Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
MEĐIMURJE - DRUŠTVO
Foto: zv

Foto: zv

MEĐIMURSKI ZALJUBLJENICI U PRIRODU VESLALI OD DONJE DUBRAVE DO TEREZINOG POLJA

Dravska neman - čudovište iz Drave ipak postoji!?

17.07.2016 16:08 Čakovec | Piše: RR

Loki, Ključ, Kiga, Zlajo, Cizar i Tomo veslajući apeliraju na očuvanje prirodne baštine Mure i Drave.

Mnogi rukavci i sprudovi rijeke Drave svojom ljepotom i koloritom boja u ovo ljetno doba pozivaju na osvježenje, sunčanje i kupanje, a pojedine zaljubljenike u njezine prirodne ljepote i na kajakarenje. Pojedinci čine to već godinama u ime apela zaštite prirodne baštine naših rijeka. Krajem lipnja tradicionalno se okupila vesela međimurska družina prijatelja prirode i veslala od Donje Dubrave do Terezinog Polja.

Ovu godinu veslala je šestorka u sastavu Loki, Ključ, Kiga, Zlajo, Cizar i Tomo. Svi su rekreativci, povezuje ih ljubav prema rijekama, a entuzijasti su i u pogledu zaštite prirode i očuvanje Mure i Drave.

Kako je nastala ideja o druženju na vodi i veslanju, s naglaskom na apel zaštite rijeka, prepričao je fotoreporter naših “Međimurskih novina” Zlatko Vrzan.

- Ideja se rodila kada se govorilo da će se izgraditi još jedna hidrocentrala na Dravi. Mi smo protivnici zadiranja u postojeće stanje rijeka, protiv zahvata kao što su gradnje hidroelektrana i sl., jer smo sigurni u činjenicu kako je zajednički interes svih nas očuvati njezin kulturni i prirodni krajolik uz odgovorno korištenje ekonomskih potencijala rijeka. Odlučili smo stoga svako ljeto organizirati spust rijekom Murom ili Dravom. Ispočetka smo išli čamcima za više osoba jer još nismo imali dovoljno iskustva za kajakarenje. Posljednih godina idemo kanuima i kajacima, što je bio slučaj i ovu godinu.

Poželjno je imati položen ispit za voditelja čamca, što većina nas i ima. Za svaku plovidbu Murom ili Dravom potrebna je i dozvola. Ako se na rijeci prelazi slovenski teritorij, izdaje se dozvola na dan, a zahtjev je potrebno zatražiti čak mjesec dana prije veslanja. Veslanja organiziramo pod sloganima ‘Mura nas fura’ i ‘Drava je prava’.

Svaku rijeku inače treba shvatiti ozbiljno. Jer, rijeka može uzeti ljudski život i tu nema povratka. Na rijeci ima virova, raznih prepreka, velike bujice donose ogromna stabla koja su potencijalna opasnost. Maksimalno treba biti odgovoran i zato kada veslamo na rijeci nema alkohola.

U tri dana preveslali rutu dužu od 100 km

- Krenuli smo od hidrocentrale Donja Dubrava i cilj nam je bio mjesto Terezino Polje do mosta Barč. Prvi dan veslali smo do Virja, gdje smo logorovali. Čamce ne ostavljamo na rijeci zbog preventive. Imali smo priliku doživjeti da se Drava dizala kroz noć čak do dva - tri metra. Snaga vode može u takvim slučajevima odnijeti čamce. Drugi dan stigli smo do Pitomače, odnosno Križnice. Tu smo pogledali utakmicu naše ‘repke’ s Portugalcima. Našem razočaranju pridružilo se i nebo koje je plakalo. Gotovo jedan sat trajalo je nevrijeme koje je odnijelo desetak metara obale gdje su bili privezani čamci. Tako da smo imali i malu havariju. Ali, srećom, rijeka nam nije ništa odnijela. Zadnja, najkraća dionica bio je spust do Barča. Ovu godinu Drava je bila jako visoka i nije bilo mnogo pješčanih plaža, a samim time i malo mjesta gdje se moglo izaći na obalu.

Zapitali smo Zlatka kakva je situacija s očuvanošću prirode, jer je to najvažnija poruka koju žele međimurski ljubitelji prirode odaslati u javnost ovom dravskom avanturom.

- Prije nekoliko godina Hrvatske su vode željele napraviti novo ušće Mure i Drave kod Legrada. Aktivisti su se izborili da se betonaža ušća ipak ne napravi jer bi to negativno utjecalo na floru i faunu Velikog Pažuta i donijelo niz drugih loših posljedica. Onda se dogodilo to da su godinu-dvije poslije toga same rijeke, Drava, odnosno Mura, napravile novo ušće. Mislimo da poznajemo rijeku. Ne, ne poznajemo je. Ona je svaku godinu drugačija. Rijeka je živa. Pojavljuju se novi sprudovi. Drava i njezin tok konstantno se mijenjaju i željeli bismo da tako ostane, ali samo uz pomoć prirode, a nikako devastiranja od strane ljudske ruke.

Neobični oblici u sumrak

Ono što izaziva posebne emocije tijekom “plovidbe” jesu susreti s ljudima koji se ne odvajaju od vode i života na rijeci.

- Ono što je zajedničkp svima koje susretnemo na plovu jest srdačnost. Često nas zovu da nešto ‘prigriznemo’ i razmijenimo dravska iskustva, poput ribiča, kao i drugih ‘domorodaca’.

Zapitali smo ga na kraju i za legendu o dravskoj nemani. Jesu li se možda susreli s njome (smijeh)?

- Prema legendi i predajama naših starih, u rijeci Dravi živi vodenjak koji ima čarobne moći. A dravski vodenjak ima i prijatelja: vodeno božanstvo Dravus, pa današnje ime rijeke Drave potječe još iz daleke prošlosti i antičkog doba kada se susrećemo s nazivljem rijeke u obliku Dravos, Drabos ili Draus. Živi li i dandanas dravski vodenjak ili dravska neman? Gdje se skriva? Ne znam. Često u sumrak vidimo neobične oblike koje je često teško definirati. Možda smo i imali susret s dravskim vodenjakom, a možda je to bila samo neobična forma grane. Tko zna?

Fotogaleriju pogledajte OVDJE.

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Međimurskim umirovljenicima podijeljeno oko 100 tona jabuka

GDCK Čakovec u suradnji s Maticom umirovljenika Međimurske županije vrši distribuciju jabuka međimurskim umirovljenicima.Kako smo saznali iz čakovečkog Crvenog križa u posljednja tri tjedna međimurskim umirovljenicima, te nešto za socijalnu samoposlugu, podijeljeno je oko 100 tona jabuka. Kao krovna organizacija Matica umirovljenika Međimurske županije odlučivala je na kojem će se području dijeliti koliko mandarina, pa je podijeljeno 10 tona u Kotoribi i Donjoj Dubravi. Obično se dobije vrećica jabuka, ili sanduk, ovisno o broju umirovljenika u domaćinstvu. Već ranije je provedena slična akcija u kojoj je podijeljeno i 75 tona mandarina.

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udruga slijepih Međimurske županije zapošljava pomoćnike u nastavi preko projekta „Ovdje sam za tebe“ financiranog sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osigurali su četiri pomoćnika za četiri učenika s teškoćama u razvoju  u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovnoj školi Strahoninec i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet nesigurnosti gdje zajedno pronalazimo mogućnosti za uspjeh i napredak. Jako sam sretna kada je vidim nasmijanu, što zbog uspjeha u školi ili komunikacije sa ostalom djecom. To me motivira na daljnji rad i osjećam se ispunjeno i korisno.“ Projekt „Ovdje sam za tebe“ osigurava pružanje usluge pomoći pri uključivanju učenika s teškoćama u razvoju tijekom svakodnevnih aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu.  Pomoćnik također osigurava potrebnu pomoć djetetu kako bi se uspješnije prilagodilo i integriralo u obrazovni proces. Foto: pomoćnik u nastavi

Zahvala svima: U Prelogu se i u veljači prikuplja topla odjeća

Volonterke GOCK Prelog najtoplije se zahvaljuju svim ljudima dobrog srca koji su svoju toplu odjeću i obuću poklonili onima koji je nemaju.Svoju toplinu domova s potrebitima podijelili su djelatnici i učenici s roditeljima OŠ Draškovec uz volontiranje ravnateljice Margit Mirić. Pridružila su i djeca iz Dječjeg vrtića „Fijolica" iz Draškovca. Donosili su vrećice pune tople odjeće kao završetak svog tjedna posvećenog empatiji. Najavom dolaska novog vala hladnoće volonteri GOCK Prelog produljit će ovu plemenitu akciju na cijeli mjesec veljaču. Radno vrijeme volontiranja zamjene tople odjeće i obuće bit će utorkom od 10:00 sati do 14:00 sati i subotom od 9:00 sati do 12:00 sati na istom mjestu u Domu kulture Grada Preloga, I. kat, dvorana za sastanke, obavijest je iz GOCK Prelog. Izvor i foto: Grad Prelog

Matej Perkov Hrvatsku voli putujuću, ali ga impresionira i Kavkaz

Svako gostovanje Mateja Perkova (desno) u Murskom Središću uvijek je odlično posjećeno. Velik broj posjetitelja očekuje se i večeras.Hrvatsku bolje upoznajte preko putopisnog predavanja Mateja Perkova, koje će se održati večeras, 6. veljače u 17.30 sati u Knjižnici i čitaonici Mursko Središće za članove Knjižnice i sve zainteresirane na temu "Hrvatsku volim putujući". Nakon toga ovaj će zagrebački putopisac u 19 sati u blagovaonici OŠ-a Mursko Središće održati predavanje o prošlogodišnjoj planinarskoj ekspediciji na Kavkaz. U sklopu predavanja moći će se kupiti i knjiga po cijeni od 120 kn (poklon DVD s filmom o ekspediciji) te promotivna šalica po 25 kn. foto: rr      

Evo što Central Park nudi za gablec!

Dođite u Central Park i pojedite fini ručak po pristupačnim cijenama. Svakog dana za vas pripremaju ukusna jela od najfinijih i najsvježijih namirnica. Dobar vam tek. Mjesto i gablec možete rezervirati na broj 095 205 3056Ponedjeljak 6.2.Kelj varivo s kobasicom, domaći kruh - 25 knPečene pileće boce s pečenim krumpirom, domaći kruh, salata - 34 knUtorak 7.2.Vinski gulaš, salata - 25 knPileći zagrebački, riža s povrćem, domaći kruh, salata - 38 knSrijeda 8.2.Špagete bolognese, domaći kruh, salata - 29 knKrvavice s restanim krumpirom i dinstanim kiselim kupusom, domaći kruh, salata - 36 knČetvrtak 9.2.Mesne lazanje, domaći kruh, salata - 24 knSvinjski kotlet u umaku od hrena s hajdinskom kašom, domaći kruh, salata - 36 knPetak 10.2.Lignje na pariški s pomfritom i tartarom - 42 knPastrva na mlinarski s krumpirom i povrćem, domaći kruh, salata - 42 knNEDJELJA 12.2. POSEBNA PONUDA: Burger (Chicken Burger, Amarillo ili Pontiac) i pommes + piće po izboru (Mountain Dew, Dr. Pepper ili Canada Dry) - 45 knSvakodnevno:Bistra juha - 5 knDnevni panini sendvič - 20 kn-----------------------------------------------POSEBNA PONUDA:Central Park Chicken Burger - domaće pecivo, pohani pileći burger od sjeckanih pilećih prsa gratiniran sa edamerom, lukom, dijon senfom i koprom, umak od krastavaca, svježe povrćeCentral Park Chicken Nuggets -prženi nuggetsi od svježe mljevenih međimurskih pilećih prsa, domaća panada

FOTO: Središćanci se dobro nasmijali uz ekipu Lajnapa i pomogli

U nedjelju, 5.veljače, u 17 sati u sportskoj dvorani u Murskom Središću održan je humanitarni nastup stand - up komičara udruženih pod nazivom LAJNAP.Ovaj je projekt pokrenut na inicijativu mladih SDP-a iz Murskog Središća, a sav prihod prikupljen prodajom karata namijenjen je za opremanje udruge za autizam Pogled iz Nedelišća. Dva sata publiku su svojim genijalnim forama za starije od 16 godina zabavljali i nasmijavali Vlatko Štampar (Međimurac), Aleks Curac Šarić, Tomislav Koza Kozačinski i  Goran Vugrinec Goc. Riječ je o njihovom novom projektu s jednostavnom idejom: NOVA SEZONA. NOVE FORE. ISTI PLAN. NASMIJATI VAS. Da su u svom planu uspjeli dokazuje prepuna dvorana i nasmijana lica svih koji su ih slušali.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
22:17
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA