Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
LIFESTYLE - KUĆNI LJUBIMCI

KUĆNI LJUBIMCI

Zašto su vlasnici mačaka zdraviji od drugih ljudi?

27.06.2014 13:17 | Piše: Miljenko Cmrečak DMV

Dokazano je da je veza između mačaka i njihovih vlasnika mnogo jača nego se do sada mislilo. Mačke imaju u odnosu na druge domaće životinje najkompleksniji odnos s ljudima.

Zašto su vlasnici mačaka zdraviji od drugih ljudi?

Ovo provokativno pitanje ima i svoj odgovor. Da, to je točno kažu znanstvenici i istraživači, postoje mnogi dokazi za tu tvrdnju. Reklo bi se da postoji nekoliko razloga. U prvom redu zna se da prijateljski fizički kontakt s mačkom aktivno smanjuje ili ublažava stres. Odnos između mačke i čovjeka dirljiv je u oba značenja te riječi. Dokazano je da je veza između mačaka i njihovih vlasnika mnogo jača nego se do sada mislilo. Mačke imaju u odnosu na druge domaće životinje najkompleksniji odnos s ljudima.

Prema najnovijim istraživanjima, objavljenim u časopisu «Behavioural Processes», dinamika koja postoji u ljudsko-mačjem odnosu gotovo je istobitna vezama između ljudi, s tim da mačke u domovima čak preuzimaju ulogu «krznenog djeteta». Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su snimili i kasnije analizirali međudjelovanje 41 mačke i isto toliko vlasnika. Pokazalo se da su mačke i njihovi vlasnici međusobno bili pod jakim utjecajem, u smislu da su često kontrolirali ponašanja onog drugog. Ekstrovertirane žene s mladim, aktivnim mačkama imale su najjači sinhronicitet, tako da su mačke u tim odnosima mogle davati sasvim suptilne znakove, kao što je pokret repom prema gore kako bi signalizirale želju za prijateljskim kontaktom.

Ovo i druga istraživanja otkrivaju kako su žene sklonije od muškaraca interakciji sa svojim mačkama, bez obzira na to jesu li one mužjaci ili ženke. Kao odgovor, mačke svojim ženskim vlasnicama češće pristupaju i češće iniciraju kontakt (kao što je skakanje u krilo) nego što to čine kod muških vlasnika. Isto tako, žene imaju intenzivniji odnos sa svojim mačkama nego muškarci. Izgleda da mačke pamte ljubaznost i kasnije vraćaju uslugu. Ako vlasnici ispunjavaju mačkinu potrebu za interakcijom, onda će i mačka u nekom drugom trenu udovoljiti potrebi vlasnika. Mačka bi u tim pregovorima također mogla imati granicu, budući da su vlasnici najčešće već motivirani da ustanove društveni kontakt.

Za razliku od uobičajene izreke koja kaže kako je pas čovjekov najbolji prijatelj, bilo bi puno preciznije konstatirati da je to upravo mačka. Prema onome što je dosad poznato, između mačaka i ljudi postoji uzajamna privlačnost, osobna kompatibilnost, lakoća interakcije, zaigranost, iskazivanje osjećaja i podrške. Uočena je i uzajamna sklonost razvijanja rituala sličnih kompleksnim zajedničkim aktivnostima u svrhu pokazivanja uzajamnog razumijevanja.

Mačka se aktivno druži s obitelji, najdražem članu obitelji sjeda u krilo, prede, trlja se o tijelo, izvaljuje se na leđa, isteže se, pokazuje trbuh kojim govori ja vam apsolutno vjerujem i predaje se čovjeku, čovjek je pritom gladi i razgovara, ta interakcija u međusobnom odnosu kod čovjeka pridonosi njegovom miru i unutrašnjem ravnovjesju, smanjuje se unutrašnja napetost, tijelo se relaksira. Duševni bolesnici kojima je dopušteno držanje mačaka ta «mačja terapija» dovodila je do značajnog poboljšanja bolesti. Srčanim bolesnicima, ljudima podložnima stresu(kronični stres je korak do infarkta) posjedovanje mačke i druženje s njom mogu doslovno spasiti život, jer se smanjuje krvni tlak, smiruje se srce, smanjuje se napetost, liječe se skrivene psihičke rane, smanjuje se cinizam i sumnjičavost. Posrijedi je, dakle psihološki odnos lišen složenosti, nevjere, kontradikcije.

U starom svijetu imati mačku bio je statusni simbol, bilo ih je teško nabaviti jer je zakonom bio zabranjen njihov eksport. Svu ljepotu i narav mačke prikazali su stari Egipćani koji su ostavili najljepše brončane i kamene skulpture ovih životinja ovome svijetu. Mačke poznajemo oduvijek, ali ih otkrivamo uvijek iznova, težimo zvijezdama, a tako malo poznajemo zemlju i njene stanovnike.

Miljenko Cmrečak DMV

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Humanitarno fotkanje: Kućni ljubimci pomažu Prijateljima u azilu

U ovo predblagdansko vrijeme odazovite se s vašim ljubimcima humanitarnoj foto akciji 9. i 10. prosinca u vremenu od 16 do 20 sati u klubu Prostor i pomognite napuštenim životinjama iz čakovečkog azila.Unatrag dvije godine Udruga mladih „3FF“ Čakovec, Klub Prostor „CeZaM“ sa partnerima iz Volonterskog ureda Međimurja organiziraju humanitarno fotografiranje za čakovečki azil „Prijatelji“. Projekt je podržan od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, a cilj je prikupiti financijska sredstva koja će se donirati azilu.  U čakovečkom azilu „Prijatelji“ trenutno se nalazi 450 pasa koji trebaju vašu pomoć. Donacijom od simboličnih 20 kuna puno ćete pomoći, a zauzvrat vas očekuje fotografija. Akcija započinje u petak, 9. prosinca kada se fotografiraju sve životinje osim pasa, dok je za njih rezervirano fotografiranje u subotu, 10. prosinca. Vas i vaše fotogenične ljubimce zabilježit će objektivi Ivana Šardija i Zračnog Alexa uz pomoć volontera iz udruga. U zamjenu za donaciju, na licu mjesta dobivate fotografiju veličine 10x15cm.  Budite dio ove humanitarne akcije i pomozite najpotrebnijima. 

Evo što Ministarstvo poljoprivrede kaže o uvođenju poreza na pse

Posljednjih dana puno se govorilo o tome da bi vlasnici pasa mogli od 1. siječnja 2017. godine plaćati za svog ljubimca državi porez od 100 eura. Javna rasprava o prijedlogu zakona je provedena, a pisalo se da je Ministarstvo poljoprivrede ovu klauzulu stavilo u novi Zakon o zaštiti životinja koji bi uskoro trebao biti donesen.Ipak, izgleda da do toga neće doći.- Iako je Udruga Prijatelji životinja predložila uvođenje poreza na pse, pitanje porezne politike nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede - stoga taj prijedlog nije uvršten u tekst nacrta Zakona o zaštiti životinja - priopćenje je objavljeno na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Uzgoj legla štenadi

Sve što niste znali o uzgoju štenadi a trebali bi Skotna zdrava kuja najčešće se ošteni 59-72 dana od prvog parenja. Neposredno pred porod kuji će se objesiti trbuh, mliječna žlijezda napuniti mlijekom, a počet će i stvarati gnijezdo, prostor gdje će se ošteniti. Dnevnim mjerenjem temperature može se i predvidjeti vrijeme poroda. Otprilike 55. dan mjeri se dnevna temperatura u trenucima mirovanja da se dobije uvid u normalnu tjelesnu temperaturu životinje. Kod skorog poroda (unutar 24 sata) imamo nagli pad tjelesne temperature za cijeli jedan stupanj. Štenjenje traje ovisno o broju štenaca, najčešće 1-6 sati, a ponekad i puno dulje (24 h). Tijekom prve faze porođaja nisu vidljive abdominalne kontrakcije. Kuje postanu uznemirene, odbijaju hranu, a mogu i povraćati. U drugoj fazi počinju abdominalne kontrakcije te počinje istiskivanje plodova. Treća faza porođaja je istiskivanje posteljice. Posteljice mogu izaći nakon svakog šteneta, nakon nekoliko njih ili na kraju porođaja. Štenad izlazi iz porođajnog kanala u pauzama od jedne minute do tri sata. Sve iznad tri sata smatra se komplikacijom i potrebno je kontaktirati veterinara. Štenad se rađa slijepa, nježna i nemoćna. Preporuka je izvagati tek okoćenu štenad i vaganje ponavljati svakih nekoliko dana da se vidi napreduje li. Nakon 7 do 10 dana od porođaja štenad mora udvostručiti svoju težinu. Gubitak na težini ili izostanak dobivanja prvi je znak bolesti. Progledaju 12. - 15. dana, a prvi put zalaju u dobi od 18 dana. Sa 10-14 dana sposobno je uspraviti se na prednje noge, a tri tjedna već se može kretati na sve četiri noge, poput odraslog psa. Štenad koja se ošteni pothlađena je i treba joj do sedam tjedana da uspostavi potpuno samostalno stvaranje tjelesne temperature. U petom tjednu uočavaju se individualne razlike u socijalnom položaju među štencima. Za štenad je najbitnije sisati majku odmah nakon poroda. Prvo mlijeko, mljezivo ili kolostrum, kuja stvara najviše tijekom prvih 6 sati i ima ga samo prva 24 sata od poroda. Štenad siše svaka tri sata. Znat ćemo da su štenci siti i zadovoljni ako su na sisi ili ako spavaju. Ako štenci cvile, nemirni su i pužu uokolo, znak je da kuja nema dosta mlijeka. U tom slučaju štenad je potrebno dohranjivati umjetnim mlijekom za štenad. Period sisanja traje od tri do četiri tjedna. Nakon tri tjedna štencima rastu mliječni zubi i sisanje postaje neugodno za kuju te ih ona polako odbija, a usto mlijeko po sastavu i količini više nije dovoljno za daljnji rast i razvoj štenaca. Nakon toga štenad prehranjujemo gotovom hranom za štenad, iako ona još siše povremeno. Nakon šest tjedana starosti rijetko koja kuja doji svoje mlade, ali ipak štenad je potrebno zadržati u leglu do dobi od osam tjedana. U tom vremenu kuja ih odgaja, socijalizira, pobuđuje u njima različite uvjetne reflekse te oni grade svoje odnose unutar legla. Obzirom na etiologiju bolesti koje mogu napasti štenad, možemo reći da legla prolaze kroz tri kritična razdoblja. Prvo razdoblje nastupa odmah po rođenju i završava šesti dan života. To su obično mikroorganizmi koje štene pokupi s porođajnog kanala i u štenetu se razmnože, što može rezultirati septikemijom i uginućem. Drugo doba velikih gubitaka u leglu započinje od 14. do 21. dana, a posljedica je jakog napada glista. Treće kritično doba velikih gubitaka u leglu nastupa obično od 6. tjedna, kada se pojave razne virusne zarazne bolesti.        

Čakovec: Pomozite čitateljici da nađe svog ljubimca

Čitateljica Međimurskih novina moli pomoć.Kastriran mužjak mačka star oko 1,5 godine nestao je s područja Milkovićeve, u blizini Plodina u Čakovcu, prije nekoliko dana. Na slici se vidi da je na trbuhu, bočno, imao i operaciju pa mu možda dlaka još nije do kraja narasla pa se možda i po tome prepozna. Na donjem dijelu njuškice je dlaka malo svjetlija, na trbuhu bež boje s točkicama. Izuzetno umiljat, blage i mirne naravi, ali sad će biti vjerojatno prestrašen. Inače prilazi ljudima. Nalazi se na posve nepoznatom terenu, u drugom gradu gdje nikada nije bio vani. Možda će zbog gladi doći do neke trgovine ili mesnice. Trebao bi nositi sivu ogrlicu. Kontakt: 091-1788 058. Vlasnica nalazniku nudi i nagradu.

Posjetite agility: II. kolo Prvenstva Hrvatske

U nedjelju, 17. travnja, s početkom u 9 sati na terenu Kinološkog društva Varaždin održati agility: II. kolo Prvenstva Hrvatske.Prema prispjelim prijavama koje još uvijek stižu, očekuje se oko 50-ak pasa iz Hrvatske i susjednih nam europskih zemalja, Slovenije i Mađarske. Spretnost i točnost pasa ocjenjivati će sudac iz Hrvatske, Igor Ljubi.  Agility će otvoriti predsjednica društva Tatjana Kanjuh u 9 sati na poligonu Kinološkog društva Varaždin, jednom od najljepših u Hrvatskoj. Natjecanje će trajati ovisno o broju natjecatelja do cca. 17:00 sati. Proglašenje pobjednika za razrede Agility 1, 2 i 3 bit će oko 11:30, nakon kojeg slijede trke Open small, medium i large te njihovo proglašenje pobjednika. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan, a ukoliko se dolazi sa psom potrebno je sa sobom ponijeti putovnicu kućnog ljubimca (u kojoj je potvrda o cijepljenju). Agility je natjecanje u kojem mogu sudjelovati svi psi (sa i bez rodovnice). U agility-u pas savladava postavljenu stazu pokazujući time svoju inteligenciju, vodljivost i spretnost. Suština agilityja je u odgojnoj i športskoj igri kojom se postiže prilagodba psa njegovom okruženju.

Blagdanska pucnjava stresna je za pse - evo kako ih zaštititi

Nakon Božića pa sve do Nove godine vrijeme je kada se prodaju i često koriste petarde i vatrometi.Iako je ljudima to često zabavno, za kućne ljubimce, posebno pse, to je vrlo stresno.Naravno, psa se može naučiti da ne reagira na pucnjeve, ali to je proces kojeg treba rano početi i on traje. Treba imati na pameti da glasni, neočekivani pucnji kod pasa uzrokuju stres i strah, a jedan od glavnih razloga je što oni bolje čuju od ljudi pa se prepadnu. Također, osjetljiviji su na miris, a sredstva koja se koriste u npr. petardama imaju izražen.U vrijeme kada znate da će biti pucnjeva stručnjaci preporučaju za psa neki prostor gdje se on inače osjeća sigurno te nije na direktnom udaru buke. Također, vlasnici ne bi trebala stvarati dodatnu paniku oko psa zbog pucnjeva jer oni kod svoih vlasnika traže osjećaj sigurnosti i smirenje.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:32
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA