Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
12.02.2017.
Nedjelja
 
 
 
KOLUMNE

Bandić nam je poslao kravu s teletom

05.12.2016 10:14

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

Kakva su to vremena došla da nam iz grada na selo šalju kravu s teletom. Ništa od toga bolje ne oslikava sjaj i bijedu Hrvatske. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u Međimurje je na dar poslao kravu Lisu i tele Šarka.
Stavit ćemo sa strane okolnosti ovog dara, da su krava i tele namijenjeni Centru Rudolfa Steinera, kako bi gospođa krava iz Zagreba proizvela organske sastojke za Preparat 500 za poboljšanje tla. Krava i tele došli su u Međimurje malo preko poznanstva Dijane Posavec s gradonačelnikom Bandićem iz jedne njegove izborne kampanje za predsjednika. No, šalu na stranu, ostaje činjenica da zagrebački gradonačelnik može troškariti za razne potrebe izvan svoga grada čiji je gradonačelnik, diljem države, pa i izvan njezinih granica, jer mu izdašni proračun to omogućuje.

Krava s teletom u Međimurje - to je slika Hrvatske, njezine regionalne nejednakosti. Zagreb ovih dana treba usvojiti proračun koji je težak preko 7 milijardi kuna. To je više nego svi lokalni proračuni ostatka Hrvatske zajedno. U Zagrebu živi 800.000 stanovnika, a u ostatku Hrvatske 3,2 milijuna.

Zagreb će uvijek imati više, on je glavni grad, gospodarski, politički kulturni i znanstveni centar Hrvatske. Uvijek će tamo prihodi biti najveći. Ali od osamostaljenja Hrvatske ne postoji suvisla regionalna politika kako bi se ujednačio razvoj Hrvatske. Posljedica toga jest veliko osiromašenje i iseljavanje na periferiji. Ogromne su razlike u standardu i pristupu obrazovnim, kulturnim i zdravstvenim sadržajima ostatka Hrvatske u odnosu na Zagreb. Tako međimurske plaće za 1600 kuna zaostaju za onima prosječnima u Hrvatskoj, a taj prosjek opet podiže Zagreb.

Službene statistike nema, ali sindikati na nacionalnoj razini tvrde da svaki tjedan 1000 radnika napusti Hrvatsku. Sada kada je gospodarstvo počelo rasti s radnom snagom dogodit će se ono što se dogodilo s mesom. Probrano i lošije kvalitete uvozimo, a kvalitetno domaće izvozimo.
Iz uvoza će nam svaki radnik biti dobrodošao i naši će ga poduzetnici, ako budu željeli odraditi ugovorene poslove, morati platiti, a s domaćima su se dugo igrali skrivača kada je došao dan isplate plaća. Poduzetnici se tog razdoblja sramotne gospodarske povijesti Hrvatskoj srame i onih poduzetnika koji su im okaljali cijelu branšu odriču, tvrdeći da takvi nisu dostojni naziva poduzetnika.

No, eto, sada bi nam krava Lisa i njezino tele Šarko, poslani iz Zagreba, trebali pomoći da proizvodimo još kvalitetniju hranu, za “beli Zagreb grad” i bijeli svijet. Ali tko će raditi kada mladi iz Međimurja nedjeljom navečer putuju za Graz, Munchen i brojne druge gradove na zapadu Europe.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

06.02.2017

Varaždin

Napadač u Kotoribi nasrtao autom i više puta pucao prema muškarcu (45)

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje državljanina Bosne i Hercegovine rođenog 1972. godine.Ispitivanje je provedeno zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaja ubojstva i kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, sve iz Kaznenog zakona. >> Pokušaj ubojstva: Muškarac u Kotoribi pucao na proslavi Dodatne detalje donosi DORH. - Postoji osnovana sumnja da je 42-godišnji osumnjičenik 4. veljače 2

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Postavljanje rampe na pruzi u Murskom Središću u planu 2019.

Danas je održana 150. sjednica kolegija gradonačelnika Murskog Središća.Jedna od točaka je i da Mursko Središće dobiva rampu na cestovno-pružnom prijelazu. Gradonačelnik Dražen Srpak primio je na znanje očitovanje HŽ-a na zahtjev Grada Mursko S

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kaza

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udru

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
0°C / 0°C
12.02.2017.
21:06
0 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

82 % / 82 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA