Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
KOLUMNE

Hoće li plinska renta spasiti proračune?

30.12.2013 10:48

Josip Šimunko

Piše: Josip Šimunko

Građani općine Selnica i drugih u našem kraju nikako da dočekaju plinsku rentu koja bi započela stizati eksploatacijom nalazišta plina u podzemlju Međimurja. INA i MOL obećavaju da će uskoro uspostaviti sustav, a to znači da će možda već za godinu ili dvije početi stizati plinska renta od koje svi očekuju velike koristi. Ipak se čini da su nadanja građana prevelika i da se nekritički razmišlja o značajnim iznosima.
Renta je nedavno povećana s 3,6 na 5 posto. Od tog iznosa, sukladno Uredbi o naknadi za eksploataciju na kopnenom području, 1 posto je otišlo županijama, 2,5 posto općinama na čijem se području vrši eksploatacija nafte ili plina, a ostatak (1,5 posto) naknade ostao je u proračunu države.

Kako će u praksi biti prema novom Zakonu o rudarstvu, teško je reći, tim više što mu stručna javnost pronalazi niz zamjerki. Naime, u nacrtu tog Zakona bio je stavak da bi Vlada godišnje određivala visinu rente, a to znači da ni jedna kompanija ne bi znala što je dugoročno čeka. U Europi je prosječna visina naftne rente od 10 do 12,5 posto.

Visina koncesije, odnosno rudne rente sad je veća nego što je bila ranije, a zakonom i provedbenim pravilnicima uređena je raspodjela rente između države i lokalne, odnosno regionalne samouprave. No za sada vrijedi da općine dobivaju 2,5 posto.
Zbog toga je Općina Selnica podnijela zahtjev da joj se isplati rudna renta u iznosu od 12 posto, koliko je i europski prosjek i zakonska mogućnost. Hoće li se to uvažiti, teško je reći.
Preračunato u kunama, to izgleda ovako: godišnje bi općina Selnica s obzirom na veličinu plinskog polja dobivala oko 200.000 kuna, a kad bi dobila svih 12 posto plinske rente, to bi iznosilo oko pola milijuna kuna godišnje.
Daleko je to od primjera podravske općine Kalinovec, koja godišnje strpa u svoj proračun oko 7 milijuna od naftne rente. Zbog obilja novca koji pritječe, građani u toj općini ne plaćaju poreze općini i komunalne naknade, a svako dijete čim se rodi dobiva 25.000 kuna.

Općina Molve, koju zovu Mali Kuvajt, zbog rente ima godišnji proračun od 23 milijuna kuna, a ona također je donijela odluku da za svako rođeno dijete isplati 20.000 kuna.
Naše međimurske općine i gradovi neće sigurno dobiti tako velike iznose, no mogu se tješiti da će novac od rente dobivati četrdesetak godina.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

06.02.2017

Varaždin

Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje državljanina Bosne i Hercegovine rođenog 1972. godine.Ispitivanje je provedeno zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaja ubojstva i kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, sve iz Kaznenog zakona. >> Pokušaj ubojstva: Muškarac u Kotoribi pucao na proslavi Dodatne detalje donosi DORH. - Postoji osnovana sumnja da je 42-godišnji osumnjičenik 4. veljače 2

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Danas je održana 150. sjednica kolegija gradonačelnika Murskog Središća.Jedna od točaka je i da Mursko Središće dobiva rampu na cestovno-pružnom prijelazu. Gradonačelnik Dražen Srpak primio je na znanje očitovanje HŽ-a na zahtjev Grada Mursko S

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kaza

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udru

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:44
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA