Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA

ŽUPAN MATIJA POSAVEC DANAS SE OSVRNUO NA POSJET PREDSJEDNICE I VAŽNE PROJEKTE U ŽUPANIJI

Boravak Predsjednice RH u Međimurju već počinje davati prve rezultate

04.01.2017 17:21 Čakovec | Piše: sž

Međimurska županija ima ideje, rješenja i spremne projekte vrijedne oko 2 milijarde kuna koje, uz one koje je aplicirala u zadanom roku, no svjesni kako je na putu njihovih ostvarenja neophodna i podrška države, svaki radni sastanak u okviru nedavnog izmještanja Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović u Međimursku županiju, iskoristili su za apel i molbu kako bi isto potaknuli.

To je očito urodilo plodom, te je dana puna podrška svim projektima, investicijama i predloženim rješenjima ključnih problema Međimurja koje je istaknuo župan Matija Posavec.

Potvrđeno je to činjenicom kako je nakon svog posjeta Predsjednica RH uputila dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu uz apel da pokrene prve korake prema razvojnim ciljevima županije,  uz naglasak kako se nakon boravka, kako u Varaždinskoj, pa zatim i u Međimurskoj županiji, uvjerila u dostignuća, vrijednosti poduzetničkih projekata i pothvata, kao i u velike razvojne potencijale ovog kraja. 

Primjer međimurskog obrazovanja u smjernicama novog kurikuluma!

- Ovo je nakon odrađenih niza sastanaka, molbi i apela, prvo pismo koje je s tako visoke razine konkretno otišlo prema onima koji donose odluke, stoga sam tim više ponosan što je Predsjednica dokazala kako izmještanje Ureda, ali i njen boravak nisu bili samo protokolarni, već konkretni, te je i ovime dala podršku Međimurskoj županiji i našim sugrađanima. Na oko 50-tak lokacija diljem Međimurja, te u susretu s preko 2000 građanki i građana, siguran sam kako smo svi zajedno uspjeli nametnuti ove teme koje su nam strateški ciljevi - rekao je danas međimurski župan, dodao kako će Županija pratiti realizaciju traženog u Vladi.

Također je kao ključno istaknuto strukovno obrazovanje, što Međimurska županija i konkretno provodi već jedno duže vrijeme uz stipendiranje deficitarnih zanimanja, mijenjanja upisnih kvota, te otvaranja novih razreda u Gospodarskoj, Graditeljskoj i Tehničkoj školi gdje vlada interes za školovanje i koje nude kasnije sigurno zapošljavanje.

- Zaključak je Predsjednice RH da takva dobra iskustva iz međimurskog obrazovanja treba ugraditi u smjernice koje će dati novi kurikulum, što je najveća moguća nagrada i priznanje našem radu u školstvu i stvaranju Međimurja kao županije znanja - objašnjava župan te dodaje kako je važna i tema nove porezne reforme, koju je prepoznala i Predsjednica, te nadoknada sredstava jedinicama lokalne samouprave koje će reformom izgubiti.  Kako je rekao, upravo je i to rezultiralo novim Proračunom gdje su odrađene kompenzacijske mjere, pa ni u županijskom ni proračunima općina i gradova ne bi trebali izgubiti sredstva, ukoliko će navedena mjera biti pravovremeno isplaćivana po već donesenim odlukama.

Predsjednica je ujedno predložila nužnost nastavka državne financijske potpore u provedbi triju kapitalnih međimurskih investicija, čije je financiranje zaustavljeno 2016., a tiče se izgradnje Osnovne škole Pribislavec i dogradnje Osnovne škole Orehovica te Doma zdravlja u Čakovcu. 

Predsjednica RH prihvatila prijedlog župana o nužnom povećanju prosjeka plaće

Kao veliki problem detektirala je prometnu infrastrukturu uslijed ubrzanog gospodarskog razvoja i zemljopisnog položaja, te dala prijedlog Vladi hitnu gradnju obilaznice Mursko Središće i Prelog te pripremu projektne dokumentacije za gradnju nove ceste Čakovec – Varaždin.

- Napravljena su idejna rješenja, studije izvodljivosti i studije zaštite okoliša. Bitno je samo reći, s čime sam upoznao i Predsjednicu, kako je preko 9 milijuna putnika prošlo kroz Međimurje u prošloj godini, teretni promet na graničnom prijelazu Mursko Središće je svaki dan u porastu, dok je cesta na relaciji Čakovec – Varaždina dnevno opterećena s 16.500 tisuća vozila - rekao je Posavec i objasnio kako su to strateški projekti, ali najvažniji je svakako dizanje prosjeka plaće.

- Iako se posljednjih godina razlika plaća u odnosu na državni prosjek pomalo smanjuje, povećanje plaća u realnom sektoru je prioritet, a prostora za to svakako ima kroz smanjenje parafiskalnih nameta u gospodarstvu - napisala je u pismu Vladi Predsjednica RH, a župan ponovio nebrojeno mnogo puta na svakoj gospodarskoj manifestaciji i događaju diljem zemlje tijekom 2016. godine.

- To je jedino rješenje u kojem se zatvara krug, oslobađaju poduzetnici, poveća minimalna plaća, gdje je radnik zadovoljniji i gdje više troši, a sve to država dobiva natrag kroz PDV - jasan je.

Posebice je i tijekom sastanaka, ali i ovim putem bila naglašena potreba donošenja mjera kojima bi se ubrzao proces smanjenja razlike visine plaća u odnosu na državni prosjek, te je predloženo da Vlada povisi minimalnu plaću u mjeri koja bi se povoljno odrazila posebice na tekstilnu i obućarsku industriju, u kojima se nerijetko radi za minimalnu plaću, a radna snaga u toj industriji je teško zapošljiva – većinom je riječ o ženama u srednjim godinama. Vezano za problem tromosti državne administracije u raspisivanju natječaja, župan je uputio apel te pozvao Vladu da ubrza odluke o raspisivanju nužno potrebnih natječaja temeljem kojih će se brže povući alocirana sredstva iz fondova.

Pritom su posebno spomenuti projekti revitalizacije Starog grada Zrinskih, modernizacija Županijske bolnice Čakovec, završetak izgradnje Doma zdravlja, razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec, projekti energetske obnove zgrada i sportskih dvorana u više naselja, Tehnološko – inovacijski centar Čakovec, projekti općina i gradova za mjeru EU 7.4., te izgradnja i dogradnja škola i dvorana.

- Iz fondova nema mogućnosti financiranja dogradnje i izgradnje škola i dvorana, a potrebe su velike, kako želimo biti zemlja znanja i uvoditi u svaku školu jednosmjensku nastavu. Za to trebamo pripremati i infrastrukturu. Dosad je to bilo na nacionalnim proračunima, odnosno lokalnih i regionalnih samouprava, što je neodrživo, nacionalni proračun za 2017. izbacio je veliki dio kapitalnih projekata u smislu njihovog sufinanciranja, pa se sada rješenje mora naći - naglasio je međimurski župan i dodao kako će i o tome govoriti s ministricom regionalnog razvoja prilikom njenog skorog posjeta Međimurju.

Očekuje pritom i razgovor s predsjednikom Hrvatskog sabora Bože Petrova na obilježavanje Spomendana 9. siječnja, što još nije zasad potvrđeno, zatim će 16. siječnja odraditi u Zagrebu sastanke s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, dok samo dan kasnije s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem, REDEA krajem siječnja na poljoprivrednoj konferenciji očekuje dolazak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, dok će se 23. siječnja upravo u Međimurju uz prisustvo ministra i potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića razgovarati o statusu Ureda državne uprave i reformi lokalne i javne uprave koju predlaže ministarstvo.

- Bit će ovo još jedan radni i naporan mjesec, uz mnogo nametanja naših tema i projekata, no znamo da imamo dovoljno argumenata da sa svakim možemo konkretno razgovarati - zaključio je župan.

Izvor i foto: Međimurska županija

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od Sunčane Glavak. Na lokalnim izborima 2013. bio je kandidat za zamjenika župana Darku Horvatu, ali kandidati HDZ-a nisu izborili drugi krug. U nedjelju, 29. siječnja, u čakovečkom HDZ-u su održani izbori za predsjednika te je pobijedio Aleksandar Makovec, koji je bio i jedini kandidat. U kratkom razgovoru Makovec nam je rekao je da u svom predsjedništvu planira fokus preseliti na Čakovec i lokalne probleme, jer to sada nije uvijek bio slučaj, dodao je. Makovac je rekao da je njegova suradnja s županijskim HDZ-om dobra, što se potvrđuje i u radu Skupštini Međimurske županije, gdje je on vijećnik.   Također, Makovec je bio nedavno u fokusu hrvatske javnosti kada se u srpnju 2016. kandidirao za predsjednika nacionalnog HDZ-a.

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak usvojio je zaključak o raspisivanju javnog poziva za podnošenje zahtjeva za oslobađanje obveze plaćanja troškova odvoza kućnog smeća za 2017. godinu, a rok za podnošenje zahtjeva je najkasnije do 01.03.2017. godine.Zahtjev se može ispuniti i predati u Gradskoj upravi, Grada Mursko Središće – ured br. 1, a podnositelj zahtjeva obavezan je uz zahtjev priložiti dokumentaciju kojom dokazuje svoj status, a Grad zadržava pravo po potrebi pribaviti i službenu potvrdu o prihodu izdanu od strane nadležne porezne uprave.Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza.

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se za potencijalnog partnera, najvjerojatnije - HNS.Gradska organizacija SDP-a Čakovec je odlučila tko će biti njihovi kandidati za gradonačelnika Čakovca. Stjepan Kovač bit će kandidat gradonačelnika Čakovca, a Mario Medved za zamjenika, potvrdio nam je predsjednik gradske organizacije SDP-a Čakovec, Mario Medved. Mjesto drugog zamjenika za gradonačelnika je ostavljeno je za potencijalnog kolaicijskog partnera, najizglednije HNS, ako s njima potpišu koalicijski sporazum. (BMO)

Ivan Šimunković novi je predsjednik županijskog Foruma mladih SDP-a

U subotu, 21. siječnja, održana je VIII. Izborna Konvencija Županijske organizacije Foruma mladih SDP-a Međimurske županije. Konvencija je održana u Dvorani Scheier u Čakovcu, uz nazočnost brojnih članova Foruma iz cijele Hrvatske. Među ostalima pratili su je član Predsjedništva Foruma mladih SDP-a Hrvatske i predsjednik Foruma mladih Šibensko-kninske županije Luka Nikpalj, predstavnik Foruma  mladih Primorsko-goranske županije Kristian Čarapić, potpredsjednik Foruma mladih Grada Zagreba Jurica Jug, predsjednica Foruma mladih Vukovarsko-srijemske Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih Bjelovarsko-bilogorske županije Ela Naranđa, predsjednik Foruma mladih Varaždinske županije Luka Zrinski, predsjednik Foruma mladih Karlovačke županije Dino Šekerović, tajnica Foruma mladih Splitsko-dalmatinske županije Nikolina Kozlica i predstavnik Krapinsko-zagorske županije i predsjednik Foruma mladih Huma na Sutli Danijel Javorić Barić.  Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Međimurske županije i Glavni tajnik za rad s organizacijama u sjevernoj Hrvatskoj Mladen Novak zahvalio je dosadašnjem rukovodstvu na značajnom doprinosu u širenju ove organizacije. Istakao je i da izbor Nikole Novaka u Glavni odbor stranke potvrđuje da se veliki doprinos mladih u međimurskom SDP-u iznimno cijeni, te će i ubuduće za njih biti mjesta i na najvažnijim dužnostima. O radu Foruma pozitvno su se izrazila i članica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske Sanja Mavrin, predsjednica Foruma žena Međimurske županije Nadica Jelaš, predsjednik Foruma seniora Međimurske županije Zvonimir Golub, predsjednik SDP-a Prelog Nenad Igrec i predsjednik SDP-a Mursko Središće Mario Nerer.  Ovako veliki broj gostiju dokaz je kvalitetnog rada Foruma mladih SDP-a Međimurske županije naglasio je Nikola Novak, koji je u protekle dvije godine vodio Forum mladih SDP-a. Njegovo izvješće o radu je bilo vrlo detaljno, a predstavljene su svi događaji i akcije u kojima je Forum mladih sudjelovao. Kao najznačajnije spomenuti su doprinosi Foruma mladih u predizbornim kampanjama, humanitarne akcije koje su vrlo uspješno organizirane, kao i povećanje broja organizacija Foruma s četiri na ukupno deset aktivnih organizacija.  Najvažniji dio Konvencije bio je izbor novog vodstva. Za predsjednika je izabran najaktivniji forumaš u protekle dvije godine Ivan Šimunković, za potpredsjednice Vanesa Čuka i Tihana Miri, za članice i članove Predsjedništva Ivona Cvetko, Goran Dobranić, Barbara Kovačić, Nikola Makar i Nenad Pintarić, a za članice i članove Županijskog odbora Sara Barat, Ranko Bratko, Antonio Čekunec-Tompoš, Iva Drk, Nikola Đunđuš, Viktor Herman, Nikola Mutvar, Lea Naranđa, Matija Novak, Dejan Purić i Dinko Zelenbaba. Nakon službenog dijela, forumaši su organizirali druženje što je doprinijelo da vrlo uspješna Konvencija završi u odličnom raspoloženju.  

Lidiji Bajuk uručena Plaketa MDS-a za očuvanje kulturne baštine

U čakovečkoj Scheierici, 20. siječnja, održana je svečanost na kojoj su čelni ljudi Međimurskog demokratskog saveza Lidiji Bajuk uručili Plaketu MDS-a koja je kao priznanje ustanovljena još pri osnutku MDS-a 2005. godine s ciljem da se istaknu pojedinci i udruge koji su svojim djelovanjem pridonijele očuvanju bogate međimurske kulturne tradicijske baštine, a sve u cilju očuvanja međimurskog identiteta.Dobitnicom Plakete postala je tako i Lidija Bajuk koja je svojim glazbenim i književnim djelovanjem i stvaralaštvom kao i stručnim radom kao asistentica na Institutu za etnologiju i folkloristiku, ovdje posebno ističemo rečeno je na dodjeli, kreiranje Virtualnog muzeja tradicijske glazbe Međimurja, pridonijela očuvanju međimurske tradicijske baštine. - Iako već duže ne živim ovdje, živim uz Međimurje u svojim radovima, kazala je dobitnica Plakete. Ovo što radim  nije radi nekakvih nagrada već kao jedna ostavština za budućnost. Lijepo je kad u nečemu što radite niste sami, iako bi se to ponekad dalo pomisliti, a onda ipak vidite da netko od Međimuraca i Međimurki prati vaš rad, što je lijepa podrška za nastavak rada posvećenog upravo mom dragom rodnom kraju.

Bunjac postao zvijezda i objasnio zašto je razljutio premijera

Saborski zastupnik Živog zida iz Međimurja, Branimir Bunjac nakon što je kritizirao premijera Plenkovića u Saboru pobudio je velik medijski interes za sebe.>> Bunjac razljutio premijera Plenkovića nazvavši ga briselskim projektom Bunjac je bio je gost u emisiji Pressing na N1 televiziji te objasnio zašto je Plenković "briselski projekt". Portali vas označavaju kao čovjeka koji je digao tlak Andreju Plenkoviću. Jučer prije rasprave uopće nisam imao namjeru pretjerano polemizirati oko tog izvješća o EU, ali igrom slučaja dogodilo se da sam postao zvijezda dana, sam me premijer jednom izjavom izazvao na replike. Rekli ste da je Andrej Plenković briselski projekt. Što to znači? Ja sam slušao pažljivo njegovo izvješće, to nije prvo. Rekao je: Ja vjerujem u EU, ja vjerujem u mainstream. Kad izražavate takvu vjeru, postavlja se pitanje je li EU religija ili politička organizacija. Nijedan premijer nije dosad tako dogovorio. Nije li Sanader također bio proeuropski orijentiran, kao uostalom i svi naši dosadašnji premijeri? Bili su proeuropski orijentirani, ali prema EU treba držati distancu, a stav Živog zida je da EU Hrvatskoj nije donijela ništa dobro. A što znači to da je Plenković briselski projekt? On se odrekao svog vlastitog identiteta u korist pravde jačega, on je Hrvatsku zaklinjanjem u EU i mainstream stavio u podređeni položaj, a onog časa kad je to učinio došlo je do izražaja to da su mu važnije upute iz Bruxellesa i položaj tamo, nego stvarni interesi hrvatskoga naroda. Bunjac je govorio, između ostalog i o svojim kreditima. >> Evo što posjeduje Branimir Bunjac, zastupnik Živog zida iz Međimurja Imate 6 kredita? Za osobu nesklonu bankarima vrlo ste aktivni u bankama? Ja nemam šest kredita. A Vi i supruga? Da, imamo ja i supruga. Ja imam jedan i pol. Kažu da Vam je mjesečna rata kredita 10 tisuća kuna. Je li to istina? Najvažnije je da je moja imovinska kartica čista i da nisam u sukobu interesa. Toliko ste zla o bankama izrekli, a tolike kredite imate. Kada ste shvatili da su oni "zlo"? Gledajte, to su stvari koje naučite na vlastitoj koži. Shvatio sam to 2008., tada sam se zareko da više nikada neću dignuti kredit. To ste shvatili na zadnjem kreditu? Da.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:07
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA