Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
 
LIFESTYLE - AUTO I TECHNO

../../uploads/images/vijesti/201611021313_98440_gumiimpexgrp_6.png
../../uploads/images/vijesti/201611021313_41610_gumiimpexgrp_6.png
../../uploads/images/vijesti/201611021313_56095_gumiimpexgrp_6.png

SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Upute za pravilan odabir zimskih guma iz Gumiimpexa-GRP

02.11.2016 13:16 Varaždin | Piše: PR

Pri kupnji auto guma važno je određivanje točnih dimenzija auto guma koje idu na vaše vozilo, što možete saznati od svog vulkanizera ili jednostavno iščitati s auto guma koje su već montirane na kotače vašeg automobila.

Prema propisima zimske gume moraju imati oznaku M+S i minimalna dubina profila mora biti 4 mm, no da bi ste bili sigurni da su gume testirane na učinkovitost kočenja u zimskim uvjetima, na bočnici gume mora biti oznaka tri planinska vrha sa snježnom pahuljicom unutar njih.

Ako ste gume već koristili i niste sigurni koliko su istrošene, ili da li se pravilno troše, najbolje posjetite vulkanizerske servise  Gumiimpex-GRP d.d. da ih provjerimo, a sami možete na osnovu TWI oznake istrošenosti gume, odmah vidjeti da li zadovoljavaju propise.

Kad je riječ o dimenzijama gume, treba ostati pri tvornički određenim mjerama, dok o marki i modelu svatko može razmisliti zavisno o stilu vožnje i vrsti prometnica kojima se najviše kreće. Najvažnije je na vozilu uvijek koristiti propisanu dimenziju guma koja je navedena u Knjižici vozila, npr. 195/65 R15, a svaka guma ima i oznaku brzinskog razreda, npr. oznaka T znači da guma može podnijeti maksimalnu brzinu od 190 km/h. Brzinska oznaka zimskih guma hrvatskim propisima nije određena, preporučujemo da bude ista kao i ljetnih guma ili maksimalno za jednu brzinsku oznaku manja. Stoga kad kupujete gume, vodite računa o brzinskom indeksu koji vam je potreban i ne prekoračujte označenu brzinu.

Kada se odlučite za model auto guma, kupite sve 4 zimske auto gume. Ako kupite samo dvije zimske gume, a druge dvije su ljetne, time dobivate samo djelomično upravljiv automobil u uvjetima snijega ili leda. Zato je puno bolje uložiti u početku malo više novaca u kupnju svih četiriju zimskih auto guma radi potpunije sigurnosti i užitka vožnje, ali nakon par sezona ćete napokon shvatiti da kupnjom zimskih auto guma niste u minusu već ste financijski na nuli jer se vaše ljetne gume koje ne koristite preko zime neće potrošiti već traju dvostruko dulje, dok je sigurnosni faktor neusporedivo veći.

Kako bi odabrali najbolje auto gume za vaš automobil, pri posjetu specijaliziranom dućanu za prodaju auto guma zamolite prodavača da vam pomogne pri odabiru ili sami potražite odgovarajuće auto gume ako imate točne dimenzije. Preširoke gume pružaju veći otpor kotrljanja, osobito u zavojima, što smanjuje sigurnosna svojstva u vožnji a povećava i potrošnju goriva.

Kada ste konačno kupili auto gume, pitanje je što s ljetnim gumama koje su nam ostale. Možete ih uskladištiti kod kuće, ali napomena je da ako su skladištene u neprikladnim uvjetima, gume mogu promijeniti svojstva, što rezultira bržim trošenjem. Hotel za pneumatike jedno je od rješenja; vulkanizerski servis Gumiimpex-GRP skladišti auto gume po sezoni u idealnim uvjetima.

Gumiimpex-GRP d.d.
Vulkanizerski servis Varaždin
Pavleka Miškine 64 c
Pon-pet 7:00 - 18:00 h
Sub 7:00 – 13 h

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Tko je najekonomičnije odvozio Suzuki S-Cross u AC Baumgartner?

Nakon Varaždina, test ekonomične vožnje održan je i u Čakovcu. AC Baumgartner bio je domaćin Eko tour roadshowa u kojem se mogao testirati novi Suzuki S Cross, a dva najštedljivija natjecatelja svoje će vještine pokazati na Grobniku.Suzukijev roadshow u kojem su se testirale sposobnosti novog Suzuki S-Crossa održan je ovaj petak i subotu u AC Baumgartner u Čakovcu. Prijavilo se 50-ak natjecatelja, a svi su u istim uvjetima morali što ekonomičnije odvoziti 5km od salona u željenom pravcu.  Iako izgleda kao lagan zadatak, natjecatelji su morali biti vješti i oprezni jer nije se tražila brzina, već ekonomičnost.  Uz vozača i stručnjaka iz AC Baumgartner, u vozilu se nalazio i predstavnik iz Suzukija koji je posebnim uređajima mjerio potrošnju goriva, a rezultati su se na kraju uspoređivali.  Dvoje najboljih svoje će vozačke vještine pokazati na Grobniku gdje će moći osvojiti Suzuki Ignis.  Prvo mjesto osvojio je Denis Čatak  sa prosječnom potrošnjom 3,23 i prosječnom brzinom 32,9 km/h, a drugo mjesto Darko Kokot sa prosječnom potrošnjom 3,46 i prosječnom brzinom 34,1 km/h. Denis i Darko uskoro odlaze na Grobnik gdje će se natjecati za novi Suzuki Ignis. Želimo im puno sreće!

Evo što sve trebate znati o pravilnom skladištenju guma

Kada ste konačno kupili auto gume, pitanje je što s ljetnim gumama, kako ih pravilno skladištiti i gdje ih skladištiti. Stručnjaci iz vulkanizerskog servisa Gumiimpex-GRP znaju odgovor na vaša pitanja, te Vam da ju savjete. Savjeti za pravilno skladištenje auto guma:- Operite gume i naplatke i izvadite sve kamenčiće ili strana tijela iz žljebova u ripni guma.- Prije izmjene guma obilježite gume koje su bile montirane sprijeda kako bi im zamijenili položaj sa zadnjima u sljedećoj sezoni.- Pneumatici moraju biti uskladišteni na mjestu na kojem je uvijek hladno, suho i ima prirodnu ventilaciju. Ako se pneumatici skladište vani na otvorenom moraju biti prekriveni neprozirnom ceradom koja je potpuno nepropusna jer pneumatici moraju biti zaštićeni od sunca i snažne umjetne svjetlosti, te UV zraka.- Temperatura mora biti niža od 35 ̊C i potrebno je izbjegavati upotrebu ili skladištenje bilo kakvih kemikalija (benzin, ulje, sredstva za čišćenje i sl.) u prostoriji u kojoj se skladište gume.- Pneumatici moraju biti složeni okomito na jednoj od polica koja se nalazi minimalno 10 cm od tla. Kako se ne bi deformirali, preporučuje se rotacija jednom mjesečno. Ako su gume bez naplataka preporučuje se da se poslože vertikalno.Ako smatrate da ne možete zadovoljiti sve uvjete pravilnog skladištenja auto guma, onda je hotel za pneumatike pravo rješenje za Vas.Vulkanizerski servisi Gumiimpex-GRP Varaždin i Zagreb skladište auto gume u idealnim uvjetima.KONTAKTGumiimpex-GRPPavleka Miškine 64 c42 000 VaraždinaT: 042 404 533F: 042 404 542RADNO VRIJEMEPon-pet    07 - 19 hSubota     07 – 13 h

Samo u Gumiimpex-GRP d.d. sudjelujete u Hankook nagradnoj igri

Hankook je 5. svjetski proizvođač guma sa prodajom većom od 80 mil. komada guma.Hankook filozofija je ''vrijednost za novac''. A da je ta poslovna ideja dobra dokazuje stalni rast prodaje posljednjih 12 godina. Hankook je ujedno i jedna od najprofitabilnijih kompanija u gumarskom poslu. Hankook gume se stalno nalazi pri vrhu na testiranjima guma, bilo ljetnim , bilo zimskim. Puno se pažnje posvećuje razvoju guma i novim tehnologijama, implementaciji novih tehnologija u auto sportu, primjenjuju se u  proizvodnji putničkih guma. Samo u Gumiimpex-GRP-u kupnjom 4 zimske gume Hankook sudjelujete u nagradnoj igri gdje je glavna nagrada skijanje za dvije osobe prema vlastitom izboru. Nagradna igra Gumiimpex-GRP i Hankook traje od 1. studenog do 31. prosinca 2016. 1. Nagrada – BON ZA SKIJANJE - za dvije osobe• prema vlastitom odabiru u poslovnici Varaždintours2. Nagrada – BON ZA SKIJE• prema vlastitom odabiru na ekupi.hr3. Nagrada – BON ZA ZIMSKU AUTO OPREMU• prema vlastitom odabiru na ekupi.hrPravila nagradne igre pročitajte na PRAVILA.Nagradna igra je odobrena od strane Ministarstva financija.

Veliki zimski Autostil: Saznajte kako pripremiti auto za zimu!

U sutrašnjem izdanju Međimurskih novina potražite posebni prilog pod nazivom Veliki zimski Autostil!U Velikom zimskom Autostilu pripremili smo niz tema koje će vam olakšati pripremu vašeg automobila za nadolazeću zimu. Nemojte da vas zima iznenadi i na vrijeme promijeniti zimske gume, a mi smo saznali gdje i kako to možete najjednostavnije i najjefitnije učiniti. Vozili smo Hondu Civic 1,8 Elegance i donosimo vam naša iskustva. Sve to i više pročitajte sutra samo u Međimurskim novinama.

Znate li kada morate na svoj auto staviti zimske gume?

Iako zima klimatološki počinje tek s početkom prosinca zimske gume na aute moraju se staviti ranije.Od 15. studenog zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj.U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.) koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2016. godine do 15. travnja 2017. godine.Prema Odluci, obavezna uporaba zimske opreme, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.Izvor: HAK

Upute za pravilan odabir zimskih guma iz Gumiimpexa-GRP

Pri kupnji auto guma važno je određivanje točnih dimenzija auto guma koje idu na vaše vozilo, što možete saznati od svog vulkanizera ili jednostavno iščitati s auto guma koje su već montirane na kotače vašeg automobila.Prema propisima zimske gume moraju imati oznaku M+S i minimalna dubina profila mora biti 4 mm, no da bi ste bili sigurni da su gume testirane na učinkovitost kočenja u zimskim uvjetima, na bočnici gume mora biti oznaka tri planinska vrha sa snježnom pahuljicom unutar njih.Ako ste gume već koristili i niste sigurni koliko su istrošene, ili da li se pravilno troše, najbolje posjetite vulkanizerske servise  Gumiimpex-GRP d.d. da ih provjerimo, a sami možete na osnovu TWI oznake istrošenosti gume, odmah vidjeti da li zadovoljavaju propise.Kad je riječ o dimenzijama gume, treba ostati pri tvornički određenim mjerama, dok o marki i modelu svatko može razmisliti zavisno o stilu vožnje i vrsti prometnica kojima se najviše kreće. Najvažnije je na vozilu uvijek koristiti propisanu dimenziju guma koja je navedena u Knjižici vozila, npr. 195/65 R15, a svaka guma ima i oznaku brzinskog razreda, npr. oznaka T znači da guma može podnijeti maksimalnu brzinu od 190 km/h. Brzinska oznaka zimskih guma hrvatskim propisima nije određena, preporučujemo da bude ista kao i ljetnih guma ili maksimalno za jednu brzinsku oznaku manja. Stoga kad kupujete gume, vodite računa o brzinskom indeksu koji vam je potreban i ne prekoračujte označenu brzinu.Kada se odlučite za model auto guma, kupite sve 4 zimske auto gume. Ako kupite samo dvije zimske gume, a druge dvije su ljetne, time dobivate samo djelomično upravljiv automobil u uvjetima snijega ili leda. Zato je puno bolje uložiti u početku malo više novaca u kupnju svih četiriju zimskih auto guma radi potpunije sigurnosti i užitka vožnje, ali nakon par sezona ćete napokon shvatiti da kupnjom zimskih auto guma niste u minusu već ste financijski na nuli jer se vaše ljetne gume koje ne koristite preko zime neće potrošiti već traju dvostruko dulje, dok je sigurnosni faktor neusporedivo veći.Kako bi odabrali najbolje auto gume za vaš automobil, pri posjetu specijaliziranom dućanu za prodaju auto guma zamolite prodavača da vam pomogne pri odabiru ili sami potražite odgovarajuće auto gume ako imate točne dimenzije. Preširoke gume pružaju veći otpor kotrljanja, osobito u zavojima, što smanjuje sigurnosna svojstva u vožnji a povećava i potrošnju goriva.Kada ste konačno kupili auto gume, pitanje je što s ljetnim gumama koje su nam ostale. Možete ih uskladištiti kod kuće, ali napomena je da ako su skladištene u neprikladnim uvjetima, gume mogu promijeniti svojstva, što rezultira bržim trošenjem. Hotel za pneumatike jedno je od rješenja; vulkanizerski servis Gumiimpex-GRP skladišti auto gume po sezoni u idealnim uvjetima.Gumiimpex-GRP d.d.Vulkanizerski servis VaraždinPavleka Miškine 64 cPon-pet 7:00 - 18:00 hSub 7:00 – 13 h

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:30
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA