Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
KOLUMNE

Zašto su Međimurci “lijevi”

29.11.2016 09:15

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

Međimurje je tradicionalno sklonije lijevoj političkoj orijentaciji. Ovo je kraj s puno zaposlenih u realnom sektoru, u proizvodnji, zbog čega prirodno od politike očekuju rješenja oko poboljšanja uvjeta života u tom sektoru. I više su skloni vrijednostima koje proizlaze iz sfere rada i radne etike.

Međimurje nikada nije imalo previše zaposlenih u javnom sektoru i po tome se razlikuje od onih regija koje se velikim dijelom oslanjaju na pomoć države i gdje su zbog toga cjenjenije tzv. “državotvorne” ideologije, jer većina zaposlenih građana prihode ostvaruje od zapošljavanja u javnim službama.
Drugi paradoks Međimurja jest u tome da je ono, s jedne strane, glasački rezervoar ljevice, ali ga SDP kada dolazi na vlast uzima samo kao sigurni rezervoar glasačke mašinerije. Nikada na vlasti ne preuzima naš koncept života i rada pri kreiranju politika kao opći koncept za državu.
Pojednostavljeno, iz međimurske “žablje” perspektive - gledano odozdo prema gore - to izgleda ovako. Dobri smo za glasanje i punjenje proračuna, ali se na nas ne računa u izvršnoj vlasti. Ne doživljava nas se pogodnima za politiku, već za zarađivanje za sebe i druge.

Zbog toga na mnogim razinama i raspravama u realnom sektoru u Međimurju možete čuti prigovore da postoje dvije Hrvatske, grubo podijeljene na “sjever” i “jug”, odnosno na one koji uredno poštuju zakone, plaćaju poreze, kamo uredno zalaze i sankcioniraju razne inspekcije i treniraju strogoću. Uredno zalaze i kontroliraju pogone, lokale, a postoji i ona druga Hrvatska gdje je sve to ležernije i gdje se tolerira i gleda kroz prste poslovanje u sivoj zoni, mnogo toga što je u sjevernom dijelu Hrvatske nazamislivo.
Dakle postoje dijelovi Hrvatske gdje se siva zona poslovanja puno više tolerira nego na sjeveru. Pa, kada govorimo o utjecaju na izvršnu vlast, tada glas sa sjevera uvijek vapi za tim da se primjena zakona ujednači, a ne da se na jednom području primjenjuje strože, a na drugom blaže, jer jednakost pred zakonom ne smije uvažavati različitost mentaliteta i temperamenta.

Više puta Međimurje je s “gornjeg doma” bilo isticano kao primjer koji se mora preslikati na ostatak Hrvatske. Trebalo bi početi od jačeg utjecaja naših ljudi u političkim strankama. Da ojačaju stranke i sjednu u vladajuće fotelje potpuno pripremljeni. Onda se ne bi događalo da svoje nesnalaženje prekrivaju ideološkim prepucavanjima gdje su bili čiji tata, mama, djed ili stric.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

06.02.2017

Varaždin

Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje državljanina Bosne i Hercegovine rođenog 1972. godine.Ispitivanje je provedeno zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaja ubojstva i kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, sve iz Kaznenog zakona. >> Pokušaj ubojstva: Muškarac u Kotoribi pucao na proslavi Dodatne detalje donosi DORH. - Postoji osnovana sumnja da je 42-godišnji osumnjičenik 4. veljače 2

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Danas je održana 150. sjednica kolegija gradonačelnika Murskog Središća.Jedna od točaka je i da Mursko Središće dobiva rampu na cestovno-pružnom prijelazu. Gradonačelnik Dražen Srpak primio je na znanje očitovanje HŽ-a na zahtjev Grada Mursko S

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kaza

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udru

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:06
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA