Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
KOLUMNE

Kakša hiža - takši gazda

09.01.2017 11:04

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

Naše kuće puno govore o nama. Puno više nego što bismo mi htjeli da drugi znaju o nama. Ma kakvim se ogradama ograđivali, one nas više razotkrivaju nego skrivaju. Proces legalizacije u Međimurju jest iza nas.

Otkrio je nevjerojatnu sklonost Međimuraca prema zidanju i građevinama. Previše toga uloženo je u mrtve kapitale, prazne škednje, garaže, komore, koce i šupe, koji su prazni i ne oplođuju nikakav kapital, osim što nam je država skupo naplatila neznanje iz poduzetništva. A temeljna lekcija iz poduzetništva glasi: ne ulaži u ništa što ti neće donijeti povrat uloženog kapitala!
Osim što smo tratili novac na silne nepotrebne kvadrate, u budućnosti nas čeka još i porez na njih, pa ćemo još jednom ponavljati razred iz poduzetništva ili ćemo se na popravnom domisliti kako ih oploditi.

Kako svaki Međimurec obožava svoje nekretnine, jednako je uvjeren da je mjerodavan za estetski izgled svoje kuće. Da si može dati na volju izbor boje fasade, izgled stolarije, oblik kuće, te ulazne stupove na ogradi ukrasiti impozantnim lavljim glavama. Nek’ se zna s kakvim gazdom lavlje ćudi imate posla!

Vozeći se kroz naša mjesta može se vidjeti da su si pojedinci na svojim posjedima dali oduška. Od nekih boja na fasadama doslovno ćete iščašiti oči. Kao da vlasnici bezobrazno poručuju: Baš me briga za vas, ja sam tu gazda i ako hoćete prihvatite moju estetiku, ako ne, produžite dalje!
Do kraja osamdesetih Međimurjem je prevladavala moda bavarskih ili alpskih tipova kuća, jer su tu estetiku u “gepeku” iz Austrije, Njemačke ili Švicarske u Međimurje donijeli naši gastarbajteri. Tamo su zarađivali, a ovdje gradili kuće kako bi dokazali da su uspjeli izvan domovine, kada već tu nije bilo kruha za njih.

Nakon devedesetih oni koji su stekli više para nego istančane estetike, pod obavezno su gradili kuće - tajkunare. Ništa ispod 250 kvadrata ne može se smatrati pristojnim tajkunskim modelom. Obavezne su: otvorena galerija s impozantnim filmskim stubištima, poluetažama i prostorima koji služe tome da progutaju što više plina za grijanje, a pomoć u utopljavanju doma potpomaže i obvezni kamin. No i u ovom slučaju je novac zakrenuo vrat struci. Iza gradnje iz tog razdoblja neće ostati arhitektonski biseri. Samo građevinski svjedoci primitivizma jednog vremena. Nakaradne karakonđule koje će vjernije od bilo kakvih povijesnih dokumenata govoriti o vremenu siromašnog duha i “sirovinama” koje su novac uzdigle na pijedestal božanstva.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

06.02.2017

Varaždin

Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje državljanina Bosne i Hercegovine rođenog 1972. godine.Ispitivanje je provedeno zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaja ubojstva i kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, sve iz Kaznenog zakona. >> Pokušaj ubojstva: Muškarac u Kotoribi pucao na proslavi Dodatne detalje donosi DORH. - Postoji osnovana sumnja da je 42-godišnji osumnjičenik 4. veljače 2

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Danas je održana 150. sjednica kolegija gradonačelnika Murskog Središća.Jedna od točaka je i da Mursko Središće dobiva rampu na cestovno-pružnom prijelazu. Gradonačelnik Dražen Srpak primio je na znanje očitovanje HŽ-a na zahtjev Grada Mursko S

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kaza

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udru

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:06
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA