Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
KOLUMNE

Matija Posavec ponovno je najpoželjniji partner

12.12.2016 11:32

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

Političko kolo sreće stalno se okreće, a ovaj čas kazaljka se ponovno zaustavila na Matiji Posavcu. Opet bi mogao biti jezičac na političkoj vagi, da ne kažemo međimurski most za formiranje vlasti u Međimurskoj županiji. Još je pola godine do lokalnih izbora, no već su se užarile stolice oko formiranja budućih koalicija, tko će s kime.
U politici nema ljubavi, a kamoli vjernosti. U politici postoje samo interesi, pa se brzo zaboravlja tko s kime jučer nije htio. Političko jučer pati od zaborava.

Tako su Matija Posavec i njegov HNS opet poželjni HDZ-u. Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a, javno je iznio HDZ-ovu političku računicu. S HNS-om i njegovim partnerima HDZ bi osvojio gotovo cijelo Međimurje, sve općine, gradove i županiju. Postoji samo jedno “ali”. Matija Posavec mora reći - da. Ponovno se našao u situaciji da mora odlučiti komu će reći “da”: SDP-u ili HDZ-u?

Čime bi se Matija Posavec mogao rukovoditi? Vjerojatno time koja će mu odluka prije i s većom vjerojatnošću omogućiti odskočnu dasku za Zagreb. Kartu preko aktiviranja saborskog mandata ima. Ali to nije to! Nije Matijin san da sjedi u saborskim klupama. Premalo je to za njega, i što nakon četiri godine? Daleko je on od političkog umirovljenja. Njegov pravi san je viša, izvršna vlast. Ako ga je sadašnji trenutak u karijeri razočarao, jer je izvršnu vlast osvojila koalicija u kojoj nije njegova stranka, Matija će uvijek kao krivudava rijeka tražiti put kako da se kroz neprohodni teren probije dalje.

Je li HDZ, koji mu se ponovno nudi za partnera, izlaz? Nije isključeno. HNS i HDZ već su bili partneri. Prema tome, HNS kao stranka sklapanjem ovoga političkog braka tu ne bi napravio presedan. Darko Horvat dao mu je i alibi, kazavši da je to bio najplodonosniji mandat za Međimurje. HDZ u ovom trenutku nema neku izražajnu osobnost koga bi ponudio za župana. Darko Horvat je saborski zastupnik, prema tome ne može, a i ne želi, biti kandidat za župana.

Matija Posavec već iza sebe ima iskustvo kako se osvajaju srca birača. Okupio je oko HNS-a širok krug partnera i HDZ-u bi odgovaralo da na krilima njegove popularnosti osvoji vlast u Županiji, a sada se s pozicije centralne vlasti mogu s njim i cjenkati. Vlast im je potrebna za uzlet u Međimurju, jer stranke kojih dugo nema u izvršnoj vlasti osipaju se i umrtvljuju. A i središnjica od njih traži rezultate.

SDP pak u ovoj situaciji pogotovo ne smije izgubiti vlast iz istih razloga, pobjednički niz im je itekako potreban, jer ni oni ne smiju biti predugo u silaznoj putanji.
Tako se Matija Posavec opet našao u političkoj orbiti jer će biti tražen i slijeva i zdesna. Ako je i bio razočaran što je rasplet ovih parlamentarnih izbora bio takav da mu nije široko otvoren put u izvršnu vlast u Zagreb, odigra li dobro nove karte, smiješi mu se nova politička prilika.
No birači uvijek važu tako da bude dobro ne samo za njega, nego i njih. A kolo sreće se brzo okreće pa silazak s vlasti često puta bude puno brži nego uspon na vlast.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

06.02.2017

Varaždin

Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje državljanina Bosne i Hercegovine rođenog 1972. godine.Ispitivanje je provedeno zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaja ubojstva i kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, sve iz Kaznenog zakona. >> Pokušaj ubojstva: Muškarac u Kotoribi pucao na proslavi Dodatne detalje donosi DORH. - Postoji osnovana sumnja da je 42-godišnji osumnjičenik 4. veljače 2

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Danas je održana 150. sjednica kolegija gradonačelnika Murskog Središća.Jedna od točaka je i da Mursko Središće dobiva rampu na cestovno-pružnom prijelazu. Gradonačelnik Dražen Srpak primio je na znanje očitovanje HŽ-a na zahtjev Grada Mursko S

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kaza

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udru

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:06
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA