Finacijske agencije Deveta smjernica je refermirati sustav lokalnih poreza. Deseta smjernica je pojednostaviti i stabilizirati porezni sustav. Kompletne preporuke Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike dostupne su na službenim stranicama Ureda Predsjednice RH.

Gnjave vas prodavači na telefon - upišite se u registar Ne zovi

Potrošači koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju u svrhu promidžbe ili prodaje, bez prethodno pribavljenog pristanka, tzv. privole, od utorka se besplatno mogu upisati u javni registar za zaštitu potrošača ˝Ne zovi˝. Registar je u operativni rad pušten danas, 31. siječnja, u nazočnosti predstavnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i HAKOM-a. U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva ovog je utorka točno u podne u operativni rad pušten Registar za zaštitu potrošača ˝Ne zovi˝. Riječ je o javnom registru telefonskih brojeva onih potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju u svrhu promidžbe ili prodaje, bez prethodno pribavljenog pristanka, tzv. privole. Registar je propisan Zakonom o zaštiti potrošača za čiju je provedbu nadležna tržišna inspekcija pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Puštanje u rad registra pozdravila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, rada i poduzetništva dr. sc. Martina Dalić, koja je istaknula kako je puštanje u rad registra doprinos jednom od ciljeva Ministarstva, a to je zaštita potrošača. Omogućavanjem i pokretanjem ovog registra omogućit će se zaštita ranjivih skupina potrošača, odnosno svih onih koji svojim osobnim izborom jednostavno ne žele i nisu u mogućnosti trgovati ili sklapati bilo kakve trgovačke ugovore telefonom ili jednostavno ne žele na taj način biti uznemiravani na svoj telefonski broj. U registar se mogu upisati svi potrošači (fizičke osobe) koji su ujedno i korisnici telefonskih usluga, što uključuje fiksni i mobilni telefon te SMS i MMS poruke. Upis ili ispis broja može tražiti samo potrošač koji je ugovorio uslugu na pojedinom telefonskom broju. Upis u registar je besplatan, a vlasnik broja treba ispravno ispuniti propisani obrazac zahtjeva i predati ga svom telekomunikacijskom operatoru. Zahtjev se može dostaviti operatoru na najmanje tri načina: osobnom dostavom u poslovnici operatora, poštom ili putem elektroničke pošte s adrese koja je prethodno provjerena i registrirana pri operatoru kao adresa elektroničke pošte korisnika telefonskog broja. Operator će provjeriti valjanost zahtjeva i temeljem njega, u roku od najviše sedam dana, upisati broj u registar. U budućnosti je predviđena nadogradnja Registra kako bi postao sastavni dio sustava e-Građani, odnosno građani će u budućnosti moći sami regulirati status svojih brojeva u registru, bez telekomunikacijskih operatora  kao posrednika.  Na internetskim stranicama HAKOM-a https://www.hakom.hr/default.aspx?id=8391 može se postaviti upit o statusu pojedinog broja u registru. Nakon što se u tražilicu unese broj dobit će se informacija je li broj u registru (Da/Ne), jesu li povučene sve privole (Da/Ne) i vremenska oznaka kada je broj upisan. Također, prilikom podnošenja zahtjeva moći će se povući sve prethodno dane privole trgovcima. U tom slučaju trgovac s privolom s datumom prije trenutka nego je broj upisan u registar neće smjeti pozivati taj telefonski broj.

Sandra Herman i Josipa Carević na panelu Žene u lokalnoj politici

Na inicijativu i u organizaciji Hrvatske zajednice županija, koordinatora za popularizaciju Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, u Rijeci je 27. siječnja održan panel na temu „Žene u lokalnoj politici”.Domaćini tematskog panela bili su primorsko – goranski župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić, ujedno i panelistica, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ Irene Gregorović Filipčić, voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj, dok je predstavnica Međimurske županije bila zamjenica župana Sandra Herman, uz Josipu Carević, predsjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije. Međimurje domaćin 2. panela „Žene u lokalnoj politici“ Dobar primjer aktivnih žena u lokalnoj  i regionalnoj samoupravi je Primorsko – goranska županija, koja kao takva ima veliki postotak žena na rukovodećim mjestima, a koja je ujedno bila i domaćin 1. panel rasprave „Žene u lokalnoj politici“. Završno na panelu, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman iznijela je zaključke dvodnevnog okupljanja, povezivanja i poticanja žena, a samim time i najavila da će sljedeći domaćin 2. panela „Žene u lokalnoj politici“ biti u ožujku u Međimurju. - Slažem se s potrebom za uvođenje izbornih kvota i žena na listama, jer su one jednim dijelom ulaz ženama za aktivno bavljenje politikom, no smatram da prilikom formiranja lista i kod odabira kandidata za izvršnu vlast, nije bitan samo spol već su vrlo bitne i stručne kompetencije kod odabira pojedinaca. Upravo iz tog razloga, u potpunosti se slažem i smatram da je od svih zaključaka najbitnija inicijativa za aktivnim sudjelovanjem žena u politici, a koja mora imati i nadstranački karakter - istaknula je u svom obraćanju zamjenica župana. Međimurski vjernici oprostili se od fra Serafina na Trsatu Tijekom svog službenog posjeta Primorsko – goranskoj županiji i Rijeci, zamjenica Herman odala je počast i jednom od najpoznatijih međimurskih fratara, fra Serafinu Sabolu iz Ivanovca, čija je komemoracija bila u četvrtak na Trsatu. Fra Serafin, trsatski franjevac i legendarni trsatski gvardijan zbog svog je služenja, upisan u noviju povijest Trsta, Rijeke i Primorja. Bio je rodom iz Ivanovca, član franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda od 1963., a kako se zaredio 1972. godine, prije 5 godina proslavio je 40 godina svećeništva. Na posljednjem ispraćaju u četvrtak, oprostili su se i mnogobrojni vjernici iz Međimurja. Izvor i foto: Međimurska županija

Izgleda da se vraća obvezni vojni rok, ali kraći nego prije

Potvrdi li to ove godine Hrvatski sabor, Ministarstvo obrane 2018. godine pokrenut će pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a 2019. obveza služenja vojske obuhvatila bi godišnje oko 30.000 mladih u Hrvatskoj. Uglavnom mladića, jer bi budući vojni rok bio obvezan za sve muške građane RH, dok će u vojsku one djevojke koje se dragovoljno jave, piše Večernji list. No, radi se o uvođenju tzv. ligt vojnog roka, dakle više je riječ o kratkotrajnom uvježbavanju i savladavanju osnova vojničke obuke. Stoga bi isprva taj vojni rok trebao trajati samo četiri tjedna, razmatra se varijanta i obuke od samo tri tjedna. S vojnim rokom koji će po sadržaju više sličiti na ljetni kamp, a mladi ročnici zaduživati samo ljetnu uniformu bez jakni i ostale opreme, trošak boravka i prehrane neće biti prevelik. Nadalje, novaci bi bili upućivani u postojeće stambene kapacitete, tamo gdje je to moguće, a tamo gdje nije smještaj bi bio organiziran u privremenim objektima, dvoranama i sl. Očito su u MORH-u smišljajući “light” varijantu razmišljali i politički jer nitko ne bi mogao optužiti Ministarstvo za ponovnu militarizaciju društva bude li obveza trajala samo tri-četiri tjedna. Krstičević kaže da su računali i na potrebe studenata, pa će osnovna obuka biti organizirana u dva turnusa, primjerice od 15. srpnja do 15. kolovoza i od 15. kolovoza do 15. rujna.

Ministarstvo obrane vraća vojsku u Varaždin?

Ministar obrane Damir Krstičević vraća vojnu postrojbu u Sinj. Tako će u Cetinskoj krajini nakon dvije godine ponovno biti stacionirana vojska. Ministar Krstičević u subotu, 28. siječnja, je sa suradnicima obišao Sinj i vojarnu Kula, u koju će biti smještena inženjerijska bojna Hrvatske vojske, piše Slobodna Dalmacija. Nakon uvida u stanje još su se više učvrstili u odluci da se u Sinj vrati vojska. Osim vraćanja Hrvatske vojske u Sinj, ministar je odlučio po jednu postrojbu HV-a smjestiti i u Vukovaru i u Varaždinu. Za takve odluke postoje i sasvim praktički razlozi. Naime, MORH svake godine izdvaja 50 milijuna kuna za troškove prijevoza pripadnika HV-a iz mjesta njihovih stanovanja u vojarne smještene u drugim gradovima. Svakog jutra širom Hrvatske kreće 109 autobusnih linija koje prevoze 6000 hrvatskih vojnika na posao. Takav pasji život MORH je odlučio promijeniti. Krstičević je i prije dolaska na dužnost isticao kako mu je uvijek u fokusu običan vojnik, dočasnik i časnik, kojem želi izići u susret. Sada bi tim vojnicima, kad im je radno mjesto znatno bliže, obiteljski život bio normalniji. A ostvarile bi se i velike uštede. Ovaj medij ništa ne piše gdje bi vojska trebala biti smještena u Varaždinu.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:13
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA