Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
KOLUMNE

Iskorjenjivanje siromaštva

31.10.2016 12:19

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

U Hrvatskoj nema većeg posla od iskorjenjivanja siromaštva. I na tome treba ustrajno i odlučno raditi. U kontinentalnom dijelu Hrvatske krajnjem siromaštvu izloženo je 20 posto stanovništva, u priobalnom 12, a u Zagrebu 5 posto. Posljedica je to centralizacije i nebrige o ravnomjernom razvoju Hrvatske, zbog čega stanovnici siromašnijih krajeva iseljavaju u bijegu od siromaštva.
Sve više slojeva društva osuđeno je na golo prosjačenje u nešto modernijem obliku, putem raznih socijalnih programa iz proračuna. Čak 15 tisuća umirovljenika u Međimurskoj županiji prima mirovinu do 2000 kuna! Kamo sreće da je svih 15 tisuća na toj gornjoj granici mizerne mirovine, ali među njima ima više od 1500 njih s mirovinom do 500 kuna, a onda se na njih nadovezuje čitav raspon umirovljenika s mirovinama od 500 do 2000 kuna. Nitko od njih samostalno s tim iznosima ne može dostojno živjeti u starosti, a ni pomišljati za ulazak u dom umirovljenika.

Brojni roditelji međimurskih školaraca bez pomoći Županije, općina i gradova teško bi najesen slali djecu u škole da nije besplatnih udžbenika i prijevoza. Socijalne potrebe i zahtjevi za raznim vidovima potpora da se popravi kvaliteta života građanima sve će više pritiskati općinske, gradske i županijske proračune. Istina je da je sasvim u redu da se oni sve više bave ljudskim problemima i podizanjem kvalitete života svojih građana.
Ali zar će oni koji upravljaju državnom svesti svoje građane samo na status socijalnih ovisnika?
Zar ćemo postati država socijalnih ovisnika i izvoznika stručne, mlade radne snage. Kakav je to koncept države? Nedopustiv ako mene pitate.
Tako se građanima ne vraća dostojanstvo! Komu je privlačna takva zemlja? Kao da oni rijetki i izabrani koji žive u mjehuru privilegija i dobrih primanja ne shvaćaju da je glavni razlog bijega građana iz zemlje upravo to što kvalitetan život građana nikada nije bio prioritet ni jedne dosadašnje garniture vlasti.

I opet se priča ponavlja: olakšice se kroje u korist onih s većim primanjima i zaštićenima u javnom sektoru, kao da ljudi koji stvaraju prihode u realnom sektoru ne postoje. A među njima su zaposleni s minimalnim i najnižim primanjima. Oni su najviše trpjeli u krizi, a sada će, po svemu sudeći, ostati prikraćeni i nakon nje. Kao da im vlast cinično poručuje: Mi ćemo uživati ovdje, a vi na drugom svijetu!!! Samo što vlast nije Bog i nema pravo na taj način suditi.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

06.02.2017

Varaždin

Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje državljanina Bosne i Hercegovine rođenog 1972. godine.Ispitivanje je provedeno zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaja ubojstva i kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, sve iz Kaznenog zakona. >> Pokušaj ubojstva: Muškarac u Kotoribi pucao na proslavi Dodatne detalje donosi DORH. - Postoji osnovana sumnja da je 42-godišnji osumnjičenik 4. veljače 2

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Danas je održana 150. sjednica kolegija gradonačelnika Murskog Središća.Jedna od točaka je i da Mursko Središće dobiva rampu na cestovno-pružnom prijelazu. Gradonačelnik Dražen Srpak primio je na znanje očitovanje HŽ-a na zahtjev Grada Mursko S

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kaza

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udru

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:06
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA